Hány autót törnek össze az akciófilmek forgatásán? Nem csak kellékek, igazi kocsikat használnak

Akár több ezer autót is „elhasználnak” egy-egy nagyobb szabású akciófilm forgatásán.

autók-akciófilmek1
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Sok olyan akciófilm van, amiben az autós üldözések, karambolok és gyorsulások kulcsszerepet játszanak, ám a CGI korában joggal hihetjük, hogy ezek a járművek valójában csak számítógépes animációk, esetleg kellékek, amiket egy kis utómunkával tesznek valódi kinézetűvé.

Bár sok minden függ a költségvetéstől és a film méretétől is, de a legtöbb esetben meglepő módon nem kellékeket és animációkat, hanem valódi autókat használnak, amikből aztán mindig új kell, ha egy töréses jelenet nem sikerült tökéletesen.

Több ezer autót pusztítanak el a forgatásokon

Ha autós filmekről van szó, elsőre talán mindenkinek a Halálos iramban-széria jut eszébe, aminek már kilenc része van, és az egymilliárd dolláros költségvetésért cserébe hatmilliárd dollár nyereséget termelt. Érdekesség, hogy a sorozatban szinte alig használtak számítógépes trükköket, a jelenetek nagyjából 95 százalékában valódi akciókat láthatunk, ami azt is jelenti, hogy valódi autókat is összetörnek szép számmal a forgatásokon. Justin Lin, a film rendezője elmondta, hogy egy-egy film során körülbelül 250 autót törnek össze, ám a 2009-es, ötödik film után már abbahagyta a számolást, így pontos adatot nem tudott mondani. 

Ha a filmben mi azt látjuk, hogy egy autót összetörnek, az a forgatáson akár 6-8 járművet is jelenthet, hiszen nem mindig történnek úgy a dolgok, ahogy azt a rendező megálmodja. Természetesen sokszor trükköznek is a forgatások során, a drágább autókkal csak akkor forgatnak, ha más kocsikkal való ütközést kell rögzíteni, amikor a kamera a szereplőket mutatja, akkor sokszor egészen más járműben ülnek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érdekesség, hogy sok film esetében máshogy trükköznek azzal, hogy ne fájjon annyira, hogy méregdrága autókat kell összetörni. A 2006-os Casino Royale című filmben például az Aston Martintól olyan járműveket vásároltak James Bondnak, amiknek valamilyen gyári hibájuk volt, így a cég amúgy sem tudta volna eladni őket, de a forgatáson pont jól jöttek. Az 1986-os Meglógtam a Ferrarival című filmben pedig csak pár jelenet erejéig használták az eredeti, 1961-es Ferrari GT Californiát, hiszen túl drága lett volna összetörni, a többi képkockán már egy replika látható, amiből többet is legyártottak a forgatás kedvéért.

autók-akciófilmek2
Fotó: CBS Photo Archive / Getty Images Hungary

Európai viszonylatban valószínűleg a hazánkban is jól ismert Cobra 11 című német sorozat biztosan toplistás, ha összetört autókról van szó, hiszen az 1996 óta futó szériában már több mint hétezer kocsit tettek tönkre, minden ütközési jelenethez három autót használtak. Ezekhez a legtöbbször a német autógyártók, mint a BMW vagy a Mercedes biztosítanak használaton kívüli járműveket.

KRESZ-kvíz: kinek van elsőbbsége a körforgalomban? 8 villámkérdés, ami becsapós lehet

Vannak olyan KRESZ-kérdések, amik becsapósnak tűnnek, de a sofőröknek mégis illik tudni a választ rájuk.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük