4 módszer, ami megnyugtatja a hiperaktív gyereket: érdemes az étrendet is átgondolni
A hiperaktív gyerekek figyelmét nehéz lekötni, szerencsére vannak olyan módszerek, amik segítségével ők is hatékonyan fejlődhetnek.

GettyImages-1262881731
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Akár fizikai, akár pszichés probléma áll a háttérben, nem könnyű észrevenni, ha a gyermek hiperaktív, illetve figyelemzavaros, a legtöbbször az óvodai beilleszkedésnél derül ki: nehezebben értenek szót, nem maradnak könnyen egy helyben, és nagyon nehéz lekötni a figyelmüket. Otthon ez abban nyilvánulhat meg, hogy nem lehet vele hosszasan gyurmázni, festeni, állandóan csapong a figyelme.

Egy gyerek hiperaktivitása negatívumnak tűnhet, és valóban az ADHD, azaz a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar egyik tüneteként is fennállhat, befolyásolva ezzel a gyerek teljesítményét, de nem szabad elfelejteni, hogy esszenciális részét képezi a személyiségének - megfelelő menedzseléssel pedig ugyanúgy fejlődhet, mint hasonló korú társai.

Következetes nevelés

A hiperaktív gyerekeknek nagyon fontos az állandóság, a mindennapok megfelelő struktúrája és a szokások kialakítása. A hiperaktivitáson sokat ront a változékony környezet és a megbízhatatlan időbeosztás is, és odafigyelés nélkül az érzelmi hullámvasút egészen magas szintjére kerülhet a kisgyerek.

GettyImages-1190814647
Fotó: Johner Images / Getty Images Hungary

A házi feladatok megírásánál érdemes kialakítani rendszeres pihenőidőket, hiszen a gyerek nem fog tudni nyugodtan leülni és hosszas perceken át koncentrálni a feladataira. Végezzen el annyi feladatot, amit pár perc alatt el tud, utána tartsatok egy kis pihenőt, hogy ugrándozzon, kinyújtózzon - hidd el, később sokkal frissebb fejjel tudja folytatni a feladatait. Ennek köszönhetően az egyébként "unalmas", ülve töltött időben jelentősen produktívabb lesz.

Pozitív megerősítés

A helyes viselkedés megerősítése érdekében a Healthline szakértője azt javasolja, hogy érdemes gyakran megdicsérni a lurkókat. Ha a házi feladat vagy a lakás körüli munkálatok elvégzésére szeretnéd sarkallni, akkor először érdemes pár perces feladatokat adni neki, majd fokozatosan növelni az időtartamot - hat perc a feladatra, majd szünet, később már nyolc percet lehet szánni rá, utána megint szünetet tartani és így tovább. 

GettyImages-640289900
Fotó: Rossella De Berti / Getty Images Hungary

Hogyha a kicsinek tényleg sikerül ez alatt az idő alatt elvégezni a teendőit, akkor jutalmazd meg. Ezek lehetnek kedves, biztató szavak, egy ölelés, vagy valamilyen későbbi, szórakoztató programnak az ígérete. Ezáltal a gyerekben megerősíted, hogy a munka elvégzése nem rossz dolog, és idővel egyre hosszabbra nyúlóan tud majd foglalkozni az adott feladatával. 

A ficergés engedélyezése

Amikor olyan monoton munkát kell megcsinálnia a gyereknek, amihez tényleg sok türelem kell, akkor nyugodtan megengedheted neki, hogy valamit birizgáljon közben, ha jólesik neki. Egy kis játékkal vagy egy darab ruhával, szivacslabdával, esetleg fidget spinnerrel is játszogathat, mivel ennek köszönhetően csökken az aktivitási szintje, a figyelmét viszont fenntartja.

Éppen ezért nehezebb, hosszabb időt átölelő feladatok előtt érdemes hagyni, hogy jó nagyot játsszon. Nem mindig vezet jóra, hogyha az iskola után azonnal elvárjuk, hogy készítse el a házi feladatot. Akár egy közös sétára is elmehettek, vagy biciklizhettek.

A cikk az ajánló után folytatódik

A megfelelő étrend

Minél kevesebb cukrot vagy cukrozott élelmiszert fogyaszt a gyermek, annál jobb - nemcsak a fogaik épségét lehet így megőrizni, hanem elkerülhetővé válik az is, hogy felpörgessék. Egészséges szénhidrátokra, fehérjékre és zsírokra van szüksége. Jeannine Virtue, ADHD gyermekes édesanya szerint tökéletes reggeli lehet például a mogyoróvajas pirítós friss gyümölcsökkel, fehérjeturmixok vagy házilag készített gyümölcsös smoothie-k. A cukros gabonapelyhek kerülendőek, ahogy a gyümölcslevek is.

Napközben főleg vizet fogyasszon, akár szénsavmentes ásványvizet, ami tele van fontos ásványi anyagokkal. Ebédre és vacsorára szintén összetett szénhidrátokban, fehérjékben gazdag ételek javasoltak, mint a halak, a teljes kiőrlésű gabonatermékek, zöldségek. Válogatós gyermekeknél javasolják a szakértők étrend-kiegészítők beiktatását is.

GettyImages-583394543
Fotó: Compassionate Eye Foundation/Nat / Getty Images Hungary

Fontos tudni, hogy nem minden esetben jelez ADHD-t a figyelemzavar, akár pajzsmirigyprobléma is okozhatja. Nem mindegyik hiperaktív gyermek szenved koncentrációs zavarokban is, mely az ADHD tünetegyüttesének egyik leglátványosabb jele.

5 jel, hogy a gyerek ADHD-val küzd

Figyelemhiányos hiperaktivitási zavar: mikor érdemes szakorvoshoz fordulni?

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük