Hogyan csillapíthatod a szülési fájdalmakat?
A legjobb homeopátiás szerek
Akkor sem kell elviselned a szülés testi-lelki velejáróit, ha érzéstelenítés nélkül szeretnél szülni.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A szülés - nincs mit szépíteni - fájdalmas. Ha azonban az epidurális érzéstelenítőt és az altatást szeretnéd elkerülni, hasonló helyzetben néhány természetes praktikát is bevethetsz, vagy válogathatsz a homeopátiás készítmények közül.

A szülési fájdalmakat a méhösszehúzódások okozzák, melyek az újszülött útját segítik a szülőcsatornán keresztül a külvilág felé: ez a folyamat van, akinek csupán kellemetlen, míg mások erősebb kínokat élnek át a vajúdás során. Hogy te mennyire érzed kellemetlennek az összehúzódásokat, attól is függ, mennyire alacsony a fájdalomküszöböd, de múlik mindez a baba fekvésén is.

Alternatív módszerek

Ha szeretnéd könnyebbé tenni a szülőszobában zajló eseményeket, már a terhesség ideje alatt kezdd el a felkészülést. Iratkozz be egy szülés-előkészítő tanfolyamra, ahol különféle légzésgyakorlatokat és relaxációs technikákat sajátíthatsz el, melyek segíthetnek abban, hogy urald az ijesztő helyzetet. Ha alacsony a fájdalomküszöböd, az akupunktúrás kezelés is segíthet abban, hogy kellemesebb élmény legyen számodra világra hozni gyermekedet.

Homeopátiás szerek

Abban, hogy a szülés élménye lelkileg és testileg egyaránt pozitív élmény lehessen, a homeopátiás szerek is segíthetnek. A növényi eredetű gyógykészítmények többnyire 5,9,15 vagy 30 CH hígításban kaphatóak. A növekvő szám a hígítás mértékét jelzi, azonban minél erősebben hígított az oldat, annál intenzívebben fejti ki hatását.

A szülési fájdalmak csillapítására három hatásos szer létezik: amennyiben alkalmazni szeretnéd, nem árt, ha már a terhesség alatt beszerzed őket, hogy a szülőszobában jelentkező tünetek alapján kiválaszthasd a megfelelőt. Mielőtt azonban bármilyen készítménnyel kezelnéd magad, kérd ki az orvosod véleményét is!

Fájdalomra való túlérzékenység - Coffea

Ha a szülés során olyan erős fájdalmakat érzel, hogy sírsz, és önkéntelenül is sikoltozol, az valószínűleg amiatt van, hogy idegeid túl intenzíven reagálnak az ingerekre. Amennyiben a szülés megindulása után egyre elkeseredettebbnek érzed magad, két fájás között pedig ideges és nyugtalan vagy, próbálj nyugalomba helyezkedni, és szopogass jeget. A meleg is enyhítheti tüneteidet, míg a fájdalom rosszabbodik az erős szagok, zaj, illetve friss levegő hatására.

Ez esetben a coffea nevű homeopátiás készítmény jelenthet segítséget. A szer a kávécserje magjából készül, melynek gyógyászati célú felhasználását legfontosabb hatóanyaga, a koffein fájdalomcsillapító, vizelethajtó és élénkítő hatása indokolja, de a coffea az egyik leghasznosabb gyógyszer a hirtelen megrázkódtatás vagy érzelmi élmény miatti felindultság kezelésére is. Szülési fájdalmak ellen a 30 CH, vagyis a legmagasabb potenciálú készítményt alkalmazd. Ötpercenként vehetsz be belőle, de legfeljebb tíz adagot.

Elégtelen méhösszehúzódások - Nux vomica

Előfordulhat, hogy a szülés során az okoz fájdalmat, hogy nem megfelelőek a méhösszehúzódásaid. Ez esetben a méhszáj begörcsölhet, és nem tágul rendesen, ami ebben a felfokozott állapotban érthető módon együtt jár némi ingerlékenységgel és türelmetlenséggel is. Erőteljes vizelési vagy székelési ingert is érezhetsz, ráadásul a tünetek rosszabbodnak zajban, hideg hatására, evés után vagy a stressztől. Enyhülést jelenthet azonban, ha magadra maradsz, vagy meleg borogatást tesznek a hasadra, illetve határozott nyomást fejtesz ki rá.

Emellett a nux vomica homeopátiás készítmény is megszüntetheti panaszaidat. A növény kérgével az indiai herbalisták a kolerát gyógyítják, míg Nepálban az erőteljes menstruációs görcsök enyhítésére alkalmazzák.

Mivel a szülés során ugyanaz a simaizom húzódik össze ritmikusan, ami a havi vérzés során, ebben a kritikus helyzetben is segíthet a növényi alapú gyógykészítmény. Maga a növény erősen mérgező, azonban a belőle készült homeopátiás szer a káros vegyületekből már semmit nem tartalmaz, csak a növény gyógyhatását őrzi meg. Hasonlóan adagold, mint a coffeát, tehát 30 CH potenciálú készítményt vásárolj a gyógyszertárban, és abból ötpercenként vegyél be, amíg meg nem könnyebbülsz, de legfeljebb csak tíz adagot.

Lassú, elhúzódó vajúdás - Pulsatilla

Ha méhösszehúzódásaid nem elég erőteljesek, a szülés hosszú ideig is elhúzódhat, ami igencsak megterheli szervezeted. A lassan haladó szülés kimerítő élmény, ami szinte az utolsó erőtartalékaidat is felemésztheti, ezért az átlagnál több lelki támogatásra és együttérzésre lehet szükséged. A fáradtságtól az is előfordulhat, hogy fázol, ugyanakkor a hő hatására a fájdalom csak rosszabbodik. Ez esetben praktikus lehet az a szülési pozíció, amikor a kezedet a fejed fölé emeled, de jót tesz a hasra helyezett hideg borogatás és a friss levegő is.

A homeopátiás szerek közül a pulsatilla javasolt. Az orvosság a kökörcsinből készül, ami már az ókorban megbecsült gyógynövény volt. A szer készítéséhez az egész növényt feldarabolják a gyökerével együtt, majd alkoholba helyezik, és ezt az oldatot dinamizálják.

A végeredményképpen kapott gyógyhatású készítmény a sírással, túlérzékenységgel járó állapotok kezelésére ajánlott, a méh izmaira gyakorolt hatása miatt pedig segíthet a lassú szülés meggyorsításában.

A pulsatillát szintén 30 CH hígítású formában, ötpercenként veheted be, és legfeljebb tíz adagot fogyaszthatsz belőle.

Cikkünk Dr. Andrew Locke A homeopátia enciklopédiája című könyve alapján készült.

Ezt is szeretjük