Minden 10. tini itt szüli meg gyermekét: a világ legnagyobb "babagyárának" nevezik a Fülöp-szigeteki helyet
Évente nagyjából 20 ezer fiatal lányanya hozza világra gyermekét a dr. Jose Fabella kórházban.

cover-ok
beauty and style
Top olvasott cikkek

A gyermekanyaság a világ számos országában létező probléma, és sok olyan régió van, ahol szokatlanul magas a fiatal lányanyák aránya. Ez az edukáció hiányában, az abortusz illegalitásában, a mélyszegénységben, a fogamzásgátláshoz való hozzáférés nehézségeiben és a gyermekházasságok kényszerében rejlik. A tini édesanyákat és gyermekeiket pedig számos hátrány sújtja.

Az Egészségügyi Világszervezet beszámolója szerint minden 10. tinédzser 15-19 éves korában szüli meg első gyermekét, ez szám szerint 12 milliót jelent. A 15 év alattiak közül 777 ezren válnak túl korán anyává, évente pedig 10 millió nem kívánt terhesség jön létre.

Korai teherbe esés, magas csecsemőhalandóság

A korai teherbe esés számos rizikófaktor tartogat: a tinik szervezete és teste gyakran még nincs felkészülve egy baba kihordására, ami miatt gyakoribbak a súlyos szövődmények, valamint a csecsemőhalandóság aránya. A fiatal lányanyák azzal, hogy szülnek, kiesnek az iskolából, és az ország gazdasági fellendítésében sem tudnak részt venni, így ez a feladat főként a jobban megbecsült férfiakra hárul.

A Fülöp-szigeteki babagyár a koronavírus idején.
A Fülöp-szigeteki babagyár a koronavírus idején.
Fotó: Alejandro Ernesto / Northfoto

A filippínó tinik majdnem 6%-át érinti a leányanyaság, ami Délkelet-Ázsiában a második legmagasabb arány a Save the Children 2019-es jelentése alapján. A Fülöp-szigeteki Statisztikai Hivatal szerint naponta nagyjából 538 csecsemő születik úgy, hogy édesanyja még maga is kiskorú. Mire elérik a nők a 19 éves kort, gyakran a harmadik, negyedik gyermeküknek adnak életet.

A cikk az ajánló után folytatódik

A Fülöp-szigeteki babagyár

Évente nagyjából 20 ezer fiatal lányanya hozza világra gyermekét a dr. Jose Fabella kórházban, amit a világ legnagyobb "babagyárának" neveznek. A Fülöp-szigeteki helyen a kismamák egy kórterembe zsúfolva adnak életet kisbabáiknak. Nem ritka, hogy egy franciaágyon több kismama vajúdik, vagy szülés után más anyákkal és gyermekekkel osztozkodnak egy ágyon. Nagyjából 140 csecsemő születik a kórházban 48 óra leforgása alatt. Szekrények és asztalok nincsenek a kórteremben, az ágyak szorosan egymás mellett helyezkednek el, itt esznek, szoptatnak, pihennek a kismamák. 

- Egy kórterembe vagyunk zsúfolva, olyan érzésem van, mintha egy szardíniás dobozban lennék - mondja a 19 éves Carina, aki második gyermekének adott életet. 

Nem ritka, hogy egy franciaágyon több édesanya és gyermek pihen egyszerre.
Nem ritka, hogy egy franciaágyon több édesanya és gyermek pihen egyszerre.
Fotó: Alejandro Ernesto / Northfoto

Iskolás volt, amikor megszületett az első gyermeke

A 29 éves Arlyn Ligaya a hatodik babáját szoptatja az intézményben, akiről reméli, ő lesz az utolsó. 

- Az egyik kisbabám halva született, a másik apámmal él, a következő kettő a saját apjukkal, három pedig velem. Az új baba új apától van, de amikor megtudtam, hogy terhes vagyok, rögtön az volt az első gondolatom, hogy többet már nem szeretnék szülni. Legelőször akkor estem teherbe, amikor még iskolás voltam - nyilatkozta korábban Arlyn, akinek ideje és pénze sem volt arra, hogy gyermekeiről gondoskodjon.

11 volt, amikor férjhez adták, 15 évesen anya lett

Stephanie Sinclair 2003-tól fogva több országba is ellátogatott, hogy olyan lányokkal ismerkedjen meg, és ismerje meg sorsukat, akiket gyerekként kényszerítettek házasságra.

Borító- és ajánlóképek: Northfoto

Ezt is szeretjük