Hogy védhetők ki a késői terhesség többletkockázatai?

A szakember elárulja

A biológia felülírható, ám különös odafigyelés szükséges.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A nők átlagéletkora folyamatosan növekszik. Ami régebben a fiatalabb generáció privilégiuma volt, az mára ez a középkorú, akár az 50-es években járó nők számára is természetes. De mi a helyzet a gyermekvállalással?

Külföldön már megszokott

A változó kort megközelítő hölgyek esetében a terhesség kivitelezése technikailag nem lehetetlen többé. A meddőségi klinikák szakmai és technikai felkészültsége lehetőséget ad arra, hogy lombikbébi-beavatkozással a kívánt terhesség létrejöhessen.

A kihívást tehát nem az eljárás technológiai része jelenti, hiszen a vizsgálatok ma már minden kétséget kizárólag kimutatták, hogy például a donorpetesejttel végzett IVF - in vitro fertilizáció - kezelések sikerességének kimenetele sokkal inkább a donorsejt állapotától, mintsem a fogadó édesanya korától függ.

- Az USA-ban végzett vizsgálatok kimutatták, hogy a 24 évnél fiatalabb recipiensek, akik donáció útján kaptak petesejtet, 57%-os arányban fogantak meg, és szültek egészséges gyermeket, míg ez az arány 45 éves korban 51%, 50 éves korban pedig 43%-os volt - tudtuk meg dr. Vereczkey Attilától, a Versys Clinics meddőségi és endoszkópos specialistájától, aki hozzátette, hogy külföldön már nem olyan szokatlan ennyi idős korban gyermeket vállalni, mint hazánkban.

Minden esetet egyénileg kell kezelni

A külföldi gyakorlat alapján a megfelelően végigkísért nők 50 éves koruk után ugyanolyan várandósságot élhetnek meg, mint fiatalabb korú társaik. A kezelés sikerének kulcsa az IVF beavatkozás mellett a nagyon pontos kivizsgálásban, a terhesgondozásban és a szülés levezetésének megfelelő megválasztásában rejlik.

Mivel az 50 év feletti nők általános egészségi állapota nem hasonlítható össze 20-30 éves társaikéval, ezekben az esetekben a létrejött várandósság megfelelő gondozása, a magas színvonalú szülészeti intézet és orvoscsoport megválasztása szintén meghatározó fontosságú. Fontos azonban minden esetet egyénileg kezelni, hiszen sok esetben akár a 20-30 éves hölgyeknél is előfordulhat olyan egészségügyi probléma, amely nem teszi lehetővé a gyermekvállalást - avatott be minket a szakember.

A biológiai előírások felülírhatók

Azonban a 40 évesnél idősebb nők terhességeinél tudni kell a magzatok genetikai betegségének többletkockázatáról is. Elsősorban a számfeletti kromoszóma-rendellenességek gyakoribbak az anyai és az apai életkor előrehaladtával. Ez a kockázat terhesség alatti genetikai vizsgálattal, elsősorban amniocentézis útján nyert magzatvízmintából történő kromoszómavizsgálattal kivédhető - tájékoztat bennünket dr. Papp Zoltán szülész-nőgyógyász professzor, a Maternity Szülészeti és Nőgyógyászati Magánklinika igazgatója.

- Az idősebb életkorú nők esetében növekszik az anyai kockázat is - folytatja. - A szövetek nem olyan rugalmasak, mint 20 évvel korábban, a méhizomzat is nehezebben húzódik össze a szülés után. Több a vérzéses szövődmény, jó, ha közelben van a szülésnél a kismedence hashártya mögötti területeiben is jártas nőgyógyász operatőr. A gyermekágyas időszak is nehezebb, a tejelválasztás gyakran lassabban indul be, de ezek a problémák is kezelhetők jól szervezett ellátással.

Összességében elmondható, hogy bár a biológia nem úgy tervezi, hogy a nők 40. életév után is szüljenek, az orvostudomány eredményeinek birtokában és jól felkészült szakmai csapattal a háta mögött nyugodtan vállalhatnak terhességet az érettebb korú nők is. Mi a biológiai előírásokat felül tudjuk írni, a párokat ne az életkoruk, hanem egymáshoz való viszonyuk, életkörülményeik és vágyaik irányítsák akkor, amikor a legszebb dologra, a gyermekáldásra készülnek.

Ezt is szeretjük