Amikor a párod miatt nem jön a baba

5 ok a férfimeddőség hátterében

Fontos, hogy hiúságát félretéve párod is kivizsgáltassa magát, hiszen a legtöbb betegség könnyen kezelhető.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha már egy ideje próbálkoztok, de nem sikerült teherbe esned, ne magadat hibáztasd. Ha az orvosok mindent rendben találtak, lehet, hogy párod oldalán van probléma, hiszen a statisztikák szerint a két nemnél közel egyenlő arányban fordulnak elő terméketlenséget okozó tényezők.

Feltehetőleg épp azért, mert sokáig ez fel sem merült, vagy talán a figyelmeztető jelek hiánya miatt a férfiak még a nőknél is nehezebben veszik tudomásul, hogy miattuk nem valósul meg a gyermekáldás. Ne hagyd azonban, hogy párod a homokba dugja a fejét - ha problémára gyanakszol, vidd el kivizsgálásra!

Hormonális zavarok

A herék kettős funkciót látnak el. Nemcsak a spermiumok képzéséért felelősek, de hormonális szerepet is betöltenek. Csakúgy, mint a nőknél, a férfiaknál is létezik a hármas tengely a köztiagy, az agyalapi mirigy és a herék között, mely a reproduktív működést irányítja. Ez hormonálisan szabályozza a megfelelő spermatermelést és a zavartalan érési folyamatokat.

A férfimeddőség hátterében az esetek jelentős részében hormonális rendellenesség, vagyis a három szerv valamelyikének hibás működése áll. A hormonmeghatározásra akkor van szükség, ha előzetesen az orvosok rendellenességet tapasztaltak párod spermájának vizsgálata során. A hormonális problémákat vérvizsgálat segítségével tárják fel, azonban nincs szükség minden hormon vizsgálatára: célzottan, az előzetes vizsgálatok eredményeinek tükrében elég csak a kérdéses hormonok szintjét ellenőrizni. Ha a vizsgálat pozitív eredménnyel zárul, a rendellenességek kezelése hormonkészítményekkel vagy egy speciális hormonpumpa segítségével történhet.

Elzáródott ivarcsatorna

Az ivarcsatorna, tehát a here- és mellékhere-csatornák, illetve az ondóvezeték vagy a húgycső elzáródása lehet veleszületett rendellenesség, de kialakulhat valamilyen gyulladás, sérülés, esetleg orvosi beavatkozás következményeként is. Diagnosztizálásában a spermavizsgálat segíthet, ugyanis elzáródás esetén csökken az ondó mennyisége, megváltozik a pH-értéke és a biokémiai összetétele is.

Ilyenkor az ejakulátumban kevés, illetve egyáltalán nem található spermium. Az elzáródás pontos helyét képalkotó vizsgálattal, illetve műtéti úton állapítják meg.

Ha párodnál ez a probléma áll fenn, akkor a szakemberek altatásban végzett mikrosebészeti műtéttel szüntetik meg az elzáródást. Az operációk sikerességének, az átjárható ondóvezetékek visszaállításának aránya magas, de természetesen a végeredmény függ az elzáródás típusától is. A műtét eredménytelensége esetén is van még remény: ebben az esetben a sebészi úton történő spermiumnyerés még hozzásegíthet benneteket egy közös babához.

Herével kapcsolatos problémák

A herék a magzati korban a hasüregben fejlődnek ki, de mire a baba megszületik, addigra normális esetben levándorolnak a hasüregből, és az újszülöttnél már a herezacskóban tapinthatók. Nem minden esetben megy azonban zavartalanul végbe a folyamat.

Rejtett heréjűség

Ha a párod egyik - vagy mindkét - heréje nem szállt le teljesen a hasüregből, akkor a herezacskó üres marad: ezt nevezik rejtett heréjűségnek. A le nem szállt ivarszerv működése a nem megfelelő hőmérsékleten sérül, idővel elsorvad, így a férfi ivarsejttermelése károsodik. Éppen ezért fontos, hogy a hiúsági kérdéseket félretéve partnered időben forduljon orvoshoz, hiszen hormonkészítményekkel vagy műtéttel könnyen kezelhető a probléma.

A here visszértágulata

A férfitermékenység romlásának egyik gyakori oka a herevezeték visszértágulata. A tágult vénák miatt romlik a here vérkeringése, és megemelkedik a hereszövet hőmérséklete, ami negatívan befolyásolja a spermiumtermelést. Ez az ondósejtek károsításán túl akár még a here károsodását is okozhatja.

A betegség kialakulásában jelentős szerepe van a visszérhajlamnak és a megerőltető életmódnak, azaz akár a nehéz fizikai munkának vagy a túlzásba vitt sportnak is.

A visszértágulat diagnosztizálása a here és a herevezeték megtapintásával történik, a szervek keringésének vizsgálatát pedig speciális ultrahangkészülékkel, az úgynevezett Color Dopplerrel végzik. Az elváltozás a tágult vénák lekötésével műtéti úton orvosolható, és az operáció után a megtermékenyítő képesség jelentősen javulhat.

Nemi betegségek

Férfiak esetében meddőséghez vezethet minden olyan elváltozás, mely akadályozza a spermiumok termelődését és érését, illetve kijutásukat az ivarcsatornán keresztül. Tehát nem csak a herék rendellenes működése, hanem az ondóutak bármely részén lévő fertőzés, gyulladás vagy az ezek következtében kialakuló elzáródás is ronthatja a spermiumok esélyét arra, hogy eljussanak a petesejthez. A gyulladások az ivarszervek bármelyikén előfordulhatnak, így a herék, a mellékherék, az ondóvezeték, az ondóhólyag vagy akár a prosztata is érintett lehet a problémában.

A férfi nemi szervek fertőzését leggyakrabban a külvilágból a húgycsőbe - és rosszabb esetben onnan tovább, az ivarcsatorna egyéb területére is - eljutó kórokozók okozzák. A fertőzéseket elsősorban nemi érintkezéssel lehet elkapni: amennyiben a húgycsőgyulladást nem fedezitek fel, illetve nem kezelitek időben, prosztatagyulladást és a kórokozók továbbvándorlásával még mellékhere-gyulladást is okozhat. Az elhanyagolt gyulladás idültté válhat, és meddőséghez vezethet.

Mivel az ivarcsatornáknak nem minden fertőzése jár együtt fájdalommal vagy egyéb figyelmeztető tünetekkel, előfordul, hogy a problémára csak akkor derül fény, amikor a hiábavaló próbálkozások miatt szakemberhez fordul párod.

A fertőzés spermavizsgálatból mutatható ki, és többnyire antibiotikummal vagy gyulladáscsökkentő készítményekkel könnyen kezelhető. Miután párod meggyógyult, utókezelésként nem árt, ha cinket és E-vitamint szed.

Cikkünk Simó Tímea Ha nem jön a baba című könyve alapján készült.

OLVASD EL EZT IS!

Ezt is szeretjük