Éjszakai bepisilés 5 évesen - Ezek a vizsgálatok szükségesek a gyereknefrológus szerint
Dr. Orosz Petronella válaszolt kérdéseinkre.

kisgyerek-bepisiles
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A szobatisztaság, illetve az ágytisztaság kérdésköre minden kisgyerekes család életében központi téma egy hosszabb-rövidebb időszakban. Az éjszakai bepisilés viszonylag gyakori az óvodások körében, ám egy bizonyos kor után, illetve, ha a már kialakult ágytisztaságot követően újra előfordul, aggodalomra adhat okot.

Cikkünkben dr. Orosz Petronellát a Zero Medical gyermekgyógyász szakorvosát, illetve nefrológusát kérdeztük arról, hogy mikor, milyen vizsgálatok elvégzése szükséges annak érdekében, hogy kiderüljön, mi áll az éjszakai bepisilés hátterében.

- Mi az a korhatár, amely fölött a szülőnek aggódnia kell, ha gyermeke még mindig bepisil éjszakánként?

- Lányoknál öt-, fiúknál hatéves kor betöltése után indokolt elvégezni a rutinvizsgálatokat, melyek célja, hogy elkülönítsük a szervi érintettséggel járó, további kivizsgálást és kezelést igénylő formákat az érési késéssel magyarázható, „kinőhető” formáktól. Különösen fontos a mielőbbi vizsgálat azokban az esetekben, amikor nem csupán éjszakai, vagy a délutáni alvás közben történő bevizelés - enuresis - a probléma, hanem nappal, éber állapotban is vizeletelcsepegés vagy sürgető vizelési inger jelentkezik.

- A már ágytiszta gyermekek esetében a rendszeres újbóli éjszakai bepisilés esetén sokan először lelki okokra gondolnak. Tapasztalatai szerint a probléma hátterében inkább pszichés vagy inkább szervi okok húzódnak meg?

- Amikor több mint hat hónapig szobatiszta és ágytiszta a gyermek, majd ismét jelentkezik a bevizelés, akkor másodlagos, szekunder formáról beszélhetünk. Ilyenkor akár egy húgyúti fertőzés vagy külsőszeméremtest-gyulladás - vulvitis, balanitis - is állhat a háttérben. Ezek legtöbbször csak átmeneti panaszokat okoznak. Egyéb újkeletű szervi probléma is előfordulhat elvben, de valóban gyakori, hogy lelki eredetű a panasz.

- Milyen vizsgálatokat érdemes elvégeztetni, ha már ágytiszta gyermek újra rendszeresen bepisil?

- Számunkra alapelv, hogy a szervi okokat ki kell zárni, mielőtt kimondjuk, hogy lelki eredetű a panasz. Az induló vizsgálatok elsődleges és másodlagos enuresisformáknál is csaknem azonosak, így átfogóan beszélnék az ágybavizelés kivizsgálásáról. Egyes speciális vizsgálatokat már csak indokolt esetben végzünk, nem rutinszerűen. Vizeletüledék-vizsgálattal zárhatjuk ki a húgyúti fertőzés lehetőségét, de amennyiben pozitív a lelet, tenyésztés levétele is indokolt, mielőtt antibiotikumot kezd szedni a gyermek. Ébredés utáni első vizeletből fajsúlymérést szoktunk kérni, ami az éjszakai vizeletkoncentrálási képességről ad felvilágosítást. Ebből tudunk következtetni az esetleges hormonális háttérre. Hasi ultrahangvizsgálattal áttekinthetjük a hasi szerveket, a két vesét és a húgyhólyagot is. Utóbbiról pluszinformáció, ha telt hólyaggal, majd vizelés után is történik képalkotás. A telt hólyag kapacitásának mérése nagy segítség a gyermeknefrológus számára, hiszen a kivizsgálás egyik fontos része, hogy megállapítsuk, életkorának megfelelő méretű-e a gyermek húgyhólyagja. Ugyanakkor fontos kérdés, hogy a gyermek megfelelően ki tudja-e üríteni a hólyagot. A hólyagkapacitásról tájékozódunk többek között akkor is, ha folyadéknapló - illetve vizelési napló - készítését kérjük a gyermekektől, ebben a bevitt folyadék mennyiségét és az ürített vizeletfrakciók mennyiségét kell feltüntetni. Itt persze információt kapunk a gyermek napi folyadékbeviteléről is, ami sokszor a szülő számára is meglepő eredményeket hoz: a legtöbb gyermek sajnos kevés folyadékot fogyaszt napközben, amit az esti órákban próbálnak pótolni. Ez legtöbbször csak ront a panaszokon, és amikor odafigyelnek az egyenletes folyadékbevitelre, a lefekvés előtti folyadékcsökkentésre, máris ritkábban fordul elő bepisilés.

- Amennyiben a vizsgálati leletek mégis húgyhólyagfunkció-zavarra utalnak, uroflowmetria - vizeletáramlás-vizsgálat -, esetleg cystomanometria - húgyhólyagnyomás-mérés - elvégzése is szóba jön. Az ágyéki gerincszakasz MRI-vizsgálata ritkán szükséges, általában elsődleges formáknál, veleszületett betegségek vizsgálatára alkalmazzuk. A negatív leletek esetén mondhatjuk ki, hogy a mély alvás állhat a panaszok vagy esetleg a korábban is feltételezett lelki tényezők okozzák a gyermek problémáját. Ez esetben mindenképpen érdemes gyermekpszichológushoz fordulni.

- Hogyan működnek az éjszakai bepisilés elleni orrspray-k, és milyen esetekben alkalmazhatók?

- Az orrspray-formában adagolható gyógyszerek, melyeket éjszakai ágybavizelés esetén alkalmazhatunk, valójában hormonhatású készítmények. Amikor az éjszakai vizelet alacsony koncentrációjú és nagy mennyiségű, akkor felmerül a vazopresszin - vagy antidiuretikus hormon - hiánya. Amennyiben igazolódik, hogy a gyermek panaszait ennek csökkent termelődése okozza, ezt a kezelést rendeljük el. Lefekvés előtt az orrjáratokba kell fecskendezni, majd a felszívódás után az eredeti hormonhoz hasonlóan a vesékre hatva a folyadék visszatartását eredményezi. Így kisebb mennyiségű, koncentráltabb vizelet képződik az éjszaka folyamán.

- Milyen egyéb gyógyszeres kezelés áll rendelkezésre az éjszakai bepisilés kezelésében?

- A kis hólyagkapacitás esetén, főképp, ha az akaratlan hólyagizom-összehúzódással is jár, akkor úgynevezett antikolinerg szereket alkalmazunk. Ilyenkor jellemző, hogy a gyermek gyakran, kisebb mennyiségű vizeletet ürít nappal is, esetleg sürgető vizelési késztetésről számol be. A gyógyszer hatására a hólyag tágulékonysága fokozódik, nő a kapacitása. Amennyiben a mély alvás a panasz oka, szintén rendelhető gyógyszeres kezelés, amely felszínesebbé teszi az alvást. Egyebekben a záróizom működésére is jótékony hatással van.

A cikk az ajánló után folytatódik

- Milyen nem gyógyszeres kezelések érhetőek el jelenleg?

- Sok esetben tapasztalom, hogy a szülők keresik a gyógyszermentes megoldásokat, amit magam is támogatok, bár bizonyos esetekben a terápiák kombinációja vezet sikerre. Legegyszerűbb, hogy bizonyos életmódbeli tanácsokat megfogadjanak: este lefekvés előtti időszakban már ne fogyasszanak nagyobb mennyiségű folyadékot, és lefekvés előtt menjenek el mosdóba, ürítsék ki a húgyhólyagot. Az általános hólyagtréning az egyenletes folyadékbevitel melletti, bizonyos időközönként történő vizelést jelenti. A medencefenék-izomzat, gátizomzat és záróizmok megfelelő tornája, erősítése is segíthet meghatározott esetben. Ennek technikáját gyógytornász segítségével tudják elsajátítani a gyermekek, illetve a kisebbek biofeedbackprogrammal. Ilyenkor ragasztható elektródákat helyeznek a gáttájékra, majd a program révén képen vizualizálják az izmok mozgását. Ha például a gyermek a megfelelő erővel a megfelelő izmot húzza össze, akkor ugrik egyet a halacska a képernyőn. Továbbá 9-10 éves kor fölött a pisicsengő - stopcsengő, cseppcsengő - alkalmazása is megkísérelhető. Ez egy kondicionáló kezelés, 3-6 hónap alatt hang- és vibrációs inger révén segíti, hogy a húgyhólyag és az agy közötti kapcsolat erősödjön, és kialakuljon a vizelet reflexes visszatartása éjjel.

A pelenkázás története

Bár a napi többszöri pelenkacsere nem épp az édesanyák kedvenc baba körüli elfoglaltsága, érdemes néha belegondolunk, hogy a történelem során voltak ennél nehezebb időszakok is pelenkafronton.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük