A szalámi, a sajt és a diófélék is előidézhetik a súlyos tüneteket: a hisztaminintolerancia a gyerekeket sem kíméli
A hisztaminintolerancia szerteágazó tünetei már gyerekkorban előjöhetnek, megszüntetésük szigorú diétával lehetséges.

GettyImages-142019756
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A hisztaminintolerancia kellemetlen tünetei hosszú távon erősen rontják az életminőséget, és bár nem életveszélyesek, megszüntetni azokat csak komplex, szigorú diétával lehetséges. A betegség gyerekek körében sem ritka, a kiváltó okra mégis sokszor nehezen derül fény.

A hisztamin természetes módon jelen van a szervezetben, ez egy immunsejtek által termelt fehérjekomponens, amely részt vesz az immunrendszer működésében és az allergének szervezetből való eltávolításában, ám normális esetben gyorsan lebomlik a szervezetből. A lebontásért felelős enzimek - elsősorban a DAO, a diamin-oxidáz - alacsony szintje azonban az anyag felhalmozódásához vezet, amely súlyos tünetek kialakulásával járhat. Az enzimprobléma örökölt vagy gyógyszerek, esetleg tápanyaghiány okozta is lehet.

A hisztaminintolerancia tünetei gyerekkorban

Egészen pici korban is előjöhetnek látszólag megmagyarázhatatlan tünetek, emésztőszervrendszeri bántalmak, erős hasfájás, hasmenés, esetleg testszerte jelentkező kiütések, ekcémához hasonló bőrpanaszok, amelyek akár hisztaminintoleranciát is jelezhetnek.

A kínzó tünetek közé tartozhatnak még a légzőszervi panaszok, a nehézlégzés, a szénanátha, a fejfájás, a cirkadián ritmus felborulásából fakadó alvászavar, a pulzusemelkedés, a kardiológiai és idegrendszeri zavarok.

Ételallergia vagy intolerancia?

Az ételallergia legfőbb ismérve, hogy tünetei röviddel a kiváltó étel elfogyasztása után lépnek fel, míg az érzékenység hosszabb távú panaszokkal jár, melyek akár órákkal vagy napokkal a bevitelt követően jelentkeznek. Nehezíti a diagnózist a késleltetett reakció és az, hogy a tünetek sem mindig egyazon intenzivitással érezhetők. A visszatérő hasfájásnál mindenesetre érdemes gyanakodni hisztaminintoleranciára is, különösen viszketéssel, csalánkiütésekkel kísérve.

A hisztamin normális szintje a szervezetben 0,3 és 1,0 nanogramm/milliliter, az 1 és 3 közti szám viszketést, csalánkiütést, szapora szívverést, kipirulást okozhat, az ennél magasabb érték pedig gyakran vált ki gyomorgörcsöket vagy hasmenést.

Magas hisztamintartalmú ételek

A hisztamin számos élelmiszerben megtalálható, a feldolgozottakon túl sajnos még egyes egészséges ételekben is, így a tudatos, változatos, vitaminban gazdag étrend önmagában nem elegendő a panaszok megszüntetésére. Az intolerancia szigorú, nagyon összetett diéta követését igényli. 

Az úgynevezett SIGHI-lista mutatja be legátláthatóbban az ételek hisztamintartalmát: a lista megkülönböztet 0-s, 1-es, 2-es és 3-as jelölésű élelmiszereket. Míg a 0 a jól tolerálható, az 1-es az alkalmanként megengedett, a 2-es a kockázatos, a 3-as pedig egyenesen kerülendő kategória. 

A 3-as kategóriába sorolják többek között az érlelt, kemény sajtokat, a szárított húsételeket, a szalonnát, a szalámit, a kolbászt, a füstölt húsokat, a diót, a savanyú káposztát, a narancsot, az ecetet, a szójaszószt, a vörösbort, a pezsgőt és több adalékanyagot is. A diétánál ugyanakkor fontos a személyre szabott rendszer kialakítása, mivel nem mindenkinél egyformán okoz panaszokat egy 2-es vagy 3-as csoportba sorolt étel.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Többnyire jól tolerálhatónak számítanak a friss, nyers, kevéssé feldolgozott élelmiszerek, sok zöldség és gyümölcs, a friss húsok, a fürjtojás, illetve a tojássárgája. Megfontolandó tanácsok közé tartozik viszont a friss ételek fogyasztása vagy a mielőbbi fagyasztás, mivel a hosszas tárolás, újramelegítés is növeli a hisztamintartalmat.

Jó hír azonban, hogy a diéta alapvető célja nem a hosszú távú lemondás, hanem a gyulladás csökkentése és a bélrendszer helyreállítása, amely lehetővé teszi, hogy a szervezet ismét képessé váljon a hisztamin lebontására, és visszavezethetők legyenek a gyerek étrendjébe a korábban kerülendő ételek, az egyéni tűréshatár figyelembe vételével.

Laktózérzékenység is fennállhat a gyereknél

Egyes kellemetlen tünetek észlelése esetén érdemes számításba venni, hogy laktózintoleranciája lehet a gyereknek.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük