Az első jelek, hogy cukorbeteg lehet a gyerek: sajnos gyakoribb, mint gondolnád

Nagyon fontos minél előbb felfigyelni a tünetekre.

apa-anya-gyerek

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Magyarországon statisztikák szerint 3500 egyes típusú és 200-300 kettes típusú cukorbeteg gyerek él. Az egyre több érintett gyerek még több figyelemre inti a szülőket, ahogyan az is, hogy a nem diagnosztizált, nem kezelt cukorbetegség hosszútávon komoly károkat okozhat.

Idegkárosodás, látásromlás, vesebetegség, szívkoszorúér-betegség lehet belőle, ha a bajt nem veszik észre időben, vagy nem veszik elég komolyan. Az első tünetek jelentkezésekor máris érdemes orvoshoz fordulni: ha végül kiderül, hogy esetleg vaklárma volt, az sem baj. A gyerek egészsége érdekében meg kell tenni a megfelelő lépéseket.

A cukorbetegség tünetei

A cukorbetegség tünetei elég jól észrevehetőek, és rendszerint rövid idő lefolyása alatt erőteljesen jelentkeznek. A gyerek lehelete az egyik leghamarabb észrevehető tünet: amennyiben az acetonos, a szülő máris gyanút foghat.

A zavartság, a nehezebb koncentrálás, a homályos látás olyan tünetek, melyeket az iskolában, óvodában, de otthon is hamar észre lehet venni. Ugyanígy a gyors és nagyfokú testsúlyvesztés is beszédes jele a cukorbetegségnek.

A gyerek mindennapi működési ritmusa is jó mutató lehet. A szülő már jól ismeri, gyermeke nagyjából hányszor, milyen gyakran jár vécére egy nap. Ha észreveszi, hogy a vizelések száma megszaporodott, nemcsak a felfázás, de a cukorbetegség lehetősége is eszébe kell, hogy jusson.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A folyadékfogyasztási szokások is változnak cukorbetegség esetén. Ha a gyerek a szokásosnál gyakrabban szomjas, a háttérben cukorbetegség állhat, így a jelenséget meg kell figyelni. Természetesen a kívánt folyadék mennyisége megnövekedhet nagy meleg időszakában, de a cukorbetegeknél ennek ellenére is feltűnő a gyakori szomjúság.

Mit kell tenni?

Ha előfordulhat, hogy a gyerek cukorbeteg, mindenképpen érdemes elmenni a gyerekorvoshoz, aki elrendeli a szükséges vizsgálatokat. A megelőzés legalább olyan fontos, mint a kezelés: a gyerek egészséges étrendje, életmódja legyen a szülő szeme előtt a mindennapokban. Sajnos még így sem biztos, hogy elkerülhető a baj, de mindent meg kell tenni, hogy mégis az legyen.

Ezt is szeretjük