Egyszerű, feszültségoldó játék az izgága gyereknek - Ezt add a kezébe okostelefon helyett
Figyelemzavaros, autista és Asperger-szindrómás gyerekeknek is ajánlják.

fidget-spinner-figyelemzavar
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Matat a kezével, állandóan rángatja a lábát, rágja a körmét - sorolhatnánk a végtelenségig a rossz szokásokat, amik szinte minden gyereket érintenek. Nem feltétlenül a figyelemzavar jelei ezek, egyszerűen csak feszültségoldó módszerek, amelyeket a gyerek a nagy mozgásigény miatt alkalmazhat.

A fidget spinner - ujjpörgettyű, stresszoldó pörgettyű - az aktuális játékőrület szerte a világon, ami most minden menő gyereknél - és fiatal felnőttnél is - megtalálható. Sok szülő, hogy lefoglalja az izgága gyereket, egyből az okostelefon után nyúl, mondván: hadd játsszon, majd az eltereli a figyelmét, és megnyugszik. Ez azonban nem biztos, hogy jó megoldás.

A terapeuta szerint varázslatos hatással bír

Nagyon sok tanulmány szól az ellen, hogy a gyerek kezébe való-e az okostelefon. A Bostoni Egyetem egyik kutatásából például kiderül, hogy ezek az eszközök felváltják azt a gyakorlati tevékenységet, ami elengedhetetlen a szenzomotoros és vizuális-motoros készségek fejlődéséhez. Csak azért, hogy a gyerek el legyen foglalva, jobb eszközöket is lehet a kezébe adni. 

Amy Smith gyermekterapeuta szerint a fidget spinner is egy ilyen szerkentyű, ráadásul előnyösen hat a gyerekre. Nem véletlen, hogy ennyire népszerű lett: oldja a feszültséget, a szorongást, megnyugtatólag hat a szemre és megfizethető. Amy Smith pontokba szedte a játék terápiás előnyeit:

  • Levezeti a feszültséget. Gondolj csak arra a sok rossz szokásra, pótcselekvésre, amit idegességében csinál az ember. A fidget spinner olyan kütyü, ami lefoglalja a kezet, és ha összpontosítasz rá, akkor az elmét is.
  • Oldja a szorongást. Egy komolyabb beszélgetés, egy teszt szorongást kelt sok gyerekben, a forgó kütyü viszont eltereli a figyelmüket a stresszes helyzetről, ami ezekben az esetekben a szorongás kiváltó oka. Ha másra összepontosít - persze nem teszt közben, de mondjuk előtte -, akkor megnyugszik.
  • Vizuális úton nyugtat. Mivel a fidget spinner mozgása és sebessége kiszámítható, nyugtatólag hat a szemre. Ha valaki úgy érzi, a dolgok kicsúsznak a kezéből, ez a kiszámíthatóság egy kis biztonságérzetet ad.
  • Barátokat szerezhet. Borzasztóan érdekes játékról van szó, ami felkelti a gyerekek kíváncsiságát, így könnyen szóba elegyedhetnek. 

Már 1320 forinttól kapható a kedvenc színeinkben!

Nemcsak gyereknek, felnőtteknek is erősen ajánlott a fidget spinner nevű játék. A figyelemzavarral és pótcselekvéssel küzdőknek igazi megváltás - igazán csajos arany- és rosegold színben is!
Keresd a FeminaShopban!

Promóció

Hogyan segít a fidget spinner?

Megoszlanak a vélemények arról, hogy a figyelemzavaros - ADHD - gyerekeknek hasznára válik-e ez a ketyere. Sok helyen lehet olvasni, hogy az ADHD-s, a hiperaktív, az Asperger-szindrómás vagy az autista gyerekek számára tényleg hasznos-e a fidget spinner.

Az ujjpörgettyű három kis szárnnyal rendelkezik, középen pedig egy gombszerű tárcsa van. Ha megpörgeted a szárnyakat, az forgást idéz elő, és a fifikáns megoldásnak köszönhetően a fidget spinner sokáig képes pörögni, ezért sok gyerek - és felnőtt - trükkök bemutatására is használja.

laza_gyerek_fidgetspinner.gif

Az eszköz pörgetése hasonló elven működik, mint a stresszlabda nyomkodása, tulajdonképpen felér egy pótcselekvéssel: hajrágás, körömrágás, tollal való kopogás. A játék használata válik pótcselekvéssé ahelyett, hogy valaki olyasmit csinálna, amivel magát vagy a környezetét roncsolja. A másik előnyös hatása - melyet már fentebb idéztünk a gyermekterapeutától -, hogy a folyamatos pörgés nyugtatja a szemet, és ezzel együtt az elmét is kikapcsolja.

Szülője válogatja, hogy ki milyen módszerrel próbálja csillapítani az izgága gyereket, és gyereke válogatja, hogy kinél mi válik be. Érdemes kipróbálni a fidget spinnert akkor is, ha a gyermek nem küzd sem figyelemzavarral, sem rendellenességgel, mivel a tapasztalatok szerint a legtöbb gyereket valóban lefoglalja a mütyür. 

Ezt is szeretjük