3 rendellenesség, amire alvás közben figyelhetsz fel: tünetek a gyereknél

Szülőként fontos figyelned arra, hogy a gyerek zavartalanul aludjon. Bármilyen rendellenességet komolyan kell venni.

alszik
beauty and style
Top olvasott cikkek

A pihentető, kielégítő alvás gyermekkorban, amikor a szervezet fejlődésben van, és a világ felfedezése, a számos nappali inger után a szellem ki kell, hogy pihenje az igénybevételt, kiemelkedően fontos.

Sajnos a gyerekek nyugodt alvását különféle alvászavarok tehetik tönkre, melyekre szülőként a gyerek minőségi pihenése, illetve a szövődményként kialakuló problémák elkerülése érdekében is fel kell figyelni. A problémáról konzultálni kell a gyermekorvossal, aki célirányos szakrendelésre küldheti a gyereket.

Három gyakori alvászavar

Obstruktív alvási apnoé

Az alvási apnoé olyan betegség, mely alvásóránkénti legalább öt, légzéskimaradás miatt bekövetkező mikroébredéssel jár. Az apnoé miatt az alvás folyamata széttöredezik, így a pihenés nem lesz kielégítő, emellett a szervezetben kialakulhat oxigénhiányos állapot is. Kezelése elengedhetetlen, hiszen idővel az apnoé visszafordíthatatlan mértékűvé válik. 

Az apnoéra hajlamosít a túlsúly, az állkapocs-fejlődési rendellenesség, a túl nagy nyelv vagy az arckoponya fejlődési rendellenessége. Az apnoé tünete, hogy a gyerek furcsa pózokban, nyugtalanul alszik, sokat fészkelődik, bepisil, esetleg alva jár. A szülőnek a légzést figyelve feltűnhet, hogy a gyerek horkol, és horkolásában rövid szünetek tapasztalhatók: ilyenkor a gyerek nem vesz levegőt.

Nappal észrevehető következménye az aluszékonyság, a koncentráció képességének csökkenése, a tanulási nehézség, a fáradékonyság, a nehéz ébredés, a reggeli fejfájás, illetve szájszárazság, valamint a légúti betegségek gyakori kialakulása. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Alvajárás

A szomnambulizmus, azaz alvajárás nem ritka dolog gyerekkorban. Ilyenkor, órákkal azután, hogy a gyereket a szülő már lefektette, a gyerek felkel, és kábán jön-megy a lakásban, beszél, tapsol, nem jó helyre vécézik, és hasonlókat csinál. A gyerek tekintete ilyenkor üres, viselkedése szokatlan, esetleg illetlen is lehet, vagy akár erőszakos. Kamaszkorra a legtöbben kinövik.

Az alvajáró gyereket felébreszteni nem szabad, de lassan és nyugodtan vissza kell terelni az ágyába. Másnap legjobb hallgatni a dologról, nehogy a gyerek megrémüljön, és féljen majd elaludni. Az alvajárás önmagában véve nem káros, de a szülőnek, ha tudja, hogy gyermekével előfordul, résen kell lennie, nehogy baj érje a gyereket. Kinyitva az ajtót akár el is kóborolhat, leeshet valahonnan, vagy bármilyen kárt tehet magában a kába állapot közepette.

Horkolás

Nátha vagy allergia is kiválthatja a horkolást, de szülőként figyelni kell, hogy milyen gyakorisággal, illetve milyen formában fordul elő a dolog. Előfordulhat, hogy a horkolás nem egy ideiglenes jelenség, hanem betegség, esetleg olyan állapot jele, mely változtatást kíván.

Hajlamosító tényező ugyanis a túlsúly, emellett egyes rendellenességek, mint az orrpolip vagy az orrsövényferdülés. Az alvási apnoé - fent - tünete is lehet, mely a szervezetben fellépő oxigénhiány miatt haladéktalanul kezelendő. A gyerek horkolása a nyugodt pihenést alapvetően zavarja, ami szellemi, fizikai teljesítményromlásban, magatartászavarokban, aluszékonyságban mutatkozhat meg. A horkolás igénybe veszi a szervezetet, mert az erőlködve jut levegőhöz: feltétlenül ki kell kérni az orvos tanácsát.

Ezt is szeretjük