Jó-e a kisgyereknek, ha nem eszik húst? - A szakértő elárulja

Érvek bőven vannak mellette és ellene. Legjobb, ha a gyerek dönt erről nagyobb korában.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Manapság egyre többen lesznek vegetáriánusok, és gyermeküket és húsmentesen táplálják a hosszú és egészséges élet reményében.

Sokan - köztük szakemberek is - viszont úgy gondolják, ez a fajta étrend valójában árthat a kicsinek, hiszen így nem kapja meg a fejlődéséhez szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat. Mi az igazság?

Kedves Doktornő!

Aggódó nagymamaként fordulok Önhöz. Több éve vegetáriánus menyem egy hete, időre született 2600 grammos csecsemőnek adott életet - nagy-nagy boldogságunkra.

Régóta figyelem az ebben a témában zajló vitákat, változó állásfoglalásokat. Nagyon kérem, segítsen eligazodni, félek, és féltem őket. Lehet-e tudni, milyen hatással lesz mindez a gyerek későbbi fejlődésére, életére?

Tisztelettel és köszönettel,
Magdi nagymama

Kedves Magdi nagymama!

Először is mindenekelőtt szívből gratulálok kisunokájához. Úgy képzelem - nekem még sajnos nincs unokám, de nagyon bízom benne, hogy majd annak is eljön az ideje, hogy legyen - ennél nagyobb boldogság nem is érhet ebben az életkorban minket. Megértem, hogy az öröm mellett hatványozott az aggodalom is, különösen akkor, ha valami nem a szokásos módon zajlik.

Képeken 7 téli csemege, ami serkenti az agyműködést

Nézegess képeket!

Elolvasom

Élsport - hús nélkül

Félre ne értsen, kedves Magdi, nem tisztem, hogy bárkinek a hitét, meggyőződését kritizáljam. Magam is évekig vegetáriánus módon étkeztem. Igaz, tejet és tojást is fogyasztottam, vagyis ovo-lakto vegetáriánus módon éltem. Volt ebben sok érzelmi színezetű rész, a nem ártás és ízlésbeli megfontolás is. Így nőttem föl, és értem el eredményeket az úszásban. Nem mondom, hogy gyerekkoromban nem ettem húst, de elvétve, például a nagyiéknál, és aztán persze nagyobb koromban az edzőtáborozások, külföldi versenyek alkalmával.

Attól kezdve, hogy rendszeresen és versenyszerűen sportoltam - édesanyám volt az edzőm -, természetesen nagy hangsúlyt kellett helyezni a megfelelő kalóriabevitelre és a táplálék helyes összeállítására. A fehérjepótlás mindenesetre tojással, tejtermékkel, és nem hússal történt. A hatvanas évek végéről és a hetvenes évekről beszélek, amikor még lényegesen kevesebbet tudtunk a táplálkozásról, mint manapság. Más ismeretek, más divatok voltak abban az időben. Hogy jobb vagy rosszabb - nem venném a bátorságot magamnak, hogy ezt eldöntsem. A manapság elérhető információk, úgy érzem, épp a lehetőségek bősége miatt néha több zavart okoznak. Edd ezt, és nehogy hozzányúlj ahhoz, mondja az egyik, és épp a fordítottját javasolja a másik. Nehéz eligazodni, annyi biztos.

Nem érdemes küzdeni ellene

Kedves Magdi! Szívesen leírom, amit a témával kapcsolatban tudok. Ha a menye tanácsot kérne, én a következőket mondanám:

Nem küzdeni akar a vegetarianizmus ellen, inkább meg szeretné ismerni azért, hogy segíthessen - akár szakember bevonásával is - a megfelelő étrend összeállításában és megtervezésében, a tápanyagok helyes szubsztitúciójában - helyettesítés, pótlás.

Gyermekkorban a következményeket elsősorban az határozza meg, hogy mit eszik a gyerek, nem pedig az, ami kimarad. Energiabevitel, vas, kalcium, cink, B12- és D-vitamin - nagyjából ez az, amire okvetlenül figyelni kell. Én semmiképpen nem vágnék ebbe bele egy jó és elérhető dietetikus és egy hasonló hozzáállású gyermekorvos nélkül. Nem könnyű, de megoldható. A vegetáriánus életmód cserébe betegségek megelőzését eredményezi. A rosszul összeállított, ad hoc-szerű vegetáriánus étrend viszont sok bajt csinálhat, főleg akkor, amikor a gyerekek életében épp a gyors növekedés időszaka zajlik.

Étrendi hibák kicsiknél

A gyermekek táplálásával kapcsolatban sok tévhit kering. Videónk segítségével tisztábban láthatsz.

Válasszon a gyerek, ha nagyobb lesz

Lehetne még hosszasan részletezni, mire érdemes odafigyelni. Én biztosan nem adnék vegetáriánus étrendet három év alatt. Minimálisan, de a szükségletnek megfelelően kiegészíteném a gyerek étrendjét olyan ételekkel is, amik a fejlődéséhez szükségesek. Kiválasztanám azt a húskészítményt, amit képes vagyok a gyerek érdekében elfogadni az ő étkezetése során - nálam a csirkemell lenne a favorit.

Én várnék, amíg a gyerek maga is eljut egy olyan korba, hogy tudatosan ezt a tőlem látott életmódot választja. Ebben a tanácsban azonban nincs semmi orvosi, ez csupán az én magánvéleményem. Bárhogy is döntsön a kedves menye, álljon mellé. Bízom benne, hogy sikerül jó megoldást találniuk. Sok szeretettel.

A választ teljes terjedelmében olvashatod dr. Gyarmati Andrea oldalán. Ugyanitt még számos csecsemőgondozással és gyerekneveléssel kapcsolatos tanácsot találhatsz, illetve magad is kérdezhetsz a doktornőtől.

Ezt is szeretjük