Intim higiénia szülés után: mire figyelj? A szülész-nőgyógyász válaszolt kérdéseinkre
Mire kell figyelni szülés után? Dr. Oláh Orsolya válaszolt.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Szülés után a gátseb miatt az intim higiéniára való fokozott odafigyelés, vagy császármetszés esetén a hasi seb megfelelő kezelése, tisztán tartása nagyon fontos, hogy ne történhessen meg egy esetleges elfertőződés. Dr. Oláh Orsolya szülész-nőgyógyászt kérdeztük meg, hogy mire kell figyelni.

Intim higiénia a szülés után

Mindig, de szülés után kiváltképp fontos odafigyelni az intim higiéniára, az elfertőződést, illetve gyulladást elkerülendő.

- Hogyan kell tisztálkodni az intim területen szülés után?

- A szülés utáni első napokat sokszor meghatározza a szülés utáni fájdalom. Hüvelyi szülés után a gátseb fájdalma esetén nagyon sokszor segít a langyos vagy akár a hideg folyó víz a zuhanyból. Ez amellett, hogy csillapítja a fájdalmat, tisztít is. Ilyenkor az első napokban semmilyen tisztítószer - szappan, tusfürdő - használata nem javasolt, elégséges a tiszta víz. Miután a vizet leitattuk, a varratokat lefertőtleníthetjük például Betadine-nal átitatott vattával.

- Mikor lehet a megszokott szerekhez és tisztálkodási rutinhoz visszatérni?

- Ahogy gyógyul a seb és csökken a fájdalom, lassan vissza lehet térni a szappanhoz vagy a tusfürdőhöz, de nagyon fontos, hogy a seb területét ne dörzsöljük, és a hüvelybe ne mossunk bele.

A szülést követően hat hétig sem házasélet, sem ülőfürdő nem megengedett. Ezt követően vissza lehet térni a régi kerékvágásba, de addig csak zuhanyzás javasolt. Ennyi idő alatt a gyermekágy elején tapasztalt vizelettartási zavar is el szokott múlni. Amennyiben még mindig fennáll, vagy más panasza van az anyukának, ezt jelezni kell a szülész-nőgyógyásznak a hathetes nőgyógyászati kontroll alkalmával - tanácsolta a szülész-nőgyógyász.

Felvetődik az a kérdés is, milyen intim higiéniás, egészségügyi eszközök használata javasolt a szülést követően.

- Milyen betét használata javasolt ilyenkor?

- Amíg a gyermekágy alatt vérzés vagy hüvelyi folyás észlelhető, természetesen fontos a betét használata. A betét anyaga pamut legyen, méretét értelemszerűen a vérzés vagy folyás erőssége határozza meg, ezt érzi az anyuka. A betétet viszont minimum háromóránként érdemes cserélni, hogy csökkentsük a fertőzések kockázatát. Tampon használata a gyermekágy alatt tilos - hívta fel a figyelmet dr. Oláh Orsolya.

Nemcsak a hüvelyi szülés után kell fokozott figyelmet fordítani a tisztálkodás mikéntjére, hanem császármetszés esetén is:

- Mire vigyázzanak tisztálkodás közben a császáros anyukák?

- Császármetszés után figyelni kell, hogy varratszedésig ne ázzon át a kötés. A kötés levétele után a sebet érheti már víz, de nagyon fontos, hogy zuhanyzásnál ne dörzsöljük, mert ilyenkor még nagyon érzékeny.

Amire még fontos odafigyelni

- Nagyon fontos a rendszeres kézmosás, az egész kézfej beszappanozása és a körmök tisztán tartása, már önmagában ezzel csökkenthető a fertőzések kockázata - mondta dr. Oláh Orsolya.

- Mire kell figyelni ürítés esetén?

- Minden székletürítés után zuhanyozzunk, és mossuk le alaposan a gáttájékot. Naponta többször zuhanyozzunk, utána fontos, hogy a vizet óvatosan leitassuk, és szárazon tartsuk a területet.

- Hogyan segíthető elő a gyógyulás?

- Az első napokban jót tesz a gátseb szellőztetése, ilyenkor bugyi nélkül, egy törülközőt és betétet a fenekünk alá téve segíthetjük a gyógyulást a friss levegővel.

Leplezd le az intim fertőzést!

A hasi fájdalom mögött más ok is állhat, például a hüvelygomba, ami gyakoriságát tekintve az egyik legnagyobb számban előforduló nőgyógyászati fertőzés. Ha a tüneteid régóta fennállnak, érdemes magad tesztelni és az eredménnyel orvoshoz fordulni.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

A mell is fokozott figyelmet igényel

Mivel a szoptatás miatt a mell is igénybevételnek van kitéve, azt is szükséges ápolni, megfelelően tisztán tartani, a fertőzés, gyulladás kialakulását elkerülendő.

- Mit érdemes szem előtt tartani a mellápolásban?

- A szoptatás miatt a mellbimbó körüli nedves közeg kedvez a fertőzések kialakulásának. Emiatt fontos a pamut melltartó hordása, és az emlő szárazon tartását elősegítő melltartóbetétek, ezek lehetnek moshatóak és egyszer használatosak is.

- A szoptatás miatt kisebesedett és gyulladt mellbimbók megnyugtatására kiváló a lanolinos krém, előnye, hogy ezt nem kell lemosni szoptatás előtt sem.

Innen lehet tudni, hogy baj van

Sajnos néha az odafigyelés ellenére is, vagy éppen az elhanyagolt higiénia miatt fertőzés, gyulladás léphet fel az anyánál.

- Mi jelezheti, hogy megtörtént a baj?

- A császármetszés sebének, a gáttájéknak vagy az emlőnek az erős, érintésre fokozódó fájdalma, kipirosodása, illetve duzzanata gyulladásra utal. Az ezt kísérő hőemelkedés és láz is sokszor kiegészíti a képet. Ebben az esetben haladéktalanul forduljunk orvoshoz, hogy a kép súlyosságának megfelelő terápiát indíthassunk el.

Ezt is szeretjük