A 4 legdurvább gyerekkori frusztráció
Porontyod már elég nagy ahhoz, hogy felfedezze környezetét, de sok dologhoz még kicsi? Segíts neki megküzdeni a világgal!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az élet nem könnyű egy tipegő számára. Még mindig nem érti tökéletesen a világ dolgait, és sokszor olyasmit akar csinálni, amit a felnőttek nem engedhetnek meg neki. Még mindig nagyon kicsi, és fizikailag sem önálló. Bár már ízlelgeti a szabadságot, és azt is érzi, hogy tőled független, önálló emberpalánta, a nagyvilág riasztó jelenségei ijesztőek lehetnek számára.

Ez egy bizonyos fokig elkerülhetetlen, de a túl nagy mértékű frusztráció alááshatja az önbecsülését, és akkor dühöngésre pazarolja majd azt az energiát és időt, amit ismeretek szerzésére is fordíthatna: nem utolsósorban neked is szerezve pár kellemetlen percet a nagy hisztijelenetekkel. Ismerd meg porontyod félelmeit, hogy leránthasd a leplet a világ rémisztő jelenségeiről!

A hatalom a te kezedben van

 A felnőttek magasak, erősek, és gyerkőc tudja, hogy semmit nem tehet akaratuk ellen. Éppen ezért makacsolja meg magát időnként veled szemben. Bármiről van szó, legyen az a bilije, a ruhája, az étele vagy az, hogy mennie kéne lefeküdni, ha valamit nagyon akarsz, pillanatok alatt kirobbanhat a sírással fűszerezett veszekedés.

Ha ragaszkodsz álláspontodhoz, tovább nehezíted a helyzetet, ugyanis tehetetlen porontyod még dacosabb lesz. Ha viszont az az érzés alakul ki benne, hogy a maga ura lehet, és nincs felnőtt kényszer, akkor magától is ráül a bilire, megeszi az ételt, és talán még az ágyból sem fog felkelni lefekvés után, ha mindez hidegen hagy téged.

Számtalan olyan helyzet adódhat azonban, amikor a gyereket meg kell akadályoznod abban, amit tenni akar. Minél simábban éred el, hogy együttműködő legyen, annál többet tud tanulni a helyzetből. Ehhez természetesen rengeteg tapintatra, humorérzékre és türelemre lesz szükséged, de csak így kerülheted el, hogy az a gyötrő érzés alakuljon ki benne, hogy a felnőttekkel szemben minden helyzetben ő húzza a rövidebbet.

Gyerekes civakodások

A tipegők többnyire nyitottak, barátságosak és nagy érdeklődést mutatnak a velük egykorú gyerekek iránt. Fontos, hogy engedd a gyerkőcöt barátkozni, hiszen ebben a korban nagyon sokat jelent a kortársak példája a fejlődés szempontjából. Közismert azonban, hogy a gyerekek őszinték, a tüzes vitákat tehát nem lehet elkerülni, és előfordulhat, hogy néha porontyod is megbántva és sírva szalad hozzád a játszótéren. Még a legjobb barátok is gyakran frusztrálják egymást sértésekkel, mivel még nem tudják magukat a másik helyébe képzelni, így nem értik meg egymás érzéseit.

Ha mindketten ugyanazzal a játékkal szeretnének játszani, akkor valószínű, hogy az erősebbik gyerkőc szerzi meg, és a másik sírva fakad, mindkét szülő bosszúságára. A közösségi viselkedésformák gyakorlás útján alakulnak ki, de azt ne várd el csemetédtől, hogy barátaival maguk közt rendezzék el a dolgokat. Szükségük van egy felnőttre, aki fenntartja a békét, és aki elmagyarázza nekik, hogy a másik mit miért csinál. Abból semmit nem tanulnak, ha egymás haját húzzák vagy megharapják a másikat.

Hogyan működik?

Azok a tárgyak, amelyeket a kis felfedező megpróbál használni, bizony nem mindig viselkednek úgy, ahogy azt ő szeretné, hiszen még nem elég erős, és izmai sem működnek mindig pontosan. A sorozatos kudarcélmények frusztrálóan hathatnak rá, de nem feltétlenül kell azonnal a segítségére sietned, ugyanis a tárgyakkal vagy játékokkal megvívott csaták sokszor tanulságosak lehetnek a számára.

Ha a gyerek maga jön rá, hogy mit lehet és mit nem lehet az egyes tárgyakkal megcsinálni, kevésbé lesz érthetetlen és rémisztő a világ, és később is nagy kísérletezőkedvvel fogja az ismeretlen tárgyakat megérinteni.

Ha soha nem tapasztalja meg magától, mi mire való, minden újdonság zavarba hozza, és egészen addig nem tud vele mit kezdeni, amíg valaki meg nem mutatja neki. Lehet, hogy mérgelődik, amikor nem tudja beleerőltetni a szögletes építőkockát a kalapács-szög játék dobozán levő kerek lyukba. Azt azonban, hogy nem illik bele, úgyis meg kell tanulnia, nem érdemes eltitkolni előle.
Ha tanácstalan helyzetbe kerül, próbáld megérteni, hogy pontosan mi a problémája, és csak annyit segíts neki, hogy utána már egyedül is sikerrel megoldja a feladatot. Ha megcsinálod helyette, azzal nem segítesz.

Kicsi, és még a szék is túl nagy

Ha a gyerek már megértette, hogy mire valók az egyes tárgyak, és azt is tudja, hogyan kell őket működtetni, még mindig nem garantált a sikerélmény. Előfordulhat, hogy olyan bonyolult holmikkal találkozik, melyeket egyedül még képtelen használni, mert túl kicsi vagy túl gyenge hozzá.

Hasonló helyzetben csalódására ne tegyél rá még te is egy lapáttal, hogy azzal kecsegteted, majd ha nagyobb lesz, ő is használhatja a kávéfőzőt, vagy megértheti a nem neki való filmet.

Ha nem akarod, hogy fiatalságát gátlásként élje meg, vedd magadhoz, és hagyd hogy végignézze, amikor kávét főzöl az automatával, a korhatáros filmekkel pedig várj addig, amíg le nem fektetted aludni. Ne feledkezz meg a saját holmijairól sem: ha szeretnéd elérni, hogy nagynak és erősnek érezze magát, fontos, hogy legalább a saját tárgyai őhozzá legyenek méretezve.

Ezt is szeretjük