5 jel, melyből kiderül a baba neme

Milyen a pocakod alakja, és mit kívánsz a leginkább? A néphit szerint számos terhességi tünet árulkodó lehet.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A baba neme általában a 14-16. hét környékén már ultrahanggal is megállapítható, de a legtöbb anya oldalát már korábban is furdalja a kíváncsiság. Ha mihamarabb tudhatnád a választ a nagy kérdésre, hogy lány lesz-e, netán fiú, minden bizonnyal a névválasztás is kevesebb fejfájást és családi civakodást okozna, hiszen nem kellene két alternatívával előállnotok.

Bár a legmegbízhatóbb tény, amikor kezedben tartod gyermeked képét, a népi hagyomány szerint bizonyos jelekből már korábban is kikövetkeztetheted születendő porontyod nemét. Ha a jóslatok nem is garantálnak biztos végeredményt, izgalmas lehet a jeleket figyelve megtippelned, vajon kit hordasz a szíved alatt.

Árulkodó reggeli rosszullét

Sok nő alaposan megszenvedi a terhesség első trimeszterét. Előfordul, hogy a reggeli rosszullétek időszaka egész napos kellemetlenséget jelent, és úgy tűnik, semmi sem akar benned maradni. Van, akinek megoldást jelenthetnek a természetes praktikák vagy egy erős gyömbértea, de akad olyan is, aki különösebb nehézségek nélkül vészeli át az első heteket.

A hányinger lehet alkatfüggő tünet is, de egyesek szerint abból, hogy reggelente tapasztalsz-e rosszullétet, vagy nem, következtethetsz csemetéd nemére is. A fiúk kíméletesebben bánnak az újdonsült kismamával, ha ugyanis egyáltalán nem tapasztalsz reggeli rosszullétet, az arra utalhat, hogy a kék babaholmikból vásárolhatsz gazdagabban. Ezzel szemben lánybabára számíthatsz, ha az émelygés volt a legelső jel, amiből kiderült számodra, hogy várandós vagy.

Milyen a pocakod?

Több évszázados hagyománya van a népi hiedelemnek, miszerint a terhes nő hasa alapján meg lehet jósolni a baba nemét. Bár ahány kismama, annyi pocak, bizonyos terhességi típusokat valóban meg lehet különböztetni.

Gömbölyű vagy széles?

Van, aki gömbölyű, terebélyes pocakot növeszt, miközben hátulról szinte meg sem lehet mondani róla, hogy várandós. Ha a kilenc hónap alatt te is inkább hasra gyűjtöd a plusz kilókat, a néphit szerint fiú lesz. Nem minden kismama jár azonban előregömbölyödő pocakkal. Ha te inkább csípőtájon növekszel, és a hetek előrehaladtával egyre szélesebb leszel, reménykedhetsz benne, hogy lányod születik.

Lent domborodik, vagy magasan kezdődik?

A hagyományok szerint fiúra utal, ha kosárlabda alakú hasad van, tehát lent domborodsz, de lányra, ha pocakod magasan, szinte rögtön a bordák alatt kezdődik. Bár az orvosok szerint mindez sokkal inkább babona, és nem juthatsz valós következtetésekre, ha a tükör előtt állva próbálod kitalálni a baba nemét, még ma is sokan a pocak formája alapján tervezgetik a jövőt.

Milyen ételeket kívánsz?

A terhesség nem csak rosszullétekkel, de makacs falásrohamokkal is járhat. Nem mindegy azonban, hogy mit kívánsz a pocakos időszakban, ugyanis ez is hatással lehet a baba nemére. Bizonyos kutatások arra az eredményre jutottak, hogy a sós ételeket kedvelő anyukák nagyobb arányban számíthatnak fiú utódra, mint az édesszájúak.

Ha tehát várandósságod ideje alatt is inkább a kovászos uborkát, a sós ételeket és a proteinben gazdag vörös húsokat találod ellenállhatatlanul csábítónak, valószínűleg fiad lesz. Lányra akkor számíthatsz, ha a gyümölcsök és az édességek iránt vonzódsz, és leküzdhetetlen vágyat érzel, ha egy pohár vitamindús narancslére gondolsz.

A kismamák sugárzó arcbőre

A mondás szerint a terhesség megszépít, de nem minden kismama ért ezzel egyet. Van, akinek a várandósság ideje alatt a bőrhibái ahelyett, hogy eltűnnének, még erőteljesebben jelentkeznek, ami kislány születésére utal. Ezzel szemben az Y-kromoszómával rendelkező gyerkőcök megszépítik a leendő anyákat, hiszen a sima, ragyogó arcbőr egyesek szerint a fiús kismamákra jellemző.

A jelenség hátterében azonban elképzelhető, hogy a baba nemétől függetlenül csak a terhesség alatti hormoningadozás áll. Akkor is tapasztalhatsz bőrpanaszokat, ha várandósságod előtt fogamzásgátlóval védekeztél, és nem sokkal a fogantatást megelőzően hagytad abba.

Mindenesetre, ha hiszel az évszázados népi hagyományokban, olvashatsz a jelekből. De, ha nem is ezek alapján szeretnéd megtervezni a babaszoba berendezését, még akkor sem csúszol ki az időből, ha a 16. hét után kezdesz fiús vagy lányos holmikban gondolkodni.

Ezt is szeretjük