Szabad fogyókúrára fogni a gyereket?
A védőnő elmondja, mikortól lehet szükséges
Mit tehet a szülő, ha azt tapasztalja, túlsúlyossá vált a gyereke?

Egyre több túlsúlyos gyereket lehet látni, de vajon szabad-e őket olyan fogyókúrára fogni, mint amivel sok nő saját magát igyekszik egy-két számmal kisebbre faragni. A gyerekek különleges igényeiről a Nestlé dietetikus szakemberével, dr. Badacsonyiné Kassai Krisztinával beszélgettünk.

- Ha a szülők nem szeretnék, hogy a gyerekük hízásra hajlamos legyen, akkor mit tehetnek?

- Az emberi fejlődéssel napjainkban egy új tudományág, az epigenetika is foglalkozik. Az epigenetika legújabb felfedezése, hogy a különféle krónikus betegségekre, mint például a szív- és érrendszeri megbetegedésekre, a túlsúlyra, a cukorbetegségre és az allergiára való hajlam nem pusztán a szüleinktől örökölt géneken múlik.

A fogantatás pillanatától kezdve bizonyos környezeti tényezők és a génjeink kölcsönhatása akár a hosszú távú egészségi állapotunkat is befolyásolhatja. A környezeti tényezők a növekedésnek ez alatt a döntő időszaka alatt jelentős hatást fejtenek ki, egészen a második életévig.

A már említett, viszonylag fiatal kutatási terület, figyelme arra irányul, hogy a legfontosabb környezeti tényezők - kiemelten kezelve a táplálkozást - miként hatnak a hosszú távú egészségre.

Legegyszerűbben úgy írható le a folyamat, hogy a környezeti tényezők, például a stressz vagy a táplálkozás, ki-, illetve bekapcsolhatják a szüleinktől örökölt géneket, főként csecsemőkorban, amikor a legérzékenyebbek vagyunk a minket érő hatásokra. Ezeknek a géneknek a kifejeződésében fellépő változások meghatározhatják anyagcserénket felnőttkorban, sőt, generációkon át öröklődhetnek. Ezt a folyamatot nevezzük korai anyagcsere-programozásnak.

Együnk jól egy teljesebb életért!

Útravaló gyermekünknek: a gyermekkori táplálkozás minősége és az ekkor kialakuló szokások jelentősen befolyásolják a későbbi egészségi állapotot. Tudj meg többet a kiegyensúlyozott táplálkozásról, és alapozd meg gyermeked jövőjét!

A gyermek- és fiatalkori elhízás kockázati tényező az élet későbbi szakaszában kialakuló elhízás tekintetében.

Fontos tehát, hogy a gyermek súlyfejlődése harmonizáljon az életkorával, illetve a magasságával. Ha ez a harmónia felborul, be kell avatkozni, de ebben sem kis felnőttek a gyerekek, rájuk más szabályok vonatkoznak.

- Szabad fogyókúrára fogni egy gyereket? Ha igen, hány éves kortól?

- A fogyókúra, vagyis az energiaszegény étrend nem a kisgyereknek, főleg nem csecsemőnek való. A fejlődés, növekedés az élet kezdeti szakaszában nagy körültekintéssel kezelendő kérdés. Abban az esetben, ha a szakmai szem, vagyis a gyermekorvos, védőnő a mérési eredmények és a gyermek fejlődésének szoros nyomon követése után úgy ítéli meg, hogy a baba az átlagtól nagymértékben eltérő testtömegű, illetve a testtömeg és testhossz fejlődése nem a korosztályos értékeknek megfelelően alakul, lépéseket kell tenni, de ez nem a fogyókúra.

- Milyen egy diétás mintaétrend a gyerekek számára?

- A diéta szó jelentése különleges étrend, amit bizonyos egészségügyi szempontok szerint állítanak össze. Csecsemőknél, kisgyermeknél a hangsúly nem az energiaredukción van, hanem azon, hogy a fejlődéshez, növekedéshez szükséges tápanyagokat, és ezzel az elegendő energiát bejuttassuk a szervezetükbe, és a szükséglet feletti energiabevitelt elkerüljük. Ez tehát nem fogyókúrát, hanem normál, a korosztályos igényeket fedező táplálkozást, táplálást jelent.

Mintaétrend tehát az egészséges, mennyiségben és minőségben is optimális étrend, amihez azonban egy normál fizikai aktivitás bevezetése is fontos tényező, hogy a gyerek súlya és egészségi állapota a helyére kerüljön.

- Milyen alapanyagok kerüljenek ki a kisgyerek étrendjéből, ha a szülő azt tapasztalja, hogy túlsúlyossá vált a gyereke?

- Nagyobb korban természetesen a gyermekek számára is azokat az élelmiszereket kell problémásnak tekinteni, mint a felnőtteknél, de összességében ekkor is a mennyiségi kérdések kerülnek előtérbe.

A gyermeki szervezet zavartalan építkezése miatt a szigorításokat, az agresszív étrendi beavatkozásokat mindig szakemberrel történő konzultáció kell, hogy megelőzze, hiszen egy rossz döntés a gyereknél akár súlyos hiánytünetet is előidézhet, ez pedig a túlsúly mellett, azon felül beláthatatlan következményekkel járhat.

Ezt is szeretjük