A halvány csík is pozitív? A terhességi tesztekről kérdeztük a nőgyógyászt

Dr. Oláh Orsolya válaszolt a leggyakoribb kérdésekre.

nagykep?cikkid=163992&kep=a-halvany-csik-is-csik1-lead
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha valaki gyereket szeretne, akkor azért, ha pedig épp nem ott tart az életében, hogy a gyermekvállalás aktuális legyen, akkor azért - egy azonban biztos: a terhességi teszteket minden nő árgus szemekkel figyeli. Vajon egy vagy két csík lesz rajta?

A teszteken a két csík pozitívat jelez, csak az egy, próbacsík megjelenése negatívat, a tesztcsík hiánya esetén pedig a teszt nem működik jól. A terhességi tesztek azonban ennél jóval több kérdést felvetnek a nőkben: mit jelent a halvány csík a terhességi teszten? Mikor kell elvégezni a tesztet? A következőkben a szülész-nőgyógyász, dr. Oláh Orsolya válaszait olvashatod a terhességi tesztekkel kapcsolatos leggyakoribb kérdésekre.

- A halvány csík a terhességi teszten pozitívat jelez, vagy csak a határozott csík számít?

- Igen, a halvány két csík is pozitív eredményt jelent, csak még valószínűleg nagyon korai terhességről van szó. Egy speciális helyzet még a vetélések után végzett tesztek esete. Ilyenkor a hCG hormon szintje lassabban csökken, és később tűnik el a vérből, mint ahogy a vetélés lezajlik. Ennek ideje egyénenként változó, függ a terhesség nagyságától is, de hossza két-három hét is lehet. Tehát ilyenkor egy túl korán végzett pozitív teszt nem jelenti azt, hogy egy fennálló terhességről van szó.

- Ha két határozott csík jelenik meg a teszten, biztos, hogy fennáll a terhesség?

- Van néhány olyan kóros állapot, ami szintén pozitív eredményt adhat, ilyen például a méhen kívüli terhesség és az üszögterhesség. Álpozitív eredményt adhatnak még egyes vesebetegségek, agyalapi mirigy-, illetve egyéb speciális tumorok, petefészekciszták. Előfordulhat persze, hogy egyszerűen hibás vagy lejárt a teszt, vagy rosszul, nem az előírás szerint használják, így ad hibás eredményt.

- Ha egy terhességi teszt negatív, biztos, hogy nem áll fenn terhesség?

- Ha negatív a teszt, akkor vagy nem terhes az illető, vagy túl korán végezte el a tesztet. Fontos, hogy az eredmény végleges leolvasásával a leírásnak megfelelően várjunk, mert van, hogy csak percek múltán színeződik el a második csík. Figyeljünk a teszt szavatosságára is, a lejárt tesztek mutathatnak álnegatív, illetve álpozitív eredményt.

- Ha több teszt is negatív, az eredmény biztosra vehető?

- Több negatív tesztnél is az a helyzet, hogy ha valaki túl korán csinálta őket, akkor attól még lehet terhes. Ha megvárta a szex utáni körülbelül a két hetet, és mind negatív, akkor szinte kizárt, hogy megfogant.

- Mikor kell pontosan elvégezni a terhességi tesztet?

- A drogériákban és gyógyszertárakban kapható terhességi tesztek működési elve a vizeletben található hCG - human choriogonadotropin - hormon kimutatása, melyet a kialakulófélben lévő méhlepény termel. Ezeknek a teszteknek az érzékenysége eltérő, az átlagos tesztek a fogantatást követő 14. napon mutatják ki a terhességet, ez 28 napos ciklusnál az elmaradt menzesz első napja. Más érzékenyebb tesztek viszont már a fogantatást követő 8-10. naptól is pozitívak lehetnek.

- Él a köztudatban egy feltételezés, hogy a teszt a várandósság egy pontjától fogva már nem feltétlenül mutatja ki a terhességet, mivel a hCG szintje csökken. Igaz ez? Lehet egy több hónapos terhesség esetén negatív a teszt?

- Az átlagos tesztek körülbelül 40-50 mIU/ml hCG vérszint esetén már pozitívak. Bár a hCG termelődése a 9. terhességi hét után csökken, mennyisége egészen a terhesség végéig többezres mIU/ml marad, így a teszt a terhesség végéig pozitívat mutat.

- Biztosabb a vérvételes vizsgálat, mint a terhességi teszt?

- A vérvétel nem jobb, csak bizonyos esetekben szükséges. Körülbelül 1500 mIU/ml fölött látszik már ultrahanggal is a terhesség, vagyis méhen kívüli terhesség gyanújakor fontos tudni, hogy kell-e már látnunk valamit méhen belül, vagy még nem. De a mai tesztek nagyon érzékenyek, nem gyorsabb a vérvétel, csak számszerűsíti az értéket.

Ezt is szeretjük