Ezért nem jó a tehéntej a pici babának: figyelmeztetnek a gyerekorvosok

Ha túl korán adsz tehéntejet a kicsinek, komoly tünetei lehetnek.

A kisbabának a legjobb táplálék az anyatej, hiszen biológiailag ez igazodik a legtökéletesebben a pici szervezetének igényeihez. Ezt egészíti ki körülbelül hat hónapos kortól a különböző, könnyen emészthető gyümölcsök és zöldségek köre, amely az emésztőrendszer fejlődésével egyre inkább bővíthető a hozzátáplálás során.

Azonban ha az anyukának nincs teje, akkor legjobb esetben más anyuka anyatejének felesleges részével, vagy ha ilyen nem áll rendelkezésre, akkor valamely korszerű tápszerrel érdemes pótolni, kiegészíteni, de tehéntejjel semmiképpen sem.

Sőt a kisgyerekeknek hároméves koráig, a szoptatás befejeztével továbbra sem ajánlott tehéntejet adni, mert nagyobb mennyiségben tartalmaz olyan típusú fehérjéket, amely az emberi szervezetet nagyon megterheli, így allergiát is kiválthat a kicsiknél.

A tehéntej ellenjavallatai kiskorban

A tehéntej egy úgynevezett kazein vegyületet tartalmaz nagy mennyiségben - a tehéntej 70%-át ez alkotja -, amelynek megemésztése sokáig tart, így hosszan igénybe veszi és megterheli az emberi emésztőrendszert, egy kis, kialakulóban lévő szervezetet pedig különösen nehéz feladat elé állít.

Az anyatej is tartalmaz kazeint, azonban harmadannyit, vagyis pont annyit, amit még a pici baba pocakja is fel tud dolgozni.

Együnk jól egy teljesebb életért!

Útravaló gyermekünknek: a gyermekkori táplálkozás minősége és az ekkor kialakuló szokások jelentősen befolyásolják a későbbi egészségi állapotot. Tudj meg többet a kiegyensúlyozott táplálkozásról, és alapozd meg gyermeked jövőjét!

Ha azonban 70%-os kazeintartalmú tehéntejet kap egy kisgyerek rendszeresen, akkor a szervezete túlzott immunválaszt adhat a hároméves kor felett már ártalmatlannak számító mennyiségre. Ez azt jelenti, hogy allergia alakulhat ki a tejjel szemben, aminek következtében a tünetek széles spektruma jelentkezhet, köztük az ekcéma.

7 étel, amit óvatosan adj a gyereknek 1 éves kora előtt

Nézegess képeket!

Elolvasom

Ennek elkerülése érdekében turmixokba, bébiételekbe használj inkább rizstejet, ha nem áll rendelkezésre anyatej, vagy azért, mert nincs tejed, vagy azért, mert már vége a szoptatási időszaknak.

Ezt is szeretjük