Ha harap a kisgyerek: miért van, és hogyan szoktatható le róla minél előbb?

A kisgyerekek esetében a harapás viszonylag gyakori jelenség, de utána kell menni, mi miatt lehet, hogy a szülő megszüntethesse a rossz szokást.

kisgyerek
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A kisgyerekek még csak tanulják, hogyan is működik a világ, mit szabad tenni, és mit nem. Ezt nem tanácsos szülőként elfelejteni, és indokolatlanul szigorúnak lenni, ha a gyerek esetleg olyat csinál, amivel fájdalmat okoz. A harapás sok szülő számára okoz bosszúságot, fejtörést: miért szokhatott rá a gyerek, és hogyan lehetne leszoktatni róla?

Bárkit harap is, akár a tesót, akár a szülőt, akár a kis barátokat, a dolognak mielőbb elejét kell venni. Az első és legfontosabb, hogy a szülő megtalálja a rossz szokás okát.

Mitől alakulhat ki a szokás?

Meg kell figyelni, mikor fordul elő, hogy a gyerek harapni kezd. Játszik, esetleg nyűgös olyankor? Az is előfordulhat, bár furcsán hangozhat, hogy akkor jön elő ez a szokása, ha éppen éhes.

Sajnos szóba jöhet okként az is, hogy valamiféle bántalmazás éri a gyereket, és ezt vezeti le ilyen módon. Érdemes elbeszélgetni az óvónővel, tanító nénivel, a csoportban is előfordul-e ilyen, esetleg más gyerekeknél tapasztaltak-e hasonlót. Súlyosabb testi-lelki sérülés előtt meg kell oldani az ügyet, ha a gyerekek bántják egymást, vagy a saját gyerek a kiszemelt szenvedő alany.

harap-a-gyerek

Lehetséges, hogy a gyerek azért harap, mert így akarja magára felhívni a figyelmet. A szülőnek el kell gondolkodnia azon, mennyi figyelmet fordít a gyerekre, esetleg testvérével szemben nem érezheti-e elhanyagolva magát, nem mobilozik-e a szülő, vagy csinál sokszor bármi mást, amikor a gyerek az érdeklődésére vágyik.

Minél egyértelműbben sikerül beazonosítani a kiváltó okot, annál előbb sikerülhet megszüntetni a rossz szokást. Nem maga a harapás ugyanis, amire fontos odafigyelni, hanem az, ami erre sarkallja a gyereket.

Miután megharapott valakit a gyerek

Ilyen esetekben két nagyon rossz reakció létezik. Az egyik, hogy a szülő nevet azon, ha a gyerek megharapta. Ezzel pozitív megerősítést ad neki, és ráadásul játékot csinál az egészből. Miért akarna a gyerek leszokni valamiről, amivel kiváltotta a szülő mosolyát, és amit környezete viccesnek talált? Még többször fogja csinálni, mint azelőtt, és talán egyre durvábban.

Másik nagyon rossz reakció, ha a gyereket leordítja a szülő. Persze, senki nem örül a fájdalomnak, amit a harapás okozott, és azért sem kell dicsérni a gyereket, ha a testvérét támadta meg ilyen módon, aki most krokodilkönnyeket hullat. Kiabálással azonban nem megy sokra a felnőtt, mivel a gyerek nem arra figyel, amit mondanak neki, hanem egyszerűen megijed. Az üzenet, hogy rossz, amit tett, csakis higgadt állapotban mehet át.

Furcsának tűnhet, de a harapáskor éppen a fenti fordítottját érdemes csinálni. Nem a harapó gyerekhez, hanem a megharapotthoz jó fordulni. A gyerek ezáltal nem kap plusz figyelmet, ha harapott, és rájöhet, nem jó módszert talált a figyelemfelkeltésre. Továbbá a szülő, ha a szenvedő alanyhoz fordul, kiválthatja a gyerek empátiáját, és ő így jobban megértheti, fájdalmat okozott.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist, médiaszemélyiség lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal? Hogyan lehet feldolgozni az életünkben felmerülő elakadásokat? Miért káros, ha mindig arra fókuszálunk, hogy mindenki szeressen bennünket? Hogyan békéljünk meg saját tökéletlenségünkkel? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Szemet szemért elvet soha ne alkalmazzon a szülő

Sem viccből, sem meggondolatlan, buta revans gyanánt nem szabad visszaharapni a gyereket. Ugyanígy visszaütni sem szabad semmiképpen, ha ő ezt teszi. Gyereket bántani semmilyen formában nem szabad, és nem is vezet célra. Fájdalmat okozni szívtelenség lenne, és az erőszakra válaszként adott erőszak azt erősíti meg a gyerekben, ez a normális megoldás.

A legjobb politika, ha a szülő, miután lenyugodtak a kedélyek, elbeszélget a gyerekkel a tettéről. Amennyiben megfigyelése szerint akkor harap a gyerek, ha fáradt vagy éhes, érdemes a szükségleteire nagyobb figyelmet fordítani, és elébe menni az ilyesfajta tudattalan, gyerek felől érkező üzeneteknek.

Ha a harapásról többféle próbálkozás ellenére sem, hosszú időn át nem lehet leszoktatni a gyereket, és az egyre gyakoribb, egyre durvább, fontos elvinni őt egy gyerekpszichológushoz, aki megkeresheti ennek a szokásnak a mélyebben húzódó, tudat alatti kiváltóját.

Korábbi cikkünkben arról kérdeztünk egy pszichológust, mi a jó szülői reakció, ha megüti a gyerek. Ezt a cikket a link alatt lehet elérni.

Mit egyen a gyerek, ha sportol? Ezekben van az, amire szervezetének szüksége van

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük