Így lesz erőlködés nélkül szobatiszta a gyerek: 5 játékos dolog, ami sokat segít
A szobatisztaságot sosem szabad erőltetni, érdemesebb inkább a gyerkőc figyelmét felkelteni. Ehhez mutatunk bevált praktikákat.

GettyImages-929584544 (1)
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A pelus elhagyása nagy mérföldkő a baba és szülő számára egyaránt, ugyanis ez azt jelenti, hogy a kicsi fiziológiailag, szociálisan és mentálisan is megérett arra, hogy szobatiszta legyen.

Amikor a totyogót két-három éves kor körül elkezdi érdekelni, mit csinál apa és anya a WC-ben, hová megy a pisi vagy a kaki, akkor szépen lassan bátorítani lehet arra, hogy ő is kipróbálja. Persze a pelus túl korai elhagyása éppoly káros, mint a túl késői. Mikor jön el ez a pillanat a család életében, és hogyan motiválhatod, hogy erőlködés nélkül, könnyen szobatisztává váljon?

Ekkor lesz szobatiszta egy gyerek

Anyáink, nagyanyáink szerint mi már egyévesen szobatiszták voltunk, ezért elvárható, hogy a csemete ebben a korban már tudjon bilizni. Tény, vannak olyan gyerekek, akik életük első évében, vagy másfél évesen elhagyják a pelust, de az esetek 95%-ában nem ez a jellemző: a gyereknek ugyanis mind fiziológiailag, mint szociálisan és mentálisan készen kell állnia arra, hogy szobatisztává váljon, ez pedig, hogy mikor jön el, egyénenként eltérő.

GettyImages-1125664876

A fiziológiai érettség az jelenti, hogy a kicsi már képes visszatartani vizeletét, a szociális azt, hogy érdeklődik az iránt, mint csinálnak a szülők, testvérek a fürdőszobában, a mentális érettség pedig azt feltételezi, hogy képes szólni, ha ürítenie kell. Ha ezekből valamelyik hiányzik, a gyermek nem érett még meg arra, hogy végleg elhagyja a pelust.

Hogyan lesz erőlködés nélkül szobatiszta a gyerek?

A legfontosabb szabály, hogy nem szabad erőltetni a bilizést. Ha siettetik, sok kudarc érheti őt, hogy nem sikerül "produkálnia", amikor a szülő elvárja, ha pedig ráadásként még mérgesen vagy türelmetlenül rá is van szólva, ez olyan frusztrációt okozhat benne, ami miatt legközelebb már ordít és csapkod, ha a bili felé terelik, ezáltal egy jó időre elveszik a kedvét a próbálgatástól.

A cikk az ajánló után folytatódik

A legjobb időszak a pelusról való leszoktatásra a nyári időszak: ilyenkor a gyerkőcök nyugodtan szaladgálhatnak csupaszon a kertben, jobban érzik az ingert, és tulajdonképpen bárhová vizelhetnek.

Játékos tippek, amik sokat segítenek

Az alábbi tippekkel könnyebben segíthetsz azon, hogy a kicsi érdeklődést mutasson a WC-zés iránt.

Utánzás

Minden kisgyermek szeret az anyukája után menni, és egy pillanatra sem eltéveszteni őt szem elől, így van még akkor is, ha az anya a mellékhelyiségben végezné kis- és nagydolgát. Ilyenkor a legfontosabb, hogy teret engedj neki a bámészkodásra, azaz ne legyen előtte tabu a WC-zés. Ha kellőképp érett rá, el lehet neki mesélni, hová tűnik a kaki, ha megnyomja azt a gombot. Ha egy vicces, vidám mese van köré kerítve, még érdekesebb lesz számára ezentúl a dolog.

GettyImages-530850715

Meseolvasás

Ma már számtalan bilire szoktató könyv közül lehet választani, ami nagyon sokat segíthet abban, hogy játékosan elmagyarázzuk, hogy az ürítés a legtermészetesebb dolog a világon. Ezeket a könyveket már érdemes minél hamarabb, a bilire szoktatás előtti hónapokban beszerezni. 

Gyurmázás, agyagozás, sarazás

Pszichológusok szerint a gyurmázás, agyagozás vagy a sarazás állagában hasonlít a kakira, emellett ezek a játékos tevékenységek oldják az ezzel kapcsolatos gátlásokat és szorongásokat. Hasonló módon a vizezés is olyan agyi területeket stimulál, ami segít megértetni vele a pisi „fiziológiáját”, így fürdésnél jó módszer lehet, ha a vizet egyik pohárból a másikba önti, vagy egyszerűen csak pocsol. 

GettyImages-134162493
Fotó: GeorgeBurba / Getty Images Hungary

Jutalommatricák

Fontos, hogy a szobatisztaságra való szoktatásban a lehető legtermészetesebben viselkedjen az ember, az sem jó, ha túlságosan örül, ujjong a szülő, amikor a kicsi betalál a bilibe, de az is kevésbé jó megoldás, ha szidva van, amiért mellé sikerült neki. Érdemes minden egyes alkalom után megdicsérni, ha pedig produktumot is sikerült varázsolnia, jutalomképp matricát adni a gyermeknek, amit egy füzetben gyűjtögethet. 

Ki tud jobban célozni?

Fiús anyukáknak jó megoldás lehet, ha papírból állatfigurákat készítenek, azokat pedig a WC-be helyezik el, amire a kisfiúk célozni tudnak, majd "lelőnek". Ez a fajta játékos megoldás garantáltan meghozza a kedvét a dologhoz.

Éjszakai szobatisztaság

A gyerekek többsége hároméves korára, azaz az ovi kezdetére nagyjából szobatiszta lesz nappal, az éjszakai bepisilés azonban teljesen természetes öt-hat éves korig is: a szervezetben az antidiuretikus hormon - ADH - csökkenti az éjszakai vizeletképződést, ez pedig, hogy mikor jelenik meg a gyermeknél, egyéni. 

Meseszép pelenkázóhelyiségek

Örömmel látnánk, ha itthon is egyre több, a külföldiekhez hasonlóan barátságos helyiséget építenének ki. Mutatjuk a legtetszetősebbeket. 

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük