Hogyan segíts a gyermekednek, ha fél elaludni a sötétben? 5 tipp, amitől biztonságban érzi magát
A sötétségtől való félelem teljesen természetes életkori sajátosság, mégsem szabad félvállról venni.

GettyImages-501341649
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A sötétségtől, illetve a különféle lényektől való félelem a gyermekeknél egy teljesen természetes életkori sajátosság. Ez annak a jele, hogy kezdenek tudatában lenni a körülöttük levő dolgoknak, fantáziájuk pedig szárnyal, így gyakran olyan dolgokat is odaképzelhetnek az ablakba vagy az ágy alá, ami valójában nincs is ott.

A sötétségtől való félelem teljesen természetes, és kisgyerekkorban kezd gyakorivá válni. Ahogy a felnőtt is elveszti a sötétségben a biztonságérzetét és a tájékozódási képességét, úgy a gyermek is valami ilyesmit élhet át. Kibontakozó és egyre fejlődő fantáziája révén azonban még arra is képes, hogy az ágy alá szörnyeket vizionáljon. Ebben a korban a valóság és a fantázia összemosódik a kicsik gondolkozásában, és valóságként tekinthet egy olyan dologra, ami nem létezik.

Hogyan segíts a gyermekednek, ha fél elaludni a sötétben?

Mindenekelőtt fontos, hogy a szülő ne vegye félvállról a problémát, és semmiképp se viccelődjön vele, bármennyire is természetes fejlődési szakasz ez a gyermek életében. Mivel a kicsik még nem képesek szavakkal kifejezni, hogy valójában miért félnek, a legtöbbet a szülői nyugtatás, az ölelés, a sötétségről, félelemről való beszélgetés jelentheti.

GettyImages-1066161488

Magyarázd el, mi a sötétség szerepe!

Az óvodáskorú gyermekek már megértik, és maguk is tapasztalják, mi a különbség az egyes napszakok között, ugyanakkor azt nem biztos, hogy értik, miért is jó a sötétség, vagy valójában mi a szerepe. Érdemes a szülőnek az ő szintjén elmagyarázni, akár egy mese formájába, hogy a sötétség azért kell, hogy az emberek kipihenjék magukat, de ha nagyobb, kisiskolás gyerkőcről van szó, el lehet neki magyarázni, hogy a sötétség úgy keletkezik, hogy a Föld, amin élünk, a saját tengelye körül forog, aminek következménye a nappalok és éjszakák váltakozása.

Nézzétek meg együtt a szellemeket, szörnyeket!

Amikor a kisfiamnál is beköszöntött a „félek a szellemektől és szörnyektől” korszak, azt találtuk ki az apukájával, hogy „finomságnak” nézzük, és bekapjuk őket. Különböző ízesítésű szellemeket ettünk, volt mogyorós, mazsolás, csokis vagy akár pizzás ízű, és kértük a fiunkat, ő is kapja be őket, és mondja el, milyen ízűek voltak. Ekkor a fiam mindig jót nevetett, ezután már sokkal könnyebben elaludt. Azzal a szülő egyébként semmire sem megy, ha azt mondja, hogy szörnyek nem léteznek, és az ágy alatt nincs semmi, mert a gyermek fantáziája ekkor még valóságosként éli meg a dolgokat - és ennek fog hinni, nem a mi szavunknak.

GettyImages-641536800

Kapcsolj éjjeli fényt, és szerezz be egy plüsst!

Remek kompromisszum, ha éjjeli fényt használ a szülő a gyerkőc szobájában, amit akár a kicsi maga is kiválaszthat. Az is remek megoldás, ha a szülő beszerez neki egy plüsst vagy alvós állatkát, aki azzal a feladattal jött hozzá, hogy „megvédje” őt a sötétségtől és a szörnyektől.

Olvass neki félelmeket feldolgozó meséket!

A mesék remek szorongáscsökkentő hatással bírnak, érdemes beszerezni belőlük olyat is, ami a különböző félelmeket dolgozza fel egy-egy történet által. A könyvesboltokban vagy az interneten számtalan ilyen mese közül válogathatsz.

A cikk az ajánló után folytatódik

Nyugtasd meg!

A szülő biztosítsa a gyermeket arról, hogy bármikor ott van neki, ha szüksége van rá, és semmiképp se dobálózzunk azokkal a mondatokkal, hogy "A nagylányok/nagyfiúk már nem félnek!" vagy "Ugyan, nincs is itt semmi, csukd be a szemed, és aludj inkább!" A gyermek számára az is megnyugtató lehet, ha elalvásig a szülő ott marad vele, és biztosítja őt arról, hogy nem kell semmitől sem félnie, hiszen anya és apa mindig vigyáz rá.

Ilyen vicces, ha a gyerekek rajzai életre kelnek

Egy bizonyos korig a gyerkőcök nem látják a határt a valóság és a képzelet között, így ők még simán elhiszik, hogy léteznek szárnyaló zsiráfok vagy unikornishalacskák.

Borító- és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük