Az első jelek, hogy cukorbeteg lehet a gyerek: sajnos gyakoribb, mint gondolnád
Nagyon fontos minél előbb felfigyelni a tünetekre.

apa-anya-gyerek
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Magyarországon statisztikák szerint 3500 egyes típusú és 200-300 kettes típusú cukorbeteg gyerek él. Az egyre több érintett gyerek még több figyelemre inti a szülőket, ahogyan az is, hogy a nem diagnosztizált, nem kezelt cukorbetegség hosszútávon komoly károkat okozhat.

Idegkárosodás, látásromlás, vesebetegség, szívkoszorúér-betegség lehet belőle, ha a bajt nem veszik észre időben, vagy nem veszik elég komolyan. Az első tünetek jelentkezésekor máris érdemes orvoshoz fordulni: ha végül kiderül, hogy esetleg vaklárma volt, az sem baj. A gyerek egészsége érdekében meg kell tenni a megfelelő lépéseket.

A cukorbetegség tünetei

A cukorbetegség tünetei elég jól észrevehetőek, és rendszerint rövid idő lefolyása alatt erőteljesen jelentkeznek. A gyerek lehelete az egyik leghamarabb észrevehető tünet: amennyiben az acetonos, a szülő máris gyanút foghat.

A zavartság, a nehezebb koncentrálás, a homályos látás olyan tünetek, melyeket az iskolában, óvodában, de otthon is hamar észre lehet venni. Ugyanígy a gyors és nagyfokú testsúlyvesztés is beszédes jele a cukorbetegségnek.

A gyerek mindennapi működési ritmusa is jó mutató lehet. A szülő már jól ismeri, gyermeke nagyjából hányszor, milyen gyakran jár vécére egy nap. Ha észreveszi, hogy a vizelések száma megszaporodott, nemcsak a felfázás, de a cukorbetegség lehetősége is eszébe kell, hogy jusson.

A cikk az ajánló után folytatódik

Védelem a legkisebbeknek is

A Fénylő csillag nevet viselő fertőtlenítő, légfrissítő olajkeverék jó szolgálatot tesz, ha a baba vagy a kisgyermek beteg, sőt, megelőzés szempontjából is. Akár már újszülött kortól is párologtathatod a gyerekszobában.

Tudj meg róla többet!

Promóció

A folyadékfogyasztási szokások is változnak cukorbetegség esetén. Ha a gyerek a szokásosnál gyakrabban szomjas, a háttérben cukorbetegség állhat, így a jelenséget meg kell figyelni. Természetesen a kívánt folyadék mennyisége megnövekedhet nagy meleg időszakában, de a cukorbetegeknél ennek ellenére is feltűnő a gyakori szomjúság.

Mit kell tenni?

Ha előfordulhat, hogy a gyerek cukorbeteg, mindenképpen érdemes elmenni a gyerekorvoshoz, aki elrendeli a szükséges vizsgálatokat. A megelőzés legalább olyan fontos, mint a kezelés: a gyerek egészséges étrendje, életmódja legyen a szülő szeme előtt a mindennapokban. Sajnos még így sem biztos, hogy elkerülhető a baj, de mindent meg kell tenni, hogy mégis az legyen.

Ezt is szeretjük