Így választhatod ki a tökéletes gyerekcipőt: 6 szempont, amire mindenképp figyelni kell a vásárláskor
A jó gyerekcipő tartja a lábat, de nem gátolja a lábizmok erősödését sem.

kislány cipő
beauty and style
Top olvasott cikkek

A szülők mindenből a lehető legjobbat szeretnék biztosítani gyermeküknek. Bár a kicsik gyorsan nőnek, a ruhák, cipők esetében is igyekeznek úgy választani, hogy azok kényelmesek és csinosak legyenek, a lábbeliknél pedig még az egészség kérdése is felmerül.

Az, hogy milyen cipőben tanul járni a csemete, a lába fejlődését és a mozgását is befolyásolhatja, így aztán nem csoda, hogy a felnőttek sok szempontot mérlegelnek a vásárlás során. 

Tippek cipővásárláshoz

A baba mozgásfejlődésének állomásait mindig nagy izgalom övezi. Bár több mérföldkő van addig, amíg a kicsik megteszik az első, még bizonytalan lépéseiket, a felállás és a járás igazán nagy esemény, ami hozza is magával a kérdést: milyen cipő kéne a gyermeknek? Amíg a csemete kúszva-mászva, 1-2 métert bútorokba kapaszkodva közlekedik, addig a puha, könnyen feladható cipellők tökéletesen megfelelnek a célra.

Amint viszont már hosszabb távokat tesz meg egyedül, magabiztosabban jár, olyan lábbelire lesz szüksége, ami biztonságosan tartja a lábát, de nem hátráltatja az izmainak erősödését sem. Az alábbi szempontokat érdemes figyelembe venni a vásárláskor.

Kialakítás

Fontos, hogy a cipő tartsa a gyermek sarkát, bokáját, ám ehhez nem feltétlenül kell magasított szárú cipő. A sarok környékén az ideális lábbeli keményebb, nehezen összenyomható. A szandál, pántos cipellő ilyenkor még nem jó választás. A cipő orra legyen szélesebb, hogy kényelmesen elférjenek a lábujjak, így kisebb eséllyel alakulnak ki az ujjakat érintő deformitások. Természetes anyagú lábbeliben érdemes gondolkodni, mert abba kevésbé izzad bele a gyerkőc lába. 

Talp

A talp keménysége nagyon lényeges: nem jó, ha túl merev, mert ekkor akadályozza a járás egyes fiziológiás fázisait, ugyanakkor ha túl puha, akkor nem csillapítja a talajra érkezéssel járó ütközést. Sokan rutinszerűen meghajlítják kissé a cipőt a vásárlás során, így ellenőrizve, hogy kellőképp rugalmas-e a talpa, ez a módszer a gyerekcipőknél is bevethető. 

Méret 

A méret különösen sarkalatos kérdés, mint minden gyerekholmi esetében. Bár a kicsik gyorsan nőnek, a cipőnél nem jó stratégia, ha a felnőtt egy-két számmal nagyobbat vesz belőlük, mondván, hogy hipp-hopp belenőnek. A nagy lábbeli nem tartja elég jól a lábat, a szűk viszont nem enged elég mozgásteret a lábujjaknak, és szoríthatja is a gyermek lábát. A cipőnek kicsit nagyobbnak kell lennie a gyerek lábánál, épp csak annyira, hogy a szülő be tudjon nyúlni a sarokrészbe egy ujjal. Jó, ha a szélesség tépőzárral vagy fűzővel szabályozható.

Mi a helyzet a speciális cipőkkel?

Ma már szerencsére egyre több speciális kialakítású cipő kapható a boltokban, amelyek a láb egyik vagy másik részét megemelik, megtámasztják. Az ilyen plusz segítségre egyes gyerekeknek szüksége lehet, ám az egészséges lábú kicsiknek, akiknek tehát az orvos nem javasolt külön ilyen lábbelit, nincs szükségük rá. Már csak azért sem, mert ezekben a cipőkben kevésbé erősödnek a láb izmai, kisebb munkára vannak fogva, mintha nekik kéne tartaniuk a lábboltozatokat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Sok szülő aggódva figyeli, hogy a járni tanuló gyermeke bokája kicsit befelé dől, ugyanakkor ez általában természetes jelenség, eleinte a lábszerkezet még alakulóban van, a kicsik gyakran széles alapon járnak. A láb izomzatának erősödéséhez jó, ha sokat gyalogolhatnak és szaladgálhatnak mezítláb, a talaj egyenetlenségei fokozott munkára késztetik a boltozatok tartásáért felelős izmokat. Többek között ezt a célt szolgálják az itthon is sokfelé megtalálható mezítlábas parkok, illetve - tanösvények, ahol különböző terméseken, kavicsokon, homokon haladhatnak át a gyerekek.

A lúdtalp figyelmeztető jelei

 Lúdtalp akkor alakul ki, ha a lábszár izmai és szalagjai meggyengülnek, a boltozatos szerkezet elkezd eltűnni, süllyedni. Jó hír, ha a szülő vagy az ortopéd szakorvos időben észreveszi a jeleket, a rendellenesség komolyabb beavatkozás nélkül visszafordítható.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük