5 túra, amit cipő nélkül kell végigjárni: nagyon furcsa érzés lesz

A mezítlábas ösvények nagyon különös élménnyel gazdagítanak.

mezitlabas-tura
beauty and style
Top olvasott cikkek

Minden bizonnyal sokaknak volt már részük abban a különös érzésben, amikor egy strandon mezítláb végigszaladva szurkálják az ember talpát az apró kavicsok, vagy, amikor a lábfej a forró homokba süpped bele, netán az iszapban dagonyázik.

A talp temérdek idegvégződését nemcsak a hivatásos masszőrök használhatják ki. A mezítlábas parkokban tényleg érdemes ledobni a cipőt, hogy a kavicsokból, fadarabokból, mulcsból, összezúzott fenyőtobozokból készült járófelületeken sétálj egyet. 

Először furcsa, helyenként picit fájdalmas is lehet a séta, utána viszont garantáltan úgy érzed majd, mintha egy jóleső masszázs után a felhők között járnál. Klassz és könnyen megközelíthető mezítlábas ösvényt az ország számos helyén találhatsz.

Mezítkáli - Mezítlábas Mászkáló

A Káli-medence napsütötte lankáiba, hangulatos településeibe minden látogató hamar beleszeret. Egy Mindszentkállán tett kiránduláson érdemes útba ejteni a helyi mezítlábas ösvényt, a Mezítkálit is, ahol a zárt pihenőkertben gyümölcsfák árnyékában harmincféle járófelületet lehet kipróbálni.

mezitkali-fb

A hagyományos családi és gyerekjátékokkal teli kertben a mezítlábas túra után sem lehet unatkozni: a lengőteke, az építőkockák, a faházikók garantáltan lekötik a kicsiket és a nagyokat is. A belépőjegy 700 forint felnőtteknek, gyerekeknek 500. A park 10 órától 19 óráig tart nyitva.

Csopaki mezítlábas ösvény

A csopaki strandtól nem messze, az Ifjúsági sétányon mezítlábas ösvényt és fitneszparkot is kialakítottak. Az ösvényen többek között zúzott köves, kavicsos, fenyőkérges és fakorongos felületek váltakoznak, de néhány egyensúlyozó farönk is tartozik az úthoz.

A cikk az ajánló után folytatódik

A közterületen található ösvény egész nap nyitott, ingyenesen vehető igénybe, sőt, összeköthető az utca végén található madárles meglátogatásával is, ami a nádi világ élővilágába enged némi betekintést, különösen a csendesebb, korai és késői napszakokban.

Büki Kneipp Park

A Vas megyei Bükhöz tartozó Bükfürdő méltán kedvelt üdülőfalu, ahol számos rekreációs program várja a vendégeket. A gyógyfürdő és a wellness-szolgáltatások mellett a település egyik parkjában lehetőség nyílik kipróbálni a Sebastian Kneipp nevéhez fűződő Kneipp-kúrát is.

bukfurdo-fb

A Kneipp Park büki mezítlábas ösvénye ugyan teljesen száraz, mégis üdítő élményt biztosít. Több mint fél kilométer hosszan tűleveles, tobozos, kavicsos járófelületek és a mellette kialakított jógapark egész nap szabadon, ingyen vehető igénybe. A gyerekeknek bokorlabirintust is kiépítettek, ami garantáltan leköti őket egy időre. 

Tabajdi mezítlábas park

A Fejér megyei Tabajd a Váli-völgy egyik kihagyhatatlan települése, ahol az egyik legkedveltebb főváros környéki mezítlábas park működik, 21-féle járófelülettel és meseszép panorámával a környező dombokra, valamint a Vértes vonulataira. Az ösvény még egy patakon is átvezet, de büfé és állatsimogató is tartozik hozzá.

A park egész nap nyitva tart, és ingyen látogatható, akár kutyával együtt is. A patakos kitérő mellett az ösvény különlegessége, hogy a kertek alatt vezet végig, és az önkormányzat mellett a helyi önkéntesek tartják rendben.

Matrica Múzeum és Régészeti Park

A Pest megyei Százhalombattát is érdemes egy egész napra megcélozni. A Régészeti Park és a Matrica - avagy mátrika - Múzeum egy katonai erőd és több mint száz vaskori kurgán, más néven halomsír leleteit mutatja be egy rekonstruált bronz- és vaskori házakból kialakított skanzenben. 

A Magyarországon egyedülálló parkban egy nem túl hosszú, körülbelül 70 méteres mezítlábas ösvényt is kialakítottak, ami tovább bővíti a településen felfedezésre váró helyek listáját. 

Az ösvény a Régészeti Park nyitvatartási idejében látogatható április 1-jétől október 31-éig, szerdától vasárnapig 10 és 18 óra között. A belépőjegy 1200 forint felnőtteknek, 6 és 26 év között és 62 év fölött 600 forint, de további kedvezmények, kombinációs lehetőségek is vannak.

(Képek: Indafotó/Kucul, Facebook/Mezítkáli - Mezítlábas Mászkáló, Facebook/Bük, Bükfürdő hivatalos turisztikai oldala, Facebook/"Matrica" Múzeum és Régészeti Park Százhalombatta, Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük