Tilos így becsatolni a gyereket az autósülésbe! 3 gyakori hiba, amit sok szülő elkövet

Az sem mindegy, milyen szögben áll a babaülés.

GettyImages-1371149916
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Hazánkban 2002 óta kötelező a 150 cm-nél alacsonyabb, 12 éves kor alatti gyerekek esetében az autósülés használata. A gyerekek számára a hátsó - különösen a jobb hátsó - ülés számít a leginkább biztonságos helynek az autóban

Ám azonkívül, hogy ide csatolod be a biztonsági gyerekülést, érdemes még néhány dologgal tisztában lenni.

Tilos kabátban, overallban becsatolni

A téli időszakban, illetve a hűvösebb tavaszi-őszi hónapokban sokan kötik be a gyereket kabátban, overallban az autós ülésbe. Ilyenkor a gyerekülés saját övét meg kell lazítani, hogy a kicsi beférjen a vastagabb ruhában. Abba kevesen gondolnak azonban bele, hogy így a biztonsági öv nem tudja kellőképpen megtartani a gyereket, aki egy ütközésnél kirepülhet az ülésből.

A National Highway Transportation Safety Administration arra figyelmezteti a szülőket, hogy érdemes az overallt vagy kabátot levenni a gyerekről, hogy elég szorosra lehessen állítani a biztonsági gyerekülés saját pántját, és inkább egy takaróval betakarni a kicsit a hideg ellen. Korábbi cikkünkben megnézhetsz egy videót is, amely remekül szemlélteti mindezt.

Nem megfelelő szögben áll a babaülés

Az újszülöttek és a babák által használható 0 és 0+ jelzésű autós babaüléseket a gyártók általában 13 kg-os súlyhatárig tervezik. A gyerekek többsége jellemzően már a súly elérését megelőzően kinövi: 9-10 hónapos korukra megtanulnak ülni, általában ezt követően használatos az újabb - 1-es jelzésű - gyerekülés. Az autós babaülésekben a kicsik menetiránynak háttal utazhatnak, csak így lehet bekötni őket az autó biztonsági övével.

Ez azért fontos, mert a csecsemők gerincvelőjét védő csontok még formálódnak. Ha a gyerek menetiránynak háttal utazik, a háta - testének legerősebb része - jobban fel tudja venni egy esetleges ütközés erőit. Ha menetiránnyal szemben utazna, az ütközés során a testarányokhoz képest nehéz feje hirtelen bicsaklana előre, így könnyen sérülne a nyaki gerinc szakasza, amely bénulással, de akár halállal is végződhet.

Amellett, hogy menetiránynak háttal kell becsatolni a csecsemő babaülését, arra is ügyelni kell, hogy megfelelő szögben álljon, tehát a gyerek feje ne billenjen előre. Ha ugyanis a hátrafelé néző ülés túlságosan előre dől, a baba aránytalanul nagy feje előreeshet, így szűk légutain keresztül akadályozottá válhat a légvétel.

A cikk az ajánló után folytatódik

Lejárt a gyerekülés szavatossága

A lejárati időnek általában az élelmiszerek esetében szoktunk kiemelt jelentőséget tulajdonítani. Sok olyan használati tárgy létezik azonban, melyek szintén nem örök életűek. Ám míg a mosógépnél, televíziónál általában megvárjuk, amíg tönkremegy, egy autósülés esetében ez nem ideális módszer.

Ha használtan veszel gyerekülést, érdemes figyelembe venni az évhez kötött lejárati időt. Az anyagok elöregedése miatt - a műanyag részek például ki vannak téve a nap károsító hatásának - a gyártó mindig megadja az évet, ameddig a megfelelő védelmi szintet szavatolni tudja. Ez nagy átlagban 6-7 év, de érdemes megkeresni az ülésen a lejárat idejét, illetve ennek hiányában a gyártási időt.

Vicces autómatricák

A következő sofőrök frappáns beszólásokkal vagy vicces megjegyzésekkel üzentek a többi vezetőnek.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük