8 varázslatos titkos kuckó a gyerekeknek: mesés lombházak, ahonnét nem lehet kirobbantani őket

Szinte nincs olyan gyerek, aki ne szeretné a lombházakat - igazi kis fantáziavilág nyílik meg előttük.

Lombházak
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Akinek saját kertje van masszív fákkal, és gyerkőcök is laknak a házban, annak biztosan megfordult már a fejében a lombház építésének a gondolata.

Utána már bátran lehet a régi ábránd kivitelezésén gondolkozni, kiválasztani a megfelelő fát, sőt, még jobb, ha esetleg több fa is biztosítani tudja az alátámasztást.

A lombházépítés alapjai

Érdemes átgondolni, milyen magasra szeretnéd tervezni a lombházat - minél magasabban van, annál jobban figyelembe kell venni a fa növekedéséből fakadó változásokat - mind az ágak, mind pedig a törzs tekintetében. Ezután már a kinézetén is lehet gondolkozni, jó, ha az alapoknál kezded, amiből aztán meg tudod tervezni a többit. Szakember segítségével érdemes kidolgozni a statikus vázat, hogy biztos legyen a tartása.

Az alapanyagok közül nélkülözhetetlenek a facsavarok, a falécek, a különböző gomba- és penészgátló védőfestékek. Az akác, a teakfa és a trópusi, azaz exota fák a legalkalmasabbak a kerti építményekhez, mivel remekül idomulnak a környezeti változásokhoz, időtálló fák.

Eszköz tekintetében az alapfelszerelés részei a kalapács, a fűrész, a mérőszalag, a szintező, a derékszögű vonalzó, a racsnis franciakulcs és a csiszolópapír. A létra is nagyon fontos, de a magasságtól függően elegendő lehet egy kis állólétra is. Először az alapot kell kidolgozni, majd a lekezelt fadeszkákat csavarozás és szögelés után fémtalppal érdemes egymáshoz és a fához rögzíteni. Nem árt időnként ellenőrizni a faházat, mert használat közben itt-ott megsérülhet, ami balesetveszélyes, hiszen a kis miniház éjjel-nappal ki van téve a környezeti ártalmaknak. Jó, ha felkészülsz arra is, hogy esetleg újra kell építeni, vagy legalábbis néhány részét ki kell cserélni a biztonság érdekében, de jó esetben 4-5 évet sértetlenül kibírhat.

Nem minden esetben éri meg lefesteni, hiszen nagyon esztétikus hatása van a natúr fának, de ez a része már teljesen ízlésfüggő. Ahogy a képeken is látszik, ezerféle lombház létezik, nincs két ugyanolyan.

(Képek forrása: Pinterest, Getty Images Hungary, borító-és ajánlókép forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük