Természethiány-zavartól szenvednek a gyermekek: teljesítményromlást, figyelemproblémát is okozhat
Kicsik és nagyok egyre kevesebb időt töltenek a természetben, ez a jelenség pedig számos negatív hatással jár.

GettyImages-1145906943
beauty and style
Top olvasott cikkek

Napjainkra jellemző, hogy az emberek egyre kevesebb időt töltenek a szabadban. A rohanó, felgyorsult életmód sokszor nem is teszi lehetővé, hogy a családok rendszeresen kiránduljanak, játsszanak a természetben. A városi lakosság számára pedig egyre nehezebben elérhető valódi zöldterület, ahol mindezt megtehetné.

A technológiai újítások gyakran csábítják a négy fal közé a felnőtteket és a gyerekeket egyaránt. Mindez azonban komoly következményekkel járhat a fizikai és a mentális egészségre nézve is, egyre több kutatás bizonyítja, hogy a fiatalokat különösen rosszul érintheti a természettől való eltávolodás. 

Az utolsó gyerek az erdőben

2005-ben jelent meg az amerikai Richard Louv Last Child in the Woods (Az utolsó gyermek az erdőben) című könyve, amelyben a természethiány-zavar, természethiány-rendellenesség kifejezést használta a fentebb vázolt jelenséggel kapcsolatban. Hangsúlyozottan nem orvosi diagnózist fogalmazott meg, hanem a modern társadalom egyik fontos problémájának leírására tett kísérletet, felhívva a figyelmet arra, hogy a természettől való eltávolodásnak komoly ára van.

GettyImages-1149522991
Fotó: Peter Cade / Getty Images Hungary

A könyvnek több kritikusa is akadt, ám sokan felfigyeltek az általa leírtakra, mozgalmak tűzték a zászlójukra főbb megállapításait, és azóta több kutatás foglalkozik azzal, hogy miképp hat az egyre kevesebb szabadban eltöltött idő a fejlődésben lévő gyerekekre.

Vitaminhiány, figyelemzavar

Hosszú távon vitaminhiány, krónikus betegségek, mentális problémák leselkedhetnek a napjaikat mind hangsúlyosabban a négy fal között töltő fiatalokra, és iskolai teljesítményüket is befolyásolhatja a jelenség.

Egy 2008-as kutatás arra figyelmeztet, hogy minél kevesebbet tartózkodnak a kicsik és a serdülőkorúak a levegőn, annál nagyobb körükben a D-vitamin-hiány előfordulásának valószínűsége. Ez pedig az életük során számos krónikus állapot, például daganatos, szív- és érrendszeri megbetegedések és diabétesz kialakulásához vezethet. A vitamin megfelelő szintje a csontok egészsége szempontjából is alapvető.

2005-ben Kalifornia-szerte 255 hatodik osztályos tanulóval végeztek a szabadtéri oktatás hatásait vizsgáló kutatást. A szeptember és november között zajló programban különböző szempontokat vettek figyelembe a tanulók körében, ilyenek: az önbecsülés, az együttműködés, a konfliktuskezelés, a társas kapcsolatok, a vezetői készségek, a problémamegoldás, a tanulási motiváció és az osztályon belüli viselkedés.

GettyImages-150415146
Fotó: David Trood / Getty Images Hungary

A résztvevőket két táborra osztották, az egyik csapat a kinti programokon, míg a másik a szokásos osztálytermi órákon vett részt, de az adatgyűjtés után cseréltek, hogy ne érje hátrány a kontrollcsoport tagjait sem. Tíz héttel később a kint tanuló fiataloknál egyértelműen pozitív változások jelentkeztek, különösen a konfliktuskezelés tekintetében, de számottevően javultak a természettudományos jegyeik is.

Vajon a tanulók mentális egészsége szempontjából az is számít, hogy mennyi zöldterület veszi körül az oktatási intézményt? Egy 2013-as, hét különböző városban végzett kínai kutatás szerint igen. A majdnem 60 ezer 2 és 17 év közötti óvodás és iskolás bevonásával zajló felmérés során arra a megállapításra jutottak, hogy minél több a zöld az oktatási intézmények környezetében, annál ritkább a gyerekek körében az ADHD-s, tehát a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar tüneteinek a megléte.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az emberi test és szellem számára nagyon fontos a természet közelsége, és ez alól a gyermekek sem jelentenek kivételt, sőt. A szakemberek azt ajánlják, hogy mind a szülők, mind az oktatók lehetőség szerint próbáljanak meg egyre több szabad levegőn végzett elfoglaltságot biztosítani a fiatalok számára, hiszen abból ők csak profitálhatnak.

- A természetben eltöltött idő nem szabadidő; alapvető befektetés a gyermekeink egészségébe - és mellesleg a sajátunkba is - állítja Louv.

3 álomszép túraútvonal Budapest környékén, ami kisgyerekkel is bejárható: harapni való a levegő

Szerencsére a főváros környékén is sok az olyan kirándulóhely, ami a kicsikkel is bátran felkereshető. Három, gyerekekkel is megtehető túraútvonalat mutatunk be Budapest közelében.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük