Csípős szagú izzadság kamaszkorban: 4 egészségügyi probléma, amit így jelez a szervezet
Még a hidegben is verejtékezik a kamasz? A kellemetlen tünet mögött gyakran egészségügyi probléma áll.

GettyImages-1189636522
beauty and style
Top olvasott cikkek

A serdülők és kamaszok teste számos hormonális változáson megy keresztül: hirtelen megnyúlnak, testtömegük gyarapszik, és beindulnak a nemi fejlődés első jelei. Serdülőkorban az izzadságot vagy a pattanások, zsíros bőr kialakulását a verejték- és faggyúmirigyek működésének jelentős fokozódása eredményezi. Az indokolatlan, csípős szagú izzadás azonban egészségügyi problémák első tünete is lehet.

Ha a hideg idő ellenére is gyakran izzadni kezd, és ha már nem elegendő a dezodor használata, érdemes belgyógyászhoz, endokrinológushoz fordulni, hiszen akár hormonális zavar, vércukorszint-változás vagy ásványianyag-hiány is állhat a háttérben.

Ásványianyag-hiány

A verejték 99%-a vízből, 1%-a sóból áll, de valamennyi húgysavat és ammóniát is tartalmaz, ez okozhatja a kellemetlen testszagot és a túlzott izzadást, a hiperhidrózist. Erőteljessé akkor válik, ha a hónaljban és ágyéknál levő apokrin illatmirigyekből távozó nedvességen baktériumok szaporodnak el.

GettyImages-1269869673

A fokozott serdülőkori izzadás mögött gyakran áll magnézium- vagy cinkhiány. A cink olyan nélkülözhetetlen ásványi anyag, amelynek hiánya felszívódási és veseműködési zavarokat okozhat, a veseműködés károsodására utaló karbamidszint emelkedése és ennek bőrön át való távozása pedig csípős szagú verejtékezést okozhat. 

Erős izzadással a test magnéziumot is veszt, így mindenképp érdemes pótolni. A magnéziummal nemcsak a testszag ellen lehet védekezni, de olyan tünetek is megelőzhetőek vele, mint az izomgörcsök, a fejfájás, az idegesség, a fáradtság. Természetes cinkforrások a sovány húsok, a kemény héjú gyümölcsök, olajos magvak, valamint a tenger gyümölcsei. Remek magnéziumforrások a hüvelyesek, leveles zöldségek, magok vagy halak.

A cikk az ajánló után folytatódik

10 perc alatt eredmény

A pajzsmirigy alulműködés gyorsteszt teszt előnye az egyszerű használat: kényelmesen, otthon bárki el tudja végezni, csupán egyetlen vércseppre van szükség hozzá.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Pajzsmirigybetegség

A pajzsmirigy túlműködésének egyik jellemzője a fokozódó anyagcserezavarok miatti verejtékezés. Ekkor jellemzően egyéb tünetek is előfordulnak, például fogyás, koncentrációs zavarok, ingerlékenység, álmatlanság, töredező haj, megemelkedett vérnyomás. Ezért ha az izzadást az említett tünetek közül még néhány kíséri, érdemes megnézetni a pajzsmirigy funkcióit. A pajzsmirigy működését egyes vitaminok és ásványi anyagok is támogatják, például a jódban, cinkben, szelénben gazdag ételek fogyasztása.

Vércukorszint-változás

Az alacsony vércukorszintet, a hipoglikémiát jelző tünetek egyike az éjszakai izzadás, amely a verejtékezés mellett remegéssel, gyengeséggel, éhséggel, szaporább szívveréssel, de akár ájulással is járhat együtt. Az izzadás a test éjszakai inzulinszabályozásával függ össze: a vércukorszint stabilan tartása érdekében a test nagy mennyiségű inzulint termel, amely végül kettes típusú cukorbetegséghez vezethet, így az izzadást és a kísérő tüneteket is komolyan kell venni.

GettyImages-505887037

Stressz

Önmagában a stressz, a szorongás vagy az izgalom is okozhat fokozott izzadást és erőteljes szagot. A stressz okozta izzadás közben a véredények nem tágulnak ki annyira, mintha csak a melegben izzadna az ember, a végtagok hidegek lesznek, mert ebben a helyzetben a létfontosságú szervek megfelelő vérellátása a fontosabb.

A fokozott izzadás kezelése

Ha olyan mértékű verejtékezésről van szó, ami napi több ruhacserét tesz indokolttá, és tartósan, hosszú ideje fennáll, érdemes szakemberhez fordulni. A verejtékmirigyekre különböző izzadásgátló stiftek és deók is hatnak, ugyanakkor az okot nem, csak a kellemetlen szagokat szüntetik meg ideiglenesen. Az izzadás visszaszorításában sokat segíthet a higiéniás szabályok betartása és pamutruhák viselése és persze a kiváltó okok felderítése.

A mai kamaszok szexuális felvilágosításának legjobb módszere

Nem elég a lányokkal a női test változásairól, a fiúkkal a férfi test változásairól beszélni. Elsősorban persze azokat a történéseket fontos megértetni, amelyeket magán tapasztal, de jó, ha átlátja azt is, ezzel párhuzamosan a vele egykorú fiúk/lányok min mennek keresztül.

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük