Jó hatással van az egészségre, ha gyakran járkál mezítláb a gyerek: így segít a szervezetén

Bár a legtöbb szülő ki sem engedné a szabadba gyerekét cipő nélkül, és a papucs is gyakran kötelező otthoni viselet, néha megéri áttérni a mezítlábazásra.

mezitlab-gyerek
beauty and style
Top olvasott cikkek

A nyugati kultúrában már évszázadokkal ezelőtt teljesen természetessé vált a cipő viselése, hiszen nehéz lenne elképzelni nélküle a mindennapokat. Viszont a kutatók bebizonyították, hogy sok haszna lehet annak, ha a lehető legtöbbször vannak mezítláb a gyerekek - ami a felnőttekre is jó hatással van.

Bár sokan ódzkodnak a gondolattól, hogy a gyerekük mezítláb járkáljon otthon vagy a kertben a felfázás, a kosz és a sérülések miatt, néha érdemes megengedni nekik, hogy szabadon játszanak és mászkáljanak, hiszen nemcsak kényelmesebb nekik így, de számos egészségügyi előnye is van.

Nem jó mindig cipőbe zárni a lábakat

A neves tanár és szülőkhöz szóló szerző, Kevin Gearey szerint a cipők rengeteget árthatnak a gyerekeknek, mivel ezek gátolják a lábujjaik növekedését, ez pedig korlátozza a lábak helyes működését és a mozgás megfelelő fejlődését. Emiatt lehet gyakori például a sportolás közben fellépő lábszárizmok fájdalma vagy bokasérülés is a szakértő szerint.

mezitlab-gyerek3
Fotó: Emely / Getty Images Hungary

Ezzel ellentétben a gyakran mezítláb lévő gyerekeknél rengeteg pozitív dolgot tapasztaltak a vizsgálatok során: sokkal fejlettebb lett a proprioceptív készségük, vagyis az ízületi helyzetérzésük. Ez nem véletlen, hiszen egy embernek átlagosan több mint 200 ezer idegvégződés található a talpában, ami nemcsak érzékennyé teszi ezt a felületet, hanem általa az ember is óvatosabbá válik mezítlábas közlekedés esetén. Ez az óvatosság a gyerekek számára különösen fontos, hiszen még abban a szakaszában vannak az életnek, amikor felfedezik a világot, viszont az óvatosság érzésével ezt sokkal megfontoltabban, érettebben teszik meg. Proprioceptív tréningeket egyébként felnőttek számára is tartanak, főként a megfelelő testtartás és a sportsérülések gyorsabb elmúlása érdekében alkalmazzák.

A cikk az ajánló után folytatódik

A gyermekgyógyász Tracy Bryne szerint nemcsak a lurkók járását, hanem az agy fejlődését is befolyásolhatja a mezítlábas közlekedés. Totyogó korban a kisgyermekek jobban, egyenesebben tartják a fejüket, amikor így járnak. A földről kapott visszajelzés azt jelenti, hogy kevésbé kell lefelé nézniük, ez pedig segíti az egyensúlyérzék kialakulását és a helyes testtartást is.

Felnőtteknek is ajánlják

Az orvosok szerint leginkább gyerekkorban fontos, hogy a lehető legtöbbször legyen mezítláb a gyerek, hiszen ekkor növekednek folyamatosan az ízületek és csontok, ami már kifejlődött, azt sokkal nehezebb pozitív irányba változtatni. Ennek ellenére az ortopéd orvosok azt javasolják, hogy a felnőttek is engedjék szabadon a lábaikat, hiszen erősebb lesz a talp, a boka és az alsó lábszár is.

mezitlab-gyerek2
Fotó: Noel Hendrickson / Getty Images Hungary

Kutatások azt is bebizonyították, hogy azokban a kultúrákban, ahol nem jellemző a mindennapos cipőviselés, ott az olyan lábbetegségek vagy sérülések sem, amelyek befolyásolhatják az egyensúlyt és a testtartást, mint például a tyúkszem, bütyök vagy a benőtt köröm. A mezítláb járkálás pozitív előnyei mellett a szakértők kiemelik, hogy a biztonság a legfontosabb, így csak olyan területen legyen cipő nélkül a gyerek, ahol nem érheti sérülés a lábát.

6 alig észrevehető jel, hogy lúdtalpas a gyerek - Miért alakul ki, és hogyan orvosolható?

Laikus szemmel is észrevehető, ha a gyerek lúdtalpas. Figyeld ezeket a jeleket!

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük