Miért jó, ha homokozik a gyerek? Egyszerre 6 fontos készséget fejleszt

Tudtad, hogy a homokozás rengeteg fontos készség fejlődését segíti?

Fejlesztő homokozás
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Míg egyes szülők szívesen engedik csemetéiket a homokozóba, mások ódzkodnak a játék ilyen formájától. A koszos ruha és a földet a szájába tömő gyermek látványa ijesztő lehet, azonban a homokozás annyi előnnyel jár, hogy kár lenne kihasználatlanul hagyni.

Nyáron a homok hűsít, és sokáig le is foglalja a legkisebbeket. Várépítés, sütés-főzés, csatázás: megannyi lehetőség, amelynek csak a picik fantáziája szabhat határt. 

Játszva tanulás

A gyerekek a játék során tanulnak, ez nem újdonság. Esetükben a szórakozás nem kikapcsolódás, hanem alapvető szükséglet, amely mélyíti és színesíti a világról alkotott képüket, tapasztalataikat. Az sem új felfedezés, hogy ez alól a homokozás sem kivétel. Régóta köztudott, hogy a föld formázása, gyurmázása fejleszti a kézügyességüket. Az viszont már kevésbé nyilvánvaló, hogy mennyi más készség kialakulását támogatja és formálja. Miben segít tehát a homokkal való játék?

GettyImages-886927190
Fotó: Astrakan Images / Getty Images Hungary

Finommotorika

A finommotorika a kézben lévő kisizmok összehangolt működése. A megfelelő koordináció és a kellőképpen erős izmok segítenek a gyermekeknek olyan fontos feladatok végzésében, mint például az öltözködés, az evés vagy éppen az írás. Ezek az iskolai helytálláshoz elengedhetetlenek. A különböző eszközökkel, anyagokkal való játék elősegíti a kezek, ujjak ügyesedését. A homokozóban vagy a strandon, ahogy beletúrnak a földbe, és formázzák is azt, a kicsik keze erősödik, ujjaik kontrollja finomodik. 

Izomerősítés

Nemcsak a kisizmok, hanem a nagyok is dolgoznak a homokozás során. Amíg a gyerkőcök fáradhatatlanul ásnak, lapátolnak, építenek, egyre több és több izom kapcsolódik be a folyamatba, fejlesztve a nagymozgásokat. 

Szem-kéz koordináció

A szem-kéz koordináció a látás és a mozgás célzott összekapcsolását jelenti. A mindennapi élet legtöbb tevékenységéhez kulcsfontosságú, az iskolában például az írás előfeltétele. Amikor a gyerek a homokban játékokat használ, várat épít, sütit formáz, szemeit és kezének mozgásait összehangolja. Már az az egyszerű feladat, hogy homokot lapátol a kisvödörbe, nagy odafigyelést és koordinációt igényel. 

GettyImages-523136972
Fotó: Jenny Elia Pfeiffer / Getty Images Hungary

Kreativitás

A homokozóban csodálatos alkotások születnek, valóságos erődítmények, aquaparkok, autópályák és cukrászati remekek. Egy olyan egyszerű, a nagyobbak számára talán ingerszegénynek tűnő dologba, mint a homok, a gyerekek új struktúrákat, egyre összetettebb formákat látnak bele. A legjobb, ha szabadon, elvárások nélkül dolgozhatnak azon, amit elterveztek saját maguknak. 

Szocializáció

Ami a felnőtteknek a kávézó vagy épp a munkahely, az a gyerekeknek a játszótér, azon belül pedig például a homokozó. Az együttműködés, a veszekedés, az önfeledt szórakozás színhelye. Tökéletes terep a szociális képességek kiépítésére és fejlesztésére. A kicsik megosztják egymással az eszközeiket, kölcsönkérik őket, vagy épp marakodnak rajtuk, kijelölik a saját helyüket, és megvitatják az elképzeléseiket. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Problémamegoldás

A csemeték, miközben játszanak, folyamatosan megoldják a felmerülő nehéz helyzeteket. Meg kell tapasztalniuk, hogy vannak olyan faktorok, amelyek befolyásolják egy adott helyzet kimenetelét. Amikor egy kicsi sársütije a formából kiöntve összeroskad, újra kell gondolnia a homok és a víz arányát. A kisgyerekek nem úgy látják még a problémákat, ahogyan a felnőttek. Kihívásként fogják fel őket, és mindent megtesznek annak érdekében, hogy sikerüljön, amit kigondoltak. 

Nem csak kicsiknek? 

Elsőre talán kicsit furcsán hangzik, de 1950 óta létezik homokozásterápia, amelyet traumán vagy bántalmazáson átesett tinédzsereknek és felnőtteknek ajánlanak. A páciensek dobozszerű tartókban lévő homokkal és miniatűr figurákkal olyan helyzeteket, jeleneteket alkothatnak, amelyek a saját életükre, tapasztalataikra reflektálnak. A foglalkozás végén a terapeuta és a kliens közösen kielemezik a létrehozott „művet”.

A homokozás tehát a tanulási folyamatok egy formája, amely számos előnnyel jár a legfiatalabbak számára. Ráadásul terápiás formában a nagyobbaknak is hasznos lehet. 

(Képek: Getty Images Hungary)

Ezek Magyarország legszuperebb játszóterei: minden országrészből mutatunk különleges helyeket

Mostanában mindenfelé remek játszóterek születtek a gyerekek számára, ahol még a szülők is kedvet kapnak a mókához. Képes összeállításunkban az ország több pontján lévő legjobb játszótereket mutatjuk be, hogy mindenki számára elérhető legyen az élmény.

Ezek Magyarország legszuperebb játszóterei: minden országrészből mutatunk különleges helyeket

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük