Gerincferdülést okozhat a túl korai ültetés: mikortól nem jelent hatalmas terhelést a babának?
Az ültetését nem szabad siettetni, hiszen lehet, hogy a baba csontozata, az izomzata és az idegrendszere sincs még készen erre.

GettyImages-105776541
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Öröm nézni a szülőknek azt, hogy pici babájuk napról napra egyre többet észlel a világból, egyre ügyesebb, okosabb lesz, egyre több mindent meg tud csinálni. 

Ami az utóbbit illeti, sok szülő hajlamos egy-egy mérföldkövet, így az ülést, a felállást, illetve a járást siettetni. Pedig minden egyes mozgásfejlődésnek megvan a maga üteme és ideje, amit türelemmel kell kivárni. Ha a szülő belehelyezi csemetéjét egy-egy testhelyzetbe abban reménykedve, hogy ezáltal megtanulja, hogyan kell azt megcsinálni, vagy fel akarja ezzel gyorsítani a fejlődését, ezzel csak árthat a babának. 

Miért rossz, ha túl korán ülteted a babát?

Sok szülő megfigyelheti, hogy kisbabája 3-4 hónaposan már olyan ügyes, hogy ülő helyzetbe húzza fel magát, azonban ez még nem számít igazi ülésnek. A babák csontozatának és izomzatának el kell érnie arra a fejlettségi szintre, ami szükséges a test megtartásához. Ha ez még nem következett el, akkor a gerincet káros mértékben éri terhelés, sőt az erre még felkészületlen idegrendszernek sem jó, így a korai ültetésnek gerincferdülés lehet a vége.

GettyImages-82109020

Ahhoz, hogy a baba ültethető legyen, megfelelően erős gerinc, erős hátizmok, kifejlett egyensúly- és testtartó reflexek szükségesek. Az első helyes felülés módja, amikor mászó, négykézlábas helyzetből tolja ki a popsiját, és úgy huppan le. A túl korai támasztás jele, ha a baba pár perc után előre vagy oldalra dől, valamint a kezein támaszkodik meg, mivel nem elég erős a hátizma ahhoz, hogy saját súlyát megtartsa. 

Ha az imént említett ülés még nem következett be, a babát nem jó ültetgetni, hiszen a még gyenge gerinc és a fejlődésre szoruló hátizom nincs felkészülve erre. A hátizmok pedig a kúszással, mászással erősödnek meg, és végül ebből következik az, hogy a baba képes lesz egyedül, megtámasztás nélkül ülni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

Promóció

Ha a baba kéri az ülést

Sok szülőnek az a válasza a korai ültetésre, hogy a baba kéri, hiszen ő húzza fel magát, így azt hiszik, hogy akkor már biztos megérett arra, hogy egyedül üljön. Ilyenkor ne engedjen a szülő a baba „kérésének”, de próbálja meg elterelni a baba figyelmét, játékkal, testhelyzet-váltással érdemes megpróbálni elfeledtetni vele a szándékát. Addig is jó ötlet minél többször hason fekvő helyzetben játszani a picivel, mert ez a testtartás erősíti a kicsi hátát és hasi izomzatát is, ezzel is felkészítve a majdani ülésre.

10 tündéri baba, aki bámulatos hajkoronával született

Az alábbiakban olyan babákat mutatunk, akik varázslatos hajkoronával születtek, igaz, ezért sokkal idősebbnek néznek ki valódi koruknál. 

Borító- és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük