Egy lufin mutatták meg, milyen a szülés: imádják az emberek a dúla ötletes videóját

Így jut a baba az anyaméhből a külvilágra.

Szülésvideó lufival
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Minden gyermek születése egy csoda. A közhelyszerű mondat igazságtartalmával legtöbben csak saját gyermekük születésekor szembesülnek.

Hiszen azt, milyen is az anyaméh önálló univerzumából a külvilágra csöppenni, nem könnyű elképzelni. Ebben segít egy kicsit a cikkünkben bemutatott videó.

Szülésvideó lufival

Ha előbb nem is, a legkésőbb a szülésfelkészítő tanfolyamon minden leendő édesanya és édesapa megismerkedik a szülés-születés folyamatával. Krisha Crosley dúla, szoptatási tanácsadó az alábbi egyszerű, de nagyon ötletes videón mutatta be, hogyan is halad át a baba a szülőcsatornán.

A videón a lufi az anyaméh - latinul: uterus -, a benne lévő víz a magzatvizet mutatja, a lufi szája pedig a méhnyak - latinul: cervix -. A méhösszehúzódásoknak köszönhetően a baba már beékelődött feje a méhszáj kinyílását okozza. Ha a méhszáj tíz centire nyitva van, a baba elindul lefelé a szülőcsatornában. Minden egyes méhösszehúzódással egy kicsit lejjebb jut, ami a méhnyak rövidülését okozza - ezt is mutatja a videón Krisha. Közben a folyamatosan szivárgó magzatvíz síkossá teszi az utat a baba számára, ami megkönnyíti az előrejutást. Amikor a baba már kellően leereszkedett a szülőcsatornában, külső szemlélő számára is látható az előbukkanó feje búbja - ilyenkor szokták a szülésznők lelkesíteni az édesanyákat „Már látom a haját!” felkiáltással. A videó remekül bemutatja, hogy ha az újszülött feje már teljesen kint van - a nehezén túl van az anya-baba páros -, egy nagyobb adag magzatvíz távozhat, mely a baba feje mögött gyűlt össze.

A tudás hatalom

Az elmúlt évtizedekben hazánkban és világszerte is jelentősen megnövekedett a császármetszések aránya. Statisztikák szerint 2021-ben Magyarországon a szülések több mint 40 százaléka végződött császármetszéssel. Ennek számos oka van a szülészeti rendszerhibáktól kezdve a szakember- és időhiányon át a természetes szülés folyamatának nem ismeréséig. Ez utóbbi az, amit a kismama legkönnyebben orvosolhat. Aki tisztában van testének működésével a várandósság és a szülés során is, az kevesebb félelemmel képes jelen lenni a szülés embert próbáló folyamatában. Ha pedig az édesanya biztonságban érzi magát, némiképp kevesebb komplikáció is léphet fel a szülés közben.

Díjnyertes szülésfotók 2022-ből

A Nemzetközi Hivatásos Születésfotósok Szövetsége 2022-es versenyének győztesei következnek.

Elképesztő erejű fotók a születés csodájáról: 2022 díjnyertes szülésfotóit mutatjuk

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük