Miért fontos, hogy egyedül játsszon a gyerek? 4 fontos képességét is fejleszti

Nem baj, ha a szülő nincs mindig a gyerek mellett.

Önálló játszás pozitívumai
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Sok szülőnek lelkiismeret-furdalása van, amiért úgy érzi, kevesebbet foglalkozik saját gyermekével, mint amennyire valójában szüksége lenne. Pedig az egyedüli játéknak is megvannak a maga pozitívumai, és nem csak azért, mert a szülők eközben el tudják végezni a napi feladataikat. Az önálló játék a gyerkőc számos képességét is fejleszti. 

Az önálló játékra való képesség a baba egyéniségén is múlik. Egy egyéves gyermek nagyjából 15 percig tud egyedül játszani, megtapintja, ízlelgeti a játékokat, de mivel még nagyon kicsi, bármit a szájába vehet, a veszély elkerülése végett fontos mindig mellette lenni. 2-3 évesen a gyermek már keresi a hasonló korú gyerekek társaságát, és megjelenik életében a szerepjáték, megtanulja, hogyan képzelje bele magát a tűzoltó vagy az orvos néni szerepébe, azonosulva az övétől eltérő helyzetekkel, szituációkkal, érzésekkel, így a képzelőereje is fejlődik.

Az önálló játék is fejleszti a gyereket

Az önálló játéknak rengeteg pozitív hatása van értelmi, érzelmi téren egyaránt.

GettyImages-875363752

Fejlődik a képzelőerő

A szerepjáték megjelenésével a gyerkőc elméje és képzelőereje is kitárulkozik: a kanapé hirtelen kalózhajóvá válik, a parketta vízzé, de megjelennek a meseolvasás vagy mesenézés közben átélt történések, amelyeket beleépít a saját képzeletbeli világába. A képzelőerő és a fantázia segítségével tudnak a felnőttek bizonyos munkahelyi feladatokhoz vagy problémákhoz közelíteni, ezért ne bánd, ha csillárról lógó majmokkal vagy egy képzeletbeli baráttal társalog.

Függetlenség és magabiztosság

Nem kell, hogy a játék feltétlenül nagy társaságban történjen. Azok a gyerekek, akik elmélyülten koncentrálnak az önálló játék során, minden szituációban kényelmesen érzik majd magukat, és magabiztossá válnak. Az egyedüli játszás ezek mellett megnyugtatja, és kiegyensúlyozottá is teszi a kicsiket.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. Létezik ideális mennyiségű képernyőidő? Kétéves koráig ne is lásson okoseszközt a gyerek? Káros lehet a Mancs őrjárat? Mennyire egészségtelen alkalmazáson követni a gyerek lokációját? Hasznosak a szülőifelügyelet-alkalmazások? Melyek a dopamintúltengés jelei? Az online bullying kérdésköre: mi a különbség a vélemény, a kritika és a bántás közt? A Dilemma első évadának utolsó epizódjában többek között a fenti kérdésekre kereste a választ Mészégető Marcsi, a Hello Szülő főszerkesztője, Horváth Eszter, a Femina újságírója, valamint Pintér Ada műsorvezető.

Promóció

Nyelvi kommunikáció fejlődése

A szerepjáték fejlődése a nyelvi kommunikáció fejlődését is jelenti, egyszerű mondatos párbeszédeket fogalmazhat meg, gyakorolja a szavak kiejtését és azok rögzülését.

Problémamegoldás

Legyen szó legózásról, kockavár építéséről vagy a játék baba felöltöztetéséről, a gyerekek a koncentrációt igénylő játékoknál sokszor falakba ütköznek: véletlenül összedől a gondosan felépített kockavár, vagy szétesik a legóból készült kisautó: ha a szülő bátorítja a gyermeket arra, hogy újra képes megcsinálni, és ne adja fel, az a kitartását és a problémamegoldó képességét is fejleszti. 

Hogyan tanítsd meg neki, hogy egyedül játsszon?

Vannak gyerekek, akik már kicsi koruk óta rövid ideig önállóan játszanak, és vannak olyanok, akik csak a szülő közreműködésével hajlandóak bármilyen tevékenységet végezni. Mivel nem "veleszületett" képességről van szó, léteznek azonban olyan trükkök, amelyek segítségével könnyebben megtanítható a kicsiknek az önálló játszás.

GettyImages-942873284
  • Iktasd ki a háttérzajokat, a televíziót és a rádiót, hogy könnyebben koncentrálhasson.
  • Amikor "elvan egyedül", ne zavard meg, és ne avatkozz a játékba!
  • Folyamatosan szoktasd hozzá, hogy nem mindig vagy jelen a játéknál - ha látod, hogy eljátszik akár egy kartondobozzal, lassan távolodj tőle, és ülj le a kanapéra, vagy menj ki a szobából!
  • Mindig egy-két játék legyen kéznél, így könnyebben és elmélyültebben játszhat azokkal, mintha egy doboznyi játék közül kellene választania.

Játékok, amelyekkel órákig elvan a gyerek

Bár olykor belefér, hogy a gyerek nyakig festékes legyen, vagy jókora rumlit csináljon, áldás egy-egy olyan játék, ami nem koszol, mégis kreatív, és akár még fejleszti is őt.

8 játék, amivel órákig elvan a kisgyerek: nem drágák, nem koszolnak, de szórakoztatóak

Nézegess képeket!

Elolvasom

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük