Az ember, akinek a hétvégét köszönhetjük: ezért vezette be a szabad szombatot Henry Ford
Az ötnapos munkahét bevezetése mögött gazdasági megfontolás állt.

henry-ford-cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Henry Ford 1863-ban született Michiganben. Kiváló műszaki érzéke gyerekként megmutatkozott, harmincéves korában pedig már főmérnökként dolgozott a Detroit Edison Electric Companynál.

Negyvenévesen alapította meg saját cégét, ahol munkásai számára nem csupán meglepően jó fizetést biztosított, de gyárában bevezette az ötnapos munkahetet is.

Henry Ford és a szabad szombat

A harmincas éveiben Henry Ford fizetéséből már futotta arra, hogy saját fejlesztésű találmányait finanszírozza. Első Quadricycle névre keresztelte járműve 1896-ban még csak 25 mérföldes sebességre volt képes. A Ford Motor Companyt 1903-ben hozták létre a Dodge testvérekkel - és több más társtulajdonossal. 1920-ra már naponta ezer darab készült a világhírű Ford T-modellből. Henry Ford a futószalagos gyártósor és a tömeggyártás egyik úttörője lett.

Alkalmazottainak a lehető legmagasabb béreket fizette. 1914-ben 2,34-ről 5 dollárra emelte a napi fizetéseket. Az ötnapos munkahetet pedig a legenda szerint nem szívjóságból vezette be 1926. szeptember 25-én. Henry Ford úgy kalkulált, hogy ha a jól fizetett munkásainak több szabadideje lesz, a hétvégén szívesen indulnak majd autós kirándulásokra, ehhez pedig tőle fognak autót vásárolni. A háttérben tehát gazdasági megfontolás állt: az eladási mutatókat akarta növelni. A hétvége fogalmát az Egyesült Államokban bő egy évtizeddel később 1938-ban iktatta törvénybe Roosevelt elnök. A következő évtizedekben pedig szép lassan elterjedt a világban a 40 órás munkahét: Kanadában és Nagy-Britanniában 1955-ben vált általánossá, a ’70-es évekre pedig az Európai kontinensre is mind jobban beszivárgott.

A cikk az ajánló után folytatódik

Magyarországon 1981. április 27-én fogadták el azt a kormányrendeletet, mely lehetővé tette az ötnapos munkahetet. Ám ezt követően még jó ideig minden második szombat munkanap volt. Végül 1984-ben csökkentették heti 40 órásra a munkahetet.

Régi autók kvíze

Ezeknek a csehszlovák, keletnémet vagy épp orosz gyártmányú autóknak ugyan megvolt a maguk baja, de ahova kellett, elvittek. Te mennyire emlékszel még rájuk?

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük