Miért ébred hétvégén korábban a gyerek? Sok szülő nem érti az okát

Semmi jót nem ígér, ha szombat hajnalban apró lábak csattogását hallod.

Hétvégén korábban kel a gyerek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Sok szülő számára ismerős lehet a szituáció: az óvodás vagy kisiskolás gyereket hétköznap 6:30-kor alig lehet kikönyörögni az ágyból - sokszor annyira álmos, hogy még az öltözésnél is segíteni kell, az időben történő indulás reményében.

De amint eljön a hétvége, 6:00-kor kipattan a szeme, és már szalad is a szülői hálóba, hogy vidáman ébressze anyát és apát.

Miért ébred hétvégén korábban a gyerek?

Ha a gyerkőc szombat hajnalban hajlandó kuckózni még kicsit az ágyban, az jó, de ha majd szétveti az energia, annak ilyenkor valószínűleg egyetlen szülő sem tud őszintén örülni. Amennyiben hétvégén reggel 6-kor kérdőre von valaki egy szemtelenebb hatévest, hogy "mégis miért?!" teszi ezt a szüleivel, talán azt feleli, azért nem álmos, mert hétköznap reggel később szokott kelni, így szombatra ő már kipihente magát. A valóságot azonban nem biztos, hogy fedi a válasz.

Késői lefekvés

Logikátlannak hangzik, de a túl korai kelés oka sokszor a késői fekvés. Hétéves kor előtt különösen jellemző, hogy minél később - már túlfáradva - fekszik le a gyerek, annál korábban kel másnap reggel. Amitől persze csak még fáradtabb lesz. Hétvégén a felnőttek is hajlamosak a később fekvésre, hiszen nem kell sietni a vacsorával, fürdéssel, ilyenkor jól esik este megnézni egy filmet.

A kicsik esetében azonban fontos, hogy attól még, hogy péntek vagy szombat este van, ugyanabban a megszokott időpontban kell lefeküdniük. Ellenkező esetben felborul a napi ritmusuk - és ezáltal a szülőké is.

A hétvégék szórakoztatóak

Akár óvodás, akár kisiskolás a gyermek, még ha szívesen is indul reggel oviba, suliba, az intézményben nem csupán a játékok és a barátok várják, hanem érvényben vannak szabályok és kötelezettségek is, melyeknek eleget kell tenniük. A hétvégék nyilvánvalóan szabadabban telnek, és persze szórakoztatóbbak is, így nem csoda, ha a lurkó minél korábban fel akar kelni. A szombat reggel gyakran olyan érzés, mint karácsony napjára virradni, amelyből nem szabad egyetlen percet sem alvásra pazarolni.

Mit tehetsz ellene?

A fent említett korábbi lefekvés segíthet, emellett kipróbálhattok olyan kifejezetten gyerekszobába való órát is, ami különböző színekkel jelzi az alvás és az ébrenlét idejét. Vannak gyerekek, akikkel meg lehet beszélni, hogy amíg az óra pirosat mutat, addig ágyban kell maradni, és csak akkor keljen fel, ha már zölden világít.

Ha kicsit nagyobb, megbeszélheted vele, hogy csendben legózzon vagy rajzoljon addig a szobájában, míg 7-et nem mutat az óra - ekkor már felkelthet. Ha még nagyobbak lesznek, minden bizonnyal megszűnik ez a probléma, és 10-11 óra előtt nem is akarnak már felkelni. Csak ki kell várni.

Olvasd el, mitől félhet a sötétben!

A gyerek egyszer csak félni kezd a sötétségtől, a félhomályban megjelenő árnyaktól. Ez általában 2-3 éves kor körül kezdődik, és olykor egészen sokáig eltart.

Fél a gyerek a sötétben? Így segíts neki végleg elűzni a mumusokat

A felnőtt érvelés nem sokat segít, ha a gyerek a sötéttől fél.

Elolvasom

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük