"Csak nehéz a csontja"
Egy érv, amit egy szülő sem mondhatna a gyerek súlyáról
A túlsúly sokkal komolyabb, hogy ezzel a mondattal elüssék a szülők.

Sok szülő azzal üti el a kínos kérdést a maga számára, hogy vajon az ő gyerekének van-e súlyfeleslege, hogy "ugyan, csak nehéz a csontja". Azonban a hazánkban minden ötödik gyereket érintő probléma, vagyis a túlsúly nem vezethető vissza arra, hogy nehéz a csontjuk, és a mérleg nyelve csupán ezért szalad túlságosan magasra.

Az, hogy a gyerek mit eszik, mennyit mozog, és ebből kifolyólag mennyi a súlya, a testtömegindexe, nagyrészt a szülőn múlik.

Ráadásul az anya már a fogantatás pillanatától meghatározza, hogy a születendő gyermek mennyire lesz túlsúllyal küzdő kisgyerek, majd később felnőtt. Ugyanis a fogantatástól számított első 1000 nap meghatározó a későbbi és felnőttkori tápláltsági állapot kialakulásában.

Az anyuka felelőssége

A terhesség alatt fokozottan figyelni kell tehát arra, hogy a kismama egészségesen táplálkozzon, ne egyen se túl keveset, se túl sokat.

Kiegyensúlyozott legyen a fehérje-, a szénhidrát-, a vitamin- és a rostbevitele, amiből a pici szervezet kialakulhat.

Együnk jól egy teljesebb életért!

Útravaló gyermekünknek: a gyermekkori táplálkozás minősége és az ekkor kialakuló szokások jelentősen befolyásolják a későbbi egészségi állapotot. Tudj meg többet a kiegyensúlyozott táplálkozásról, és alapozd meg gyermeked jövőjét!

Majd a szoptatás mellett a féléves kor után szükségessé váló hozzátáplálásnál szintén oda kell figyelni a tápanyagok összetételére, különös tekintettel a baba fehérjebevitelére - ha fehérjéből túl sokat kap a kis szervezete, akkor egyrészt nehezen fogja tudni megemészteni, és a hasfájás miatt nyűgössé, síróssá válhat, másrészt az ekkor kialakuló zsírsejtek számát a normális szint fölé viheti.

Mit lehet tenni, ha már kialakult a túlsúly?

Természetesen nincs minden veszve, ha ezekre a tényezőkre a terhesség és a szoptatás alatt valaki nem tudott teljes mértékben figyelni, és kialakult a túlsúlyosság problémája. Az egészséges táplálkozásra és rendszeres testmozgásra rá lehet nevelni a gyereket, akinél így csökkenhet az elhízás okozta betegségek kialakulásának kockázata.

Azonban egy kisgyereket nem lehet olyan típusú fogyókúrára fogni, mint egy felnőttet. Ugyanis az energiamegvonásra alapozott diéták károsak lehetnek a fejlődésben lévő szervezetre. A cél a diétára fogott gyerekeknél az energiabevitel normalizálása lehet csak, vagyis, hogy ne egyen többet, mint amire a szervezetének optimálisan szüksége van. Erről bővebben korábbi cikkünkben többet is olvashatsz!

Érdemes tehát odafigyelni, hiszen egy túlsúllyal küzdő gyerek felnőttként sokkal inkább ki lesz téve a cukorbetegség és a szívbetegségek kockázatának.

Ezt is szeretjük