Milyen volt a 60-as, 70-es években magyar nőként szülni? Zsúfoltság és rövid vajúdás várt az anyákra

A következő fotók több mint fél évszázada készültek, és a magyar szülészetekről mesélnek.

fortepan 74695
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Mikor megszületett az első fiam, több hatvan év feletti rokon és ismerős édesanyától, nagymamától kaptam tanácsként: „Addig pihenj, míg a kórházban vagytok!” Nem értettem, mire gondolnak, hiszen összesen négy újszülöttel és három másik anyukával feküdtem egy szobában.

A rooming-in - vagyis a baba-mama páros 24 órás együttléte - persze a rendszerváltást megelőzően ismeretlen fogalom volt a hazai kórházakban. Ez a szeparáció az anyukák pihenését talán megkönnyítette, de semmilyen más előnnyel nem szolgált.

Szülészet a ’60-as, ’70-es évek Magyarországán

A ’60-as, ’70-es években született babáknak még kórházban kellett születniük, mivel az 1950-es években betiltották az intézményen kívüli szüléseket - és legálisan egészen 2011-ig nem is volt rá mód itthon. Ebben az időszakban a zsúfoltság, a szülések manuális - és egyéb más - módszerekkel történő siettetése volt jellemző a szülészeti osztályokon. A magas születésszám nem tette lehetővé, hogy a szülés előre ki nem számítható idejéhez rugalmasan alkalmazkodjanak az orvosok, nővérek. A csecsemőosztályokon a babákat a könnyebb logisztika érdekében az édesanyjuktól elszeparálva helyezték el, az anyukák pedig csak háromóránként szoptathatták meg őket - az eközben eltelt időben teáztatták az újszülötteket. Mutatunk néhány Fortepan-fotót, mely több mint fél évszázada készült, és a magyar szülészetekről mesél.

Ezt is szeretjük