Neked szokott hazudni a kamasz gyerek? Ha így reagálsz, jól reagálsz

Minden gyerekkel előfordul, hogy hazudik, ám szülőként nem mindenkinek könnyű ezt elfogadni.

szidas
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Kamaszok szülei számára nagy megpróbáltatást jelent szembesülni azzal, ha a gyerek hazudik. A helyzet nem könnyű, de fontos nem indulatból, hanem átgondoltan kezelni. Bábel-Szücs Szilvia, a lenti blogbejegyzés szerzője ebben a témában írta le véleményét az Anyapara.hu blog oldalán. Gondolatait a következőkben idézzük.

A hazudozás általános probléma a kamaszoknál. Azoknál is, akikről azt gondolják a szülei, hogy ők biztos, hogy sosem hazudnának. De igen. Hazudozni két ok miatt szoktak: az egyik, amikor szeretnének valamit elérni (de nagyon), és azért, ha történt valami baj, és azt szeretnék "eltussolni".

Van egy magasabb szintje is a hazugságnak, amikor egy korábbi hazugságot palástolnak egy újabbal. Ez utóbbi már bonyolultabb, és általában nagyon nehezen lehet a végére járni.

Ami a legfontosabb: ahogy te élsz és kommunikálsz embertársaiddal, pontosan úgy fog ő is. Ha azt látja, hogy "kis, kegyes" hazugságokkal éled az életed, akkor ne csodálkozz - hiába hangzik ez most nagyon keményen - azon, hogy a kamasz gyereked kamuzik összevissza.

Tehát igyekezz őszinte lenni, és nyomatékul mondd is el neki - a suliban már lehet, hogy régen vették a közmondásokat -, hogy "a hazug embert hamarabb utolérik, mint a sánta kutyát".

Félre a tréfát: érdemes saját példákon keresztül megvilágítani számára, hogy az esetek nagy többségében (legyünk reálisak), ha elsőre nem is így gondoljuk, de mindig kiderül, hogy őszintének lenni sokkal jobb stratégia, mint hazugnak.

Ha tudsz konkrét példát mondani, akkor az mindig hatásosabb, életszerűbb, mint ha jössz neki a közmondásokkal. Oké, a "mai világban", amikor bármit olvasol vagy látsz, mindenhol azt tapasztalod, hogy szemrebbenés nélkül hazudoznak neked (lásd politika, gazdaság, barátok, családtagok), baromi nehéz kiállni az őszinteség mellett. De mégis.

Hogy veszed észre, és mit tehetsz?

Ha bizonytalan vagy abban, hogy a kérdésedre igazat mondott-e, vagy egyszerűen csak motoszkál benned valami, akkor kérdezz rá többször is a témára. Ha mindig mást mond, akkor nyilvánvaló a hazugság ténye.

A cikk az ajánló után folytatódik

  • Ha nagyon kerül bizonyos témákat, vagy teljesen másképp reagál, mint ahogy szokott, akkor is "gyanakodhatsz".
  • Ha elnevetgél egy olyan témát, ami egyébként tök komoly, vagy úgy beszél hozzád, hogy nem néz a szemedbe, hanem ide-oda néz, vagy éppen folyamatosan csak a földet nézi, akkor szintén felmerülhet a gyanú.
  • Ha telefonon kérdezed valamiről, a válasz sűrű hallgatás, és csak utána válaszol, akkor simán lehet, hogy akkor találja ki, hogy mit is mondjon neked.

Mit tehetsz, ha a fentiek alapján bebizonyosodik, hogy a kamasz gyerekednek lassan elkezdett nőni az orra? Mindenekelőtt az teljesen természetes, hogy összezuhansz. Ezt sosem gondoltad volna, és nem érted, hogy mit rontottál el. De parázni nem ér. 

Azért nem, mert ha nem kóros hazudozóval van dolgod (nyilván nem, mert ha igen, akkor az orvosi eset), akkor ennek a végére kell járnod. Először is döntsd el, hogy ez most egy kis hazugság volt (például: nem mondta el, hogy kapott egy egyest matekból, hanem te vetted észre az ellenőrzőjében), vagy egy régóta tartó BIG hazugság (példa: nem jár edzésre egy hónapja, miközben azt mondta, hogy jár, és fogalmad sincs, hogy hol tölti az edzésidőt, és az arra szánt pénzzel mit kezdett).

Kis hazugságok: mi is azt a véleményt osztjuk, miszerint sok kicsiből lesz a nagy. Tehát érdemes utánajárni, hogy miért füllentget a gyerek. Azért, mert nem meri elmondani neked? Erről neked kell elgondolkodnod, mi több, megváltoztatnod magadról azt a vélekedést, hogy "anya mindenen kiborul, semmit nem lehet neki elmondani".

Próbálj uralkodni magadon, és például egy rossz osztályzatért ne akadj annyira ki. A második után meglesz a hatás! Amikor megtapasztalod, hogy a kamasz gyereked olyan dolgait is el meri mondani, amin eddig kiakadtál, nagyon nagy örömmel fog eltölteni.

Nagy hazugságok: ebben az a csavar, hogy vissza kell fejtened a kis hazugságokra a nagyot. Ez elsőre elég bonyolultnak hangzik, de ez a legegyszerűbb módja a kibogozásnak. Példa: ha nem jár edzésre már egy hónapja, és erre valami véletlen folytán jössz rá. (Mert ugyebár előbb vagy utóbb mindenre rájön az ember.)

  • Miután sokkolódtál, kérdezd meg tőle, hogy miért nem szeret edzésre járni.
  • Meséljen arról, hogy kit vagy mit nem szeret.
  • Nincs sikerélménye?
  • Csak miattatok jár focira, de egyébként utálja, csak nem merte elmondani?
  • Hülye az edző? Esetleg bántalmazza? Ezer oka lehet a döntésének.
  • Utána jöhet az a rész, hogy hová jár helyette. Miért pont oda, mi abban a helyzetben a jó neki.
  • A lényeg: ha lecseszed, soha nem fogja elmondani az igazságot, hanem egy újabb hazugságot fog elhitetni veled.

Ha megvan az ok, akkor igyekezz segíteni neki, hogy ne kerüljön ilyen helyzetekbe. Beszélj magadról, hogy amikor te hazudtál valakinek, mi volt annak az oka, mi lett a következménye. Ez persze idő. Mármint a saját kamasz gyerekedre szánt idő…

Összefoglalva

Ha azt tapasztalod, hogy a kamasz gyerek hazudik, akkor borulj ki, igyál meg egy felest (vicc), tedd rendbe magad, és utána nagyon nyugodtan kérdezd ki a gyereket. Ha azonnal nem akar válaszolni, akkor beszélj meg vele egy időpontot. Biztosítsd arról, hogy ez mindenkivel előfordul, és szeretnél segíteni neki. Egyik gyerek sem születik hazugnak, viszont minden anya nagyon könnyen és gyorsan formálhat hazug gyerekeket.

További cikkek az Anyapara.hu-ról

A szöveg szerzője Bábel-Szücs Szilvia. A szöveget az Anyapara.hu blog hozzájárulásával emeltük át oldalunkra. Olvass tőlük további érdekes témákban!

Hogyan buliznak a kamaszok?

A kamasz, az internet és a szex

Nyáron többször érzi magát magányosnak egy kamasz

Ezt is szeretjük