Ez a legbiztonságosabb autószín – Nem ebből adnak el a legtöbbet Európában
És melyik a leginkább balesetveszélyes autószín?

autok
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Akár használt, akár új autót vásárolsz, nem biztos, hogy a szín lesz az elsődleges szempont, ami alapján választasz. Nyilván sokkal lényegesebb az autó életkora, állapota, mérete és teljesítménye, mint az, hogy milyen a fényezés.

Pedig a statisztikák szerint balesetvédelmi szempontból nagyon nem mindegy, hogy milyen színű autót vezetsz.

A legbiztonságosabb autószín

Az ausztráliai Monash University Accident Research Centre - MUARC - kutatása során a szakemberek csaknem két évtized közúti baleseti jegyzőkönyveit vizsgálták, mely során arra a megállapításra jutottak, hogy szín tekintetében a fehér a legbiztonságosabb, míg a fekete a legveszélyesebb autó. Ennek oka, hogy a fehér színű autók tűnnek ki leginkább a környezetükből. A jármű színe és a baleset kockázata közötti összefüggés a nappali órákban volt a legerősebb: világosban a fehér színű autók akár 10%-kal is nagyobb biztonságot nyújthatnak más autókhoz képest.

Mindez természetesen éghajlati viszonyoktól is függ, hiszen például Skandináviában, ahol az év jóval nagyobb részében borítja hó a tájat, mint nálunk, a fehér színű autó jobban beleolvad a környezetbe, így értelemszerűen balesetveszélyesebb lehet.

A kedvenc autószínek Európában

Míg világszerte egyértelműen a fehér szín toronymagasan vezeti az eladási toplistákat, addig Európában kicsit hátrébb szorult. Az Axalta évtizedek óta minden esztendőben közzéteszi a legnépszerűbb autószínek globális rangsorát - Global Automotive Color Popularity Report

A cikk az ajánló után folytatódik

A 2020-ban a világon eladott új autók 38%-a volt fehér, a második helyen a fekete végzett 19%-kal és dobogós lett még a szürke 15%-kal. Európában azonban a szürke szín az elmúlt években folyamatos növekedést mutat. 2020-ban a fehér és a szürke közötti verseny döntetlennek bizonyult: az eladott autók 25%-a volt szürke, 25%-uk fehér. A fekete pedig őket követte 21%-kal.

Téli- vagy nyárigumi?

Sokan még mindig hezitálnak, hogy a téligumit lecseréljék-e nyárira.

Képek: Getty Images Hungary 

Ezt is szeretjük