Vörös kiütések a száj környékén: a gyakori ovis betegség okai és kezelése
Fájó torok, láz, vörös kiütések és hólyagok a szájban: a kéz-láb-száj-szindrómát nemcsak gyerekek, de a felnőttek is ritkán elkaphatják.

GettyImages-185868798
beauty and style
Top olvasott cikkek

A gyermek közösségbe kerülésének egyik nagy hátulütője, hogy szinte állandóan beteg: alig gyógyul ki az egyik fertőzésből, máris jön egy másik, ami megtámadja még fejletlen immunrendszerét.

A bölcsit vagy ovit kezdő kisgyermek éretlen immunrendszere úgy védekezik a betegségek ellen, hogy tulajdonképpen megismerkedik a különböző kórokozókkal és vírusokkal. A szervezet egy ilyen megbetegedésnél ellenanyagot kezd termelni, legközelebb azonban már felismeri a vírust, és védekezni tud ellene. Nemhiába mondják - bármilyen furán hangzik is -, hogy minél többször beteg a gyerkőc, annál erősebb lesz az immunrendszere.

Bölcsis, ovis betegségek

A bölcsőde és óvoda falai között számos fertőzést elkaphat a kicsi: hörghurutot, hányós-hasmenéses vírust, kötőhártya-gyulladást, bárányhimlőt, de akár kéz-láb-száj-betegséget is hazavihet. A gyermekközösségekben ezek a vírusos fertőzések gyorsan, cseppfertőzés útján terjednek, hiszen gyakrabban veszik szájukba a kezüket, tüsszentésnél, köhögésnél nem használnak zsebkendőt, valamint a játékokat is egymás után összefogdossák.

GettyImages-1144599990

A kéz-láb-száj-betegség tünetei

A kéz-láb-száj-betegség - angolul HFMD - Hand, Foot and Mouth Disease - egy fertőző, vírusos megbetegedés, ami többnyire bölcsődés, óvodás korú gyerekeknél fordul elő, ritkább esetben azonban kisiskolások és felnőttek is elkaphatják. A tünetek fokozatosan jelennek meg, és nem egyszerre fordulnak elő: a kisgyerekeknél ez a betegség étvágytalansággal, rossz közérzettel kezdődik, amit hőemelkedés vagy láz kísér. Pár nappal később vörös kiütések és hólyagok, fekélyek jelennek meg a száj körül, valamint az ínyen és a nyelven. Pár nap múlva az égető kiütések már a kézen és a lábszáron, a térden vagy az ujjak között is megjelenhetnek. A betegség tünetei hasonlítanak a bárányhimlő tüneteihez, a kiütések ebben az esetben azonban nem viszketnek. 

GettyImages-952085912

A kéz-láb-száj-szindróma okozója az enterovírusok csoportjába tartozó, úgynevezett Coxsackie vírus A16-os típusa. Főként cseppfertőzéssel terjed, de bölcsődében a pelenkacserélés utáni nem megfelelő kézmosás és a fertőzött játékok is terjeszthetik a vírust. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Ezt tedd betegség esetén

A kéz-láb-száj-betegség enyhe lefolyású, általában 7-10 nap alatt magától elmúlik. Lázcsillapító ez idő alatt adható a gyerkőcnek, ugyanakkor a szájban megjelent fekélyek miatt egyes ételek és italok kerülendők: ilyenek a szénsavas, hideg italok, gyümölcslevek, citrusfélék, sós, fűszeres ételek. Ez a fajta vírus szerencsére szövődményeket ritkán okoz, azonban a szájban keletkező hólyagok nehezítik a nyelést, azaz a táplálkozást és a folyadékfogyasztást, ami kiszáradáshoz vezethet. A fájdalmas kiütésekre az orvos által felírt nyugtatókrémet vagy szájspray-t lehet használni. 

Így előzhető meg a vírusos megbetegedés

A betegség megelőzéseképp fontos az alapvető higiéniai szabályok betartása, a gyakori kézmosás. A gyerkőc étkezés előtt és után, valamint WC-használat után alaposan, szappanos vízzel mosson kezet. 

Gyerkbetegségek bőrtünetei - fotókkal

A következő képeken nemcsak a fertőző himlőbetegségek bőrtüneteit mutatjuk be, hanem azt is, hogy néz ki a csecsemők gyakori bőrproblémája, a koszmó, illetve milyen a Lyme-kórra utaló, kokárdaszerű bőrpír.

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük