A legegyszerűbb termékenységnövelő

Lúgosíts a babáért!

Ha szeretnéd, hogy semmi ne álljon a családbővítés útjába, előzd meg az elsavasodást!

beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha babát terveztek pároddal, és biztos szeretnél lenni benne, hogy mihamarabb sikerrel is jártok, nem árt meggyőződnöd arról, hogy megfelelő egészségi állapotban vagy-e. Még mielőtt élesben próbálkoznátok, érdemes részt venned néhány szűrővizsgálaton, hogy kizárhasd a meddőséget, de akkor is javíthatod a termékenység esélyeit, ha semmi egyéb probléma nem áll a gyerekvállalás útjába.

Egyetlen egyszerű praktikával gondoskodhatsz róla, hogy szervezeted felkészülten várja a megtermékenyülés pillanatát: nem kell mást tenned, mint egy kis odafigyeléssel úgy alakítanod az étrendedet, hogy megakadályozd az elsavasodást.

Hogyan hat az elsavasodás a termékenységedre?

Szervezeted normális működéséhez elengedhetetlen, hogy étrendedben a savas és a lúgos ételek egyensúlyban legyenek, különben, ha az egyensúly felborul, a kémhatás eltolódhat a savas érték irányába. Ez pedig negatívan befolyásolhatja tested működését. Az utóbbi időben egyre több szakember vallja, hogy a férfi- és női betegségek jelentős részét a szervezet elsavasodása okozza, azonban a megfelelő kémhatású környezet a termékenységnek is fontos feltétele.

Az ovuláció körüli időben nagyobb mennyiségben termelődő méhnyakváladéknak ugyanis lúgosnak kell lennie ahhoz, hogy védelmet nyújtson a spermiumoknak a hüvely savas környezete ellen. Ha azonban a méh nagyon savassá válik, az sem valószínű, hogy a megtermékenyült petesejt be tud ágyazódni.

Mi vezethet elsavasodáshoz?

Ahhoz, hogy szervezeted megfelelő kémhatású legyen, 1:4 arányban kellene savas és lúgos táplálékokat fogyasztanod, azonban a nyugati emberek étrendjére általában a savas túlsúly jellemző. Táplálékaink nagy része sok fölösleges ösztrogént is tartalmaz, ami felhalmozódhat a szervezetedben. Ha emellett a finomított cukrokban gazdag nyalánkságoktól sem tartózkodsz, és emésztőrendszered nem a legjobb, állandóan emelkedett ösztrogénszint alakulhat ki. Az izmokban és a keringési rendszerben található fölösleges ösztrogén pedig savas hulladékká alakul, ami még tovább növeli a szervezet savasságát, ezáltal ördögi kör jön létre.

Az elsavasodás tünetei

Ha az egyensúly felbomlik a szervezetedben, annak tüneteit te is tapasztalhatod, csak éppen lehet, hogy eddig más probléma okának tudtad be a jeleket. A fájdalmas menstruáció, az endometriózis és a premenstruációs szindróma egyaránt felborult hormonegyensúlyra utal, ami lehet, hogy a helytelen étkezési szokásaidnak köszönhetően alakult ki.

Bár előfordulhat, hogy női problémáid hátterében az elsavasodás áll, és könnyű megoldást jelenthet a lúgosítás, semmiképpen ne állíts fel házilag diagnózist. Az ösztrogéntöbblet hátterében ugyanis egyéb nőgyógyászati problémák is állhatnak, melyek nem oldódnak meg étrendváltással. Az egészséges étkezést tehát feltétlenül egészítsd ki nőgyógyászati vizsgálattal is, és annak érdekében, hogy mihamarabb babád születhessen, tartsd be orvosod utasításait.

Hogyan lúgosíts?

Egy pH-indikátor segítségével te magad is ellenőrizheted, hogy milyen a szervezeted kémhatása: a pH-skála szerint a 7,4 számít egészséges értéknek, míg a 7 alatti savasságot jelez.

Ebben az esetben fontos, hogy visszaállítsd szervezeted lúgos állapotát, tehát le kell mondanod a káros ételekről. A szénsavas üdítőitalokat érdemes legelőször kiiktatnod az étrendedből, hiszen magas a cukortartalmuk, és 2,8 körül van a pH-értékük, tehát nagyon savasak. Emellett a fehérje-, zsír- és szénhidrát-anyagcsere is savas kémhatással jár. Nem kell azonban túlzásba vinned a lúgos ételek fogyasztását sem, hiszen ez szintén káros lehet. Alapvetően az a fontos, hogy törekedj a különböző kémhatású táplálékok megfelelő arányára.

Fogyassz tehát alacsony fehérjetartalmú ételeket, mint amilyen a hal, a csirkehús, a tejtermékek, az olajos magvak és a gabonafélék, melyek savasságát könnyen ellensúlyozhatod zöldségfélékkel és gyümölcsökkel, valamint kellő mennyiségű vízzel.

Próbáld tehát úgy alakítani étrendedet, hogy a húsfélék mellé zöldségköretet fogyassz, ám ezek lehetőség szerint legyenek bio minőségű termékek, hiszen a permetező- és gombaölő szerek is savas kémhatásúak. A hüvelyesek, a krumpli és a tojássárgája is remek lúgosító ételek, feltéve, hogy csak párolod vagy főzöd őket, és nem zsírban sütve tálalod.

Cikkünk Zita West Gyereket szeretnénk című könyve alapján készült.

OLVASD EL EZT IS!

meddo no
  • meddőség
  • nemi betegség

Miért nem esel teherbe?

Ezt is szeretjük