A hasfájás és a hajcsavargatás is a gyerekkori szorongás jele lehet: hogyan segíthetsz a kicsin szülőként?
Körömrágás, hajcsavargatás, hasfájás, bepisilés - mind arra utalhat, hogy a gyermeket nyomasztja valami.

GettyImages-1057104526
beauty and style
Top olvasott cikkek

A szülők és a tanárok folyamatosan elvárásokat támasztanak a gyerekek felé. Ezek, főleg, ha túlzóak, egyre nagyobb súllyal nehezednek a vállukra, és legrosszabb esetben össze is roppanthatják őket.

Nagyon sok szülő szeretné, hogy csemetéje sikeres és okos legyen. Óvodáskorban szépen szavaljon a nagy plénum előtt is, kitűnő legyen a bizonyítványa, jeleskedjen a sportokban, és az sem árt, ha pár iskolai versenyt megnyer, ezzel lekörözve diáktársait. Ezzel nagyon könnyű károkat okozni.

Szorongó gyerekek 

Sokat hallani arról, hogy a gyermekek nagyon jól alkalmazkodnak, és rugalmasak, mígnem valamilyen negatív változás következik be a viselkedésükben. A gyermekkori szorongás okai és tünetei sem mindig egyértelműek, a hasfájástól kezdve a körömrágáson át a hajcsavargatásig különböző módokon nyilvánulhatnak meg.

GettyImages-471933695

A szorongás jelei lehetnek testi panaszok, mint a fejfájás, hányinger, székrekedés, hasfájás, bepisilés. Az árulkodó jelek azt jelenthetik, hogy a kicsi nincs jól lelkileg, ezt pedig előzőleg kiválthatta például a szülei válása, testvér születése, haláleset, komoly megbetegedés a családban vagy az óvodában. Előfordulhat, hogy az iskolában érte valamilyen atrocitás, esetleg beilleszkedési zavarról van szó, amelyre a szülőnek kellő odafigyeléssel és komolysággal kell tekintenie.

A szorongás, a biztonsághiány vagy a félelem a testi és emésztőrendszeri panaszokon kívül olyan pótcselekvésekben nyilvánulhat meg, mint kicsi korban az ujjszopás vagy nagyobb korban a körömrágás, hajtépés és állandó hajcsavargatás, amivel a gyermek folyamatosan oldani kívánja a feszültséget, és lenyugtatni magát. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Mit tegyünk, és mit ne egy szorongó gyerekkel?

A legrosszabb reakció, ha a szülő megpróbálja leszoktatni őt arról, amivel a szorongást oldja, hiszen ezzel pont az ellenkezőjét éri el: a gyermek tovább és jobban fog szorongani, és még inkább ragaszkodni fog a pótcselekvéseihez. Ha a körmét rágja, sok szülő rászól a gyermekére, hogy "a kezedre csapok!" Holott a fenyegetés és büntetés helyett az a legjobb megoldás, ha a szorongó gyermek a szülei révén kap támogatást. A szülő sokat beszélgessen, játsszon vele, és legfőképp mutassa ki szeretetét, ne spóroljon a puszikkal és az ölelésekkel.

Azt is érdemes ilyenkor megfigyelni, hogy a gyermek milyen helyzetekben rágja a körmét vagy csavargatja izgatottan a haját. Kinek a társaságában, milyen helyszínen, milyen esemény során történik ez? A válaszból már könnyebben kideríthető, vajon mitől szoronghat és félhet. 

GettyImages-523419192

Ha a szülő követi a gyermek mindennapjaiban történő legapróbb érzelmi változásokat, lehetséges, hogy ő maga is megtalálja azt az okot, ami a gyermek számára érzelmi megterhelést jelentett.

Szorongásoldó praktikák

Remek szorongásoldók a játékos-mozgásos feszültséglevezetési praktikák, kisebbek estében például a hintázás, játszóterezés, sok-sok mozgás, ágyban birkózás, táncolás. Nagyobbak esetében átmeneti megoldást jelenthet egy stresszlabda vagy a sok beszélgetés. A nagyobb gyerekek már el tudják mondani, mi bántja őket, de vallatni sosem szabad. A szülő mindig figyeljen rá, hallgassa meg, ha valamit mondani szeretne, ne érezze azt a gyermek, hogy rá sosincs idő. 

GettyImages-492904733

Amennyiben a gyermek pótcselekvései már kényszerbetegségbe csapnak át, azaz állandóan, szünet nélkül rágja a körmét, vagy folyamatosan tépi a haját, és mindez legalább már három hónapja tart, érdemes szakemberhez fordulni.

Hatalmas vágást tetováltatott az apuka a mellére kisbabája szívműtétje után

A fiatal apa, Richard azt szerette volna, ha kisfia tudná, mindig számíthat rá, és bármi történik is, vele lesz. Úgy határozott, különleges tetoválással kíséri fiának adott, életre szóló ígéretét.

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük