Ha nem bírja az autót a gyerek: az utazási betegséget lehet enyhíteni
Sok szép kirándulást tesz tönkre, de lehet tenni érte, hogy ez ne így legyen.

utazasi-betegseg
beauty and style
Top olvasott cikkek

A családi kirándulás nagyszerű dolog, de sajnos van, ami a legszebb utakra is csúnya árnyékot vethet. Az utazási betegség ilyen, melyről ugyan sajnos sokan azt gondolják, csupán pszichés dolog, valóban létezik.

Ilyen probléma esetén a mozgó járművön való tartózkodás rövid időn belül fejfájással, szédüléssel, hányingerrel, hányással járhat. Gyerekeknél rendszerint 2-12 éves kor között gyakori, de vannak, akik még felnőttkorukra sem növik ki az autózással, buszozással, repülős vagy hajós utazással járó kellemetlenségeket. Az utazási betegségbe nem kell egyszerűen beletörődni: többféle trükk és megoldás létezik annak enyhítésére.

Így enyhíthető az utazási betegség

Az utazási betegség tüneteinek jelentkezését különböző tényezők befolyásolják, és ezek ismeretében valamelyest elébe lehet menni a bajnak.


A járműben elfoglalt hely fontos

Számít, hol helyezkedik el az ember az adott járművön. Ha autóról van szó, a gyerekülés fix helye nem teszi lehetővé a pozíción való változtatást, de biztonsági okokból meg is kell tartani azt. Buszon mindenképp elöl érdemes elhelyezkedni, repülőn a géptörzsi részen, hajón pedig középen, ugyanis a járműveknek ezen területein érezhető legkevésbé a mozgás.

Hová  érdemes nézni?

Tapasztalatok azt mutatják, hogy lényeges, hová néz az ember útközben. Ha előre néz, az utas kisebb eséllyel lesz rosszul, de ez inkább az anyósülésen elhelyezkedő felnőttnek segíthet, hiszen a gyerek hátul ül.

Érdemes arra ösztökélni őt, hogy ne közelre nézzen, hanem a távolba. Ha közelre néz, az autóban szemlélődik vagy játszik, sajnos hamar rosszul lehet, ugyanis az agyba érkező információk egymással ellentétesek lesznek: mozgást érez, de mozdulatlan tárgyat néz. Olyan játékot érdemes kitalálni, amihez a járműből kifelé, messzire kell figyelni. Például, hány őzet lát útközben a kocsiból, vagy melyik felhő formája milyen állatra emlékezteti.

A cikk az ajánló után folytatódik

Éhgyomorra sosem

Gyerekeknél nem opció kihagyni a reggelit, hiszen fejlődő szervezetekként különösen fontos számukra a tápanyagban, energiában gazdag napkezdés. Amennyiben a család a szokásos reggeli időpontjánál korábban indulna útnak, és a gyerek még nem éhezett meg, akkor is legalább egy pár falatot meg kell próbálni belediktálni. Ha mást nem is, legalább néhány gyerekkekszet. Ha üres a gyomor, sokkal valószínűbb az utazási betegség tüneteinek jelentkezése, ráadásul a vércukorszint is leeshet.

A figyelem elterelése

Jó taktika lehet a figyelem elterelése, mely tapasztalatok szerint sokaknál beválik. A zenehallgatás, az éneklés, valamilyen szóbeli gondolkodtató játék például jó figyelemelterelő lehet a gyerekek számára is.

Még tudatosabb vezetés

Az odafigyelés a volán mögött mindig nagyon fontos, ám adott esetben még lényegesebb. A sofőr, ha van mód rá, legyen tekintettel arra, hogy az utazási betegség tünetei hamarabb jelentkezhetnek erős fékezések, kanyargós útvonalak esetén.

Olykor persze muszáj nagyobbat fékezni, de indokolatlanul felesleges. A túl lendületes vezetés mindenkor kerülendő a balesetek elkerülése végett is, nemcsak a rosszullét megelőzése miatt. Az utak egyenességén sem lehet változtatni, de több lehetséges útvonal közül előzetes térképes tájékozódással kiválasztható a legegyenesebb.

Friss levegő

Olyan útszakaszokon, ahol nincs óriási forgalom, és nem terjeng sűrű kipufogógáz, érdemes leengedni kicsit az ablakot, hogy cserélődjön az autóban a levegő. A friss levegő is segít megelőzni az utazási betegség tüneteinek jelentkezését. Fontos, hogy azt az ablakot válaszd, amelyik felől nem csapódik a gyerekre a szél, és elég csak 20%-ban leengedni azt.

Pihenők

Hosszabb utak esetén a sofőrnek sem árt, ha az éber és felelősségteljes vezetés érdekében minél többször megpihen, de az utazási betegséggel küzdő tüneteit is enyhítheti. Érdemes minél gyakrabban beiktatni egy-egy tízperces megállást, hogy a gyerek friss levegőhöz jusson, kicsit sétálhasson, nyújtózhasson. Ez akkor is hasznos, ha a gyereknek nincs ilyen problémája utazás közben.

Gyógyszeres segítség

Mivel az utazási betegség sokakat érint, léteznek rá gyógyszerek. Nagyon fontos, hogy a felnőtteknek adható gyógyszereket semmiképp se add önnön döntésed alapján a gyerekeknek! A gyermekorvos tanácsát kell kérni, aki megnevezi a megfelelő megoldást a gyerek korára és általános egészségi állapotára, esetleges egyéb szedett gyógyszereire való tekintettel.

Fotó: Getty Images.

Ezt is szeretjük