Hogy védhetők ki a késői terhesség többletkockázatai?

A szakember elárulja

A biológia felülírható, ám különös odafigyelés szükséges.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A nők átlagéletkora folyamatosan növekszik. Ami régebben a fiatalabb generáció privilégiuma volt, az mára ez a középkorú, akár az 50-es években járó nők számára is természetes. De mi a helyzet a gyermekvállalással?

Külföldön már megszokott

A változó kort megközelítő hölgyek esetében a terhesség kivitelezése technikailag nem lehetetlen többé. A meddőségi klinikák szakmai és technikai felkészültsége lehetőséget ad arra, hogy lombikbébi-beavatkozással a kívánt terhesség létrejöhessen.

A kihívást tehát nem az eljárás technológiai része jelenti, hiszen a vizsgálatok ma már minden kétséget kizárólag kimutatták, hogy például a donorpetesejttel végzett IVF - in vitro fertilizáció - kezelések sikerességének kimenetele sokkal inkább a donorsejt állapotától, mintsem a fogadó édesanya korától függ.

- Az USA-ban végzett vizsgálatok kimutatták, hogy a 24 évnél fiatalabb recipiensek, akik donáció útján kaptak petesejtet, 57%-os arányban fogantak meg, és szültek egészséges gyermeket, míg ez az arány 45 éves korban 51%, 50 éves korban pedig 43%-os volt - tudtuk meg dr. Vereczkey Attilától, a Versys Clinics meddőségi és endoszkópos specialistájától, aki hozzátette, hogy külföldön már nem olyan szokatlan ennyi idős korban gyermeket vállalni, mint hazánkban.

Minden esetet egyénileg kell kezelni

A külföldi gyakorlat alapján a megfelelően végigkísért nők 50 éves koruk után ugyanolyan várandósságot élhetnek meg, mint fiatalabb korú társaik. A kezelés sikerének kulcsa az IVF beavatkozás mellett a nagyon pontos kivizsgálásban, a terhesgondozásban és a szülés levezetésének megfelelő megválasztásában rejlik.

Mivel az 50 év feletti nők általános egészségi állapota nem hasonlítható össze 20-30 éves társaikéval, ezekben az esetekben a létrejött várandósság megfelelő gondozása, a magas színvonalú szülészeti intézet és orvoscsoport megválasztása szintén meghatározó fontosságú. Fontos azonban minden esetet egyénileg kezelni, hiszen sok esetben akár a 20-30 éves hölgyeknél is előfordulhat olyan egészségügyi probléma, amely nem teszi lehetővé a gyermekvállalást - avatott be minket a szakember.

A biológiai előírások felülírhatók

Azonban a 40 évesnél idősebb nők terhességeinél tudni kell a magzatok genetikai betegségének többletkockázatáról is. Elsősorban a számfeletti kromoszóma-rendellenességek gyakoribbak az anyai és az apai életkor előrehaladtával. Ez a kockázat terhesség alatti genetikai vizsgálattal, elsősorban amniocentézis útján nyert magzatvízmintából történő kromoszómavizsgálattal kivédhető - tájékoztat bennünket dr. Papp Zoltán szülész-nőgyógyász professzor, a Maternity Szülészeti és Nőgyógyászati Magánklinika igazgatója.

- Az idősebb életkorú nők esetében növekszik az anyai kockázat is - folytatja. - A szövetek nem olyan rugalmasak, mint 20 évvel korábban, a méhizomzat is nehezebben húzódik össze a szülés után. Több a vérzéses szövődmény, jó, ha közelben van a szülésnél a kismedence hashártya mögötti területeiben is jártas nőgyógyász operatőr. A gyermekágyas időszak is nehezebb, a tejelválasztás gyakran lassabban indul be, de ezek a problémák is kezelhetők jól szervezett ellátással.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Összességében elmondható, hogy bár a biológia nem úgy tervezi, hogy a nők 40. életév után is szüljenek, az orvostudomány eredményeinek birtokában és jól felkészült szakmai csapattal a háta mögött nyugodtan vállalhatnak terhességet az érettebb korú nők is. Mi a biológiai előírásokat felül tudjuk írni, a párokat ne az életkoruk, hanem egymáshoz való viszonyuk, életkörülményeik és vágyaik irányítsák akkor, amikor a legszebb dologra, a gyermekáldásra készülnek.

Ezt is szeretjük