Gyönyörrel teli szexuális élet szülés után is
A szülővé válás nem feltétlenül jelenti azt, hogy búcsút kell intened az intimitásnak. Tudd meg, hogyan tartsd életben a szenvedélyt a baba mellett!

beauty and style
Top olvasott cikkek

A gyerek születése utáni első három-hat hónap nem könnyű az újdonsült szülők számára. Amikor szinte minden a piciről szól, akinek ekkor még intenzív gondoskodásra van szüksége, a magánélet sok kapcsolatban háttérbe szorul. Még a legjobb kapcsolatokban is sokszor előfordul, hogy az új anyák és apák túl fáradtak a szexhez, vagy nem tudják, hogyan viszonyuljanak egymáshoz.

Ezzel együtt azonban a baba születése nem szükségszerűen jelenti azt, hogy az intimitásnak mennie kell a kapcsolatból, hiszen a gyengédségnek és az erotikának is számos formája van, amire egy csecsemő mellett is juthat idő, illetve lehetőség. Ha pedig ezt a kis gondoskodást egymásnak is megadjátok, nemcsak bensőségesebb lesz a viszonyotok, de a szex is sokkal élvezetesebb lehet!

Szexbeszéd

Ha nem szeretnéd, hogy a szülővé válás negatív hatással legyen a nemi életetekre, beszéljetek pároddal a szexről még a gyerek születése előtt.
A terhesség alatti és a szülés utáni szex sokak számára ingoványos talajnak számít, hiszen a hormonok a nemi vágyra is hatással lehetnek, de az új szerep miatti érzelmi változások is bekavarhatnak. Ha azonban ezek az aggályok nem kerülnek felszínre, frusztrációhoz vezethetnek, ami később is útjába állhat a gyönyörnek.

Semmi sem oldódik meg, ha csak halogatod a dolgot, és inkább elkerülöd a szexet, mert nem vagy biztos benne, hogy párod mit vár tőled. Ha megbeszélitek és helyére teszitek a dolgokat, nem kell attól tartanod, hogy véletlenül olyat tesz, amit nem szabadna, és te is könnyebben elhiszed majd, hogy anyaként is vonzónak talál.

Mikortól lehet igazi a szex?

Miután a méhlepény eltávozik a méhből, eltelik még egy kis idő, mire a helyén begyógyulnak a szövetek. Ezalatt sokkal jobban ki vagy téve az esetleges fertőzéseknek, arról nem is beszélve, hogy a gátmetszés nyomán keletkezett seb is megnehezítheti az együttléteket.

Emellett néhány hétig az is eltart, míg a hüvely regenerálódik, egyes orvosok pedig attól tartanak, hogy a begyógyulása előtti behatolás hegesedést okozhatnak odabent. Ezért a legtöbben azt tanácsolják, hogy a pici megszületése után még három-hat hétig hanyagolják az aktust az ifjú szülők: ebben a tekintetben tehát nőgyógyászod javaslatához tartsd magad.

De természetesen a gyengédség bizonyos formája ekkor sem tiltott. Az erogén zónák ingerlésére és finom csiklóizgatásra - feltéve, ha jólesik - van lehetőségetek. Ha tehát a szülés utáni első hónapban is kívánjátok egymást, és élvezed a kényeztetést, az együttlétet korlátozhatjátok egy kis kamaszos incselkedésre. Az élvezetről azonban nem kell lemondanotok, és így lassan azt is kitapasztalhatjátok, mi az, ami még jólesik, és mit érdemes inkább mellőznötök korábbi repertoárotokból.

Minden problémára van megoldás

A hormonális változások nemcsak a terhesség alatt érezhetőek, de a szülés után is befolyásolhatják a nemi életedet. Ennek hatására előfordulhat, hogy kevésbé nedvesedsz, annak ellenére, hogy kívánod a párodat, de erre a problémára is létezik megoldás. Ne legyél szemérmes, és szerezz be egy flakon síkosítót, így többé nem jelenthet problémát a hormonok játéka.

Más szülőket ugyanakkor az tart vissza a felhőtlen élvezettől, hogy a pici közelsége miatt zavarban érzik magukat, illetve attól félnek, hogy a későbbi fejlődésére netán rossz hatással lehet, ha megérzi, mi zajlik a szülők között. A csukott hálószobaajtó mellett azonban nem kell aggódnod: a gyerek fejlődése szempontjából sokkal fontosabb a szülők zavartalan nemi élete. Ami pedig a picit illeti, az éjjeli szekrényedre helyezett babaőr biztosan jelzi, ha baj van.

Együtt töltött esték

Ha a baba már három hónapos, valószínűleg nem igényel 24 órás készenlétet. Ekkor megtehetitek, hogy legalább egy estét minden héten arra szántok, hogy együtt legyetek. Nem kell nagy célokat kitűzni: ha nem szeretnéd másra bízni csemetédet, otthon is maradhattok, azonban ezúttal add meg a módját az együttlétnek!

Ha szeretnéd, hogy a szenvedély ne aludjon ki a baba érkezésével, ezeket az alkalmakat tedd különlegessé: ahelyett, hogy melegítőben tévét néznétek, öltözzetek fel, és rendezzetek egy romantikus, gyertyafényes vacsorát. A babaőr ekkor is ott lehet az étkezőasztalon, így azonnal a kicsihez siethetsz, ha baj van, de amíg nincs, átadhatjátok magatokat az együttlétnek. Ha kiszakadtok a napi rutinból, a vágy is könnyebben lobban fel újra, ekkor pedig egymással már különösebben óvatosnak sem kell lennetek, legfeljebb a hangerőre vigyázzatok.

Cikkünk Paul Joannides A nemi örömszerzés enciklopédiája című műve alapján készült.

Ezt is szeretjük