Tanulási nehézség, látásprobléma is lehet belőle: a szakértőt kérdeztük a reflexmaradványokról

Az újszülöttkori reflexmaradványoknak fokozatosan el kell tűnniük. Ha nem így történik, az gondot okozhat a későbbiekben.

jatszoteres
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A gyerekek fejlődésében közismert mérföldkövek, az első szavak, a felülés, az önálló járás valóban meghatározó fordulópontok, ám  nemcsak azt érdemes figyelni, mire képes már a kicsi, hanem arra is, mi olyan tapasztalható nála, aminek már nem lenne szabad.

Vannak ugyanis olyan, születés után még meglévő reflexek, amelyek jó részének az idő előrehaladtával meg kell szűnnie a gyerekeknél. Ha ez nem történik meg, akkor a különböző reflexmaradványok nehézségeket vonhatnak maguk után, például gondokat a tanulásban, látásban vagy akár memóriaproblémákat. A témában segítő YouTube-csatornát is vezető szakértőt, Szarka-Tamás Enikő speciális mozgásfejlesztő óvodapedagógust kérdeztük a reflexmaradványokról.

A reflexekről

Reflexszerűen tettem - szoktuk mondani, amikor olyan cselekvésről beszélünk, mely nem megfontolt, hanem önkéntelen, automatikus. Ilyenkor nem is tudatosul, hogy egy orvosi fogalmat helyeztünk köznapi szövegkörnyezetbe, mely fontos, létfontosságú reakciókat takar:

- A reflex egy ingerre adott önkéntelen válaszreakció, aminek lefolyását gyakorlatilag nem lehet befolyásolni. Ez azt jelenti, hogy az önkéntelen mozgások felett nincs hatalmunk.  A reflex elsősorban az életünk első néhány hetében elengedhetetlen a túléléshez, hiszen nincs tudatosság, inkább ösztönvezérelten működünk. A természetes szülésnél több reflex is szerepet játszik, hogy a gyermek világra tudjon jönni, ugyanis ez egy közös munka az édesanyával.

Például a táplálék megtalálását a kereső-szopó reflex segíti, az aszimmetrikus tónusos nyaki reflex hatására pedig oldalra fordítja a baba a fejét, amikor hason fekszik, sőt ennek a reflexnek köszönhetően a születéskori körülbelül 17 cm-es látási fókusztávolság karhossznyira növekszik, de hat hónapos kor körül le kell gátlódnia, hogy a látótér kiterjedjen távolabbi tárgyakra is - magyarázza a szakértő elöljáróban.

Amikor egy reflex akadállyá válik

Bár a reflexek nagyon fontosak, és számos közülük egész életünkben megmarad, így például a nyelési vagy pislogási reflex, de vannak olyanok is, amelyeknek kisgyerekkorban fokozatosan el kell tűnnie. Ha ez nem történik meg, a csecsemőkori reflexmaradványok idővel éreztetik a hatásukat. Noha nem véletlenül születnek velük a babák, később gátló tényezőt jelentenek:

- A csecsemőkori reflexek nagy része már az anyaméhben megjelenik, és a legtöbbnek 1 éves korig el kell tűnnie, ugyanakkor léteznek kivételek, sőt van olyan is, amelynek megmaradása szükséges. Azért nevezzük primitív reflexeknek őket, mert nem tudatos mozgást generálnak a kezdeti életszakaszban. Minden primitív reflexnek feladata van a csecsemőkorban, viszont ha feladatát teljesítette az adott reflex, akkor el kell tűnnie, különben hosszú távon viselkedési - és/vagy tanulási zavarokat fog okozni- mondja Szarka-Tamás Enikő. Adódik a kérdés, hogy ha a reflex megmaradása bajt okozhat, miért jelentős, ha normális időben eltűnik.

- Amikor egy reflex felülíródik, azaz eltűnik, olyankor az idegrendszer fejlődése magasabbra szintre ugrik. A megmaradt reflexek gátolják az egészséges fejlődés menetét - figyelmeztet a mozgásfejlesztő óvodapedagógus.

A cikk az ajánló után folytatódik

Nagyon fontos tehát figyelni és felfigyelni a reflexmaradványokra, hiszen az egészséges fejlődés menetét gátolják, és hosszú távon komoly bajokat okozhatnak, ami kisgyerekkorban, kisiskolás korban már meg fog mutatkozni:

- Leggyakoribb eset, amikor figyelemzavart okoz a visszamaradt reflex, hiszen az akaratlan mozgás elleni egész napos küzdelem nemcsak elveszi az energiát, de a koncentráció kárára is válik. 

Ha összességében nézzük az időn túl jelenlévő reflex hatásait (a teljesség igénye nélkül), akkor a tanulásban megjelenő problémák: a rossz kézírás, beszéd és kiejtési gondok, látás-érzékelési problémák, gyenge követő szemmozgások, rövid távú memória, koncentrálóképesség, sorba rendezési készség, időérzék. Valamint olyan viselkedési zavarok okozói is lehetnek, mint a figyelemzavar, hiperaktivitás, de még az autisztikus spektrumzavarra utaló jellemzőket is felerősíthetik. Ugyanakkor vezethetnek tériszony kialakulásához, allergiához, alacsony vércukorszinthez és megannyi olyan dologhoz, amelyeket teljesen hétköznapi dologként kezelünk- részletezte a szakértő.

Nem szabad rálegyinteni

Könnyű elsiklani egy-egy jelenség felett, esetleg rálegyinteni, pedig előfordulhat, hogy amit látnak, az egy gátló reflexmaradvány. Mindeközben a legapróbb jelre is érdemes felfigyelni, mert lehet, hogy az az apró reflexmaradvány lesz az, ami rányomja a bélyegét a gyerek majdani iskolai teljesítményére és egész életére is:

- A szülő ismeri legjobban a gyermekét, ha úgy érzi, valami nincs rendben a gyerekével, akkor jobb, ha utánajár, mintha csak legyint rá egy "Majd kinövi!" mondattal. A videóimban is hangsúlyozom, hogy több tünetegyüttes megléte utalhat egy adott reflexmaradványra, ezért készítek egy reflexről egy videót - hívja fel a figyelmet Szarka-Tamás Enikő.

A felismeréshez természetesen elengedhetetlen tudni, hogy mi az, amire fel kell figyelni. A szakértő szerint kizárt, hogy a szülők ne vegyék észre a reflexmaradványt, csupán megfelelően kell azonosítani, és a szükséges komolysággal kezelni, amit a gyereknél látnak:

- Olyan nincs, hogy nem veszik észre a reflexmaradványt, az viszont nagyon gyakori, hogy nem foglalkoznak vele. Ebből fakadnak valószínűleg legtöbbször az olyan és hasonló problémák, amelyeket a fentiekben említettem. Sokan nem tudják, hogy például azért nyalogatja folyamatosan a szája szélét a gyerek, mert egy reflexszel küzd. Önmagában még "cuki" is lehet egy laikus számára. Nem párosítják össze, hogy azért kell mindent háromszor-négyszer elmondani, mert gátolja a figyelmét a reflexszel való küzdelem. 

Megmosolyogtam a pelenka csomagolását, amit jelenleg használ a fiam, egy kisfiú rajzol, és közben nyalja a szája szélét, mikor megláttam, rögtön mondtam magamban: markoló-szopó reflexmaradvány (tehát ahogy megfog valamit, már kinn is a nyelve, vagy tátva van a szája), hiszen 2-3 hónaposan el kell tűnnie, a képen meg körülbelül kétéves fiú van- teszi hozzá Szarka-Tamás Enikő, és néhány további példával is segít a felismerésben:

Én az Óvó néni mindenkinek YouTube-csatornámon azért kezdtem el ebben a témában videókat gyártani, mert sok dolog egyszerűen megfigyelhető a gyermeknél. Szeretném, ha minél többen kapnának segítséget a manapság leggyakrabban előforduló problémákhoz, mint a tanulási és viselkedési zavarok. A mozgásfejlődésben intő jel lehet, ha a baba nem kúszik, majd mászik, hároméves kor után is szívesen jár lábujjhegyen, gyakran ül "W betűs" ülésben stb. A kezdeti beszédfejlődési problémák is visszavezethetők ide

Mi a teendő, ha a gyereknek reflexmaradványa van?

A felismerés az első feladat, ezt egy még fontosabb követi: a reflexmaradványokkal foglalkozni kell, és a megfelelő segítségért fordulni a gyerek érdekében:

A legbiztosabb, ha szakember méri fel, nézi meg, hogy valóban van-e probléma, és milyen mértékű. Egy reflexvizsgálat alapján eldől, hogy elég csoportos foglalkozásra járnia a gyereknek, vagy szükség van egyéni fejlesztésre. A mozgásprogram, amivel én dolgozom, akkor hatékony, ha hét napból öt alkalommal gyakorolva van. Megközelítően egy év alatt írható fölül egy reflex, de ez egyénfüggő, valamint nagyon fontos, hogy a jótékony hatása sokkal korábban érezhető már. 

A jó hír, hogy hozzám hasonlóan egyre több pedagógus választ ilyen típusú továbbképzést, ami azt jelenti, hogy az óvodai és iskolai ellátás szerves része is lehetne egy olyan mozgásprogram, ami gördülékeny óvoda-iskolai átmenetet biztosíthat. Sajnos külön adatbázis a képzett pedagógusokra vonatkozóan egyelőre nem elérhető, ami egyértelműen egy nagy hiányosság - mondja a szakértő.

A vizsgálat fény derít arra, hogy a megmaradt csecsemőkori reflex milyen mértékben van jelen. Attól függően, hogy enyhén vagy erősen, más-más tevékenység segíthet felülírni azt a szakértő szerint:

- Nagyon fontos, hogy egy reflex milyen mértékben van jelen, hiszen ha csak enyhén tapasztaljuk a meglétét, akkor egy jól választott sporttevékenység is felülírhatja azt, illetve kérdés, hogy akadályozza-e a mindennapi tevékenységeket, okoz-e bármilyen nehézséget. Komolyabb megkésett idegrendszeri probléma esetén érdemes felkeresni egy INPP-szakembert, illetve Magyarországon az INPP-módszer hivatalos oldala szervez ilyen típusú tájékoztatókat a szülőknek.

Szarka-Tamás Enikő végül arra is felhívta a figyelmet, hogy a reflexmaradványoktól függetlenül is, mennyire fontos, hogy a fejlődésben lévő gyermek minél többet mozogjon:

- Azt javaslom, bármilyen probléma megléte nélkül, hogy ne korlátozzuk a gyermekünk mozgását. Menjen gyalog, ha bevállalható a táv, másszon, kússzon, lengjen, függjön, hintázzon, fusson, rollerezzen, (futó)biciklizzen, és eleshet a gyerek, mert az is javára válik. Mindezek rengeteget segítenek nemcsak a mozgásfejlődésben, hanem a komplex fejlődési folyamatokban is.

Szarka-Tamás Enikő a témára specializálódott, hasznos, segítő videókat felsorakoztató YouTube-csatornája ezen a linken érhető el.

Gyerekbetegségek bőrtünetei

Ahogy mozgásfejlődésükre, úgy a gyerekek egészségére is folyamatosan figyelni kell: ha a szülő meg tud különböztetni bőrtünetekkel járó betegségeket, az segíthet az elsődleges felismerésben.

Ezt is szeretjük