A szalámi, a sajt és a diófélék is előidézhetik a súlyos tüneteket: a hisztaminintolerancia a gyerekeket sem kíméli

A hisztaminintolerancia szerteágazó tünetei már gyerekkorban előjöhetnek, megszüntetésük szigorú diétával lehetséges.

A hisztaminintolerancia tünetei gyerekkorban
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A hisztaminintolerancia kellemetlen tünetei hosszú távon erősen rontják az életminőséget, és bár nem életveszélyesek, megszüntetni azokat csak komplex, szigorú diétával lehetséges. A betegség gyerekek körében sem ritka, a kiváltó okra mégis sokszor nehezen derül fény.

A hisztamin természetes módon jelen van a szervezetben, ez egy immunsejtek által termelt fehérjekomponens, amely részt vesz az immunrendszer működésében és az allergének szervezetből való eltávolításában, ám normális esetben gyorsan lebomlik a szervezetből. A lebontásért felelős enzimek - elsősorban a DAO, a diamin-oxidáz - alacsony szintje azonban az anyag felhalmozódásához vezet, amely súlyos tünetek kialakulásával járhat. Az enzimprobléma örökölt vagy gyógyszerek, esetleg tápanyaghiány okozta is lehet.

A hisztaminintolerancia tünetei gyerekkorban

Egészen pici korban is előjöhetnek látszólag megmagyarázhatatlan tünetek, emésztőszervrendszeri bántalmak, erős hasfájás, hasmenés, esetleg testszerte jelentkező kiütések, ekcémához hasonló bőrpanaszok, amelyek akár hisztaminintoleranciát is jelezhetnek.

A kínzó tünetek közé tartozhatnak még a légzőszervi panaszok, a nehézlégzés, a szénanátha, a fejfájás, a cirkadián ritmus felborulásából fakadó alvászavar, a pulzusemelkedés, a kardiológiai és idegrendszeri zavarok.

Ételallergia vagy intolerancia?

Az ételallergia legfőbb ismérve, hogy tünetei röviddel a kiváltó étel elfogyasztása után lépnek fel, míg az érzékenység hosszabb távú panaszokkal jár, melyek akár órákkal vagy napokkal a bevitelt követően jelentkeznek. Nehezíti a diagnózist a késleltetett reakció és az, hogy a tünetek sem mindig egyazon intenzivitással érezhetők. A visszatérő hasfájásnál mindenesetre érdemes gyanakodni hisztaminintoleranciára is, különösen viszketéssel, csalánkiütésekkel kísérve.

A hisztamin normális szintje a szervezetben 0,3 és 1,0 nanogramm/milliliter, az 1 és 3 közti szám viszketést, csalánkiütést, szapora szívverést, kipirulást okozhat, az ennél magasabb érték pedig gyakran vált ki gyomorgörcsöket vagy hasmenést.

Magas hisztamintartalmú ételek

A hisztamin számos élelmiszerben megtalálható, a feldolgozottakon túl sajnos még egyes egészséges ételekben is, így a tudatos, változatos, vitaminban gazdag étrend önmagában nem elegendő a panaszok megszüntetésére. Az intolerancia szigorú, nagyon összetett diéta követését igényli. 

Az úgynevezett SIGHI-lista mutatja be legátláthatóbban az ételek hisztamintartalmát: a lista megkülönböztet 0-s, 1-es, 2-es és 3-as jelölésű élelmiszereket. Míg a 0 a jól tolerálható, az 1-es az alkalmanként megengedett, a 2-es a kockázatos, a 3-as pedig egyenesen kerülendő kategória. 

A 3-as kategóriába sorolják többek között az érlelt, kemény sajtokat, a szárított húsételeket, a szalonnát, a szalámit, a kolbászt, a füstölt húsokat, a diót, a savanyú káposztát, a narancsot, az ecetet, a szójaszószt, a vörösbort, a pezsgőt és több adalékanyagot is. A diétánál ugyanakkor fontos a személyre szabott rendszer kialakítása, mivel nem mindenkinél egyformán okoz panaszokat egy 2-es vagy 3-as csoportba sorolt étel.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Többnyire jól tolerálhatónak számítanak a friss, nyers, kevéssé feldolgozott élelmiszerek, sok zöldség és gyümölcs, a friss húsok, a fürjtojás, illetve a tojássárgája. Megfontolandó tanácsok közé tartozik viszont a friss ételek fogyasztása vagy a mielőbbi fagyasztás, mivel a hosszas tárolás, újramelegítés is növeli a hisztamintartalmat.

Jó hír azonban, hogy a diéta alapvető célja nem a hosszú távú lemondás, hanem a gyulladás csökkentése és a bélrendszer helyreállítása, amely lehetővé teszi, hogy a szervezet ismét képessé váljon a hisztamin lebontására, és visszavezethetők legyenek a gyerek étrendjébe a korábban kerülendő ételek, az egyéni tűréshatár figyelembe vételével.

Laktózérzékenység is fennállhat a gyereknél

Egyes kellemetlen tünetek észlelése esetén érdemes számításba venni, hogy laktózintoleranciája lehet a gyereknek.

A laktózintolerancia 5 jellemző tünete: minél előbb felismeritek a gyereknél, annál kevesebbszer szenved

Ha ezeket a tüneteket észlelitek a gyereken, érdemes számításba venni, hogy laktózintoleranciája lehet.

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük