Hogyan hat a futóbicikli a gyerek idegrendszerére? Fejleszti a mozgást és az egyensúlyérzéket is

Ez az egyik legjobb képességfejlesztő eszköz, elmondjuk, miért!

Futóbicikli fejlesztő hatása
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Manapság már alig látni olyan bölcsis vagy óvodás korú gyereket, aki ne műanyag kismotort vagy futóbiciklit hajtana. Mindamellett, hogy a gyereknek örömöt okoz a mozgás, az ilyen járgányoknak számos pozitív előnyük van.

A futóbiciklik az utóbbi években terjedtek el, és egyre népszerűbbek. Ez az első pedál és láncok nélküli kerékpár, amit már a kétévesekkel is meg lehet ismertetni, így ideális választás lehet egy igazi bringa előtt.

Fejleszti a mozgást és az egyensúlyérzéket

A tanulóbicikli vázzal, nyereggel és kormánnyal rendelkezik csupán, pótkerekek sincsenek, amelyek a gyerek stabilitásában segítenének. Neki kell hajtania magát a lábával, és kormányoznia, amihez egyensúlyozásra van szükség. Ilyenkor ismerkedik meg a sebességgel, amit megtanul szabályozni.

GettyImages-875265634

A futóbicikli használata sokkal nagyobb odafigyelést, koncentrációt és koordinációs képességeket igényel, ezáltal fejleszti a lurkó mozgását és egyensúlyérzékét. Mindezek mellett megtanulja, milyen erőbefektetés szükséges a megfelelő lendület és a kívánt sebesség eléréséhez.

Pozitívan hat a kognitív teljesítményre

A mozgás és az értelmi fejlődés kapcsolatáról számos tanulmány született. A gyerekek idegrendszerének érése az első pár évben a legmeghatározóbb, a mozgás pedig a mentális képességekre is jó hatással van. Olyan agyi pályákat aktivizál, amely kedvező hatással lehet a beszédfejlődésre és a kognitív teljesítményre, ami a későbbiekben az írás- és olvasástanulásnál szereznek jelentőséget. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Bátorságot szerez

Azzal, hogy a kicsi kontrollálja az egyensúlyt és sebességet, visszacsatolást kap önmagáról, hogy képes egyedül haladni, ezáltal a félénkebb gyerek is sokkal bátrabbá válhat. 

Könnyebben tanul meg biciklizni

A tanulóbicikli abban is segít, hogy a gyerek könnyen, pótkerekek nélkül tanuljon meg később kerékpározni. Ha az ovis előbb ismerkedik meg a pótkerekes bicajjal, inkább a pedálozást tanulja meg, mintsem az egyensúlyozást, ezáltal sokkal nehezebb lesz számára elsajátítani később a valód kerékpározás fortélyait.

GettyImages-1128833823

Milyen futóbiciklit érdemes választani?

Az átlagos futóbicikli legkisebb mérete 10 colos, amit már másfél-kétéves kortól használhat a kicsi. Fontos,hogy a gyerek lába leérjen a talajra. Ehhez a belső lábhosszát érdemes megmérni, a combtőtől egészen a talpig. A műanyag futóbiciklik kevésbé strapabíróak, a fából készült változatok pedig anyagukból kifolyólag nagyon sérülékenyek. A fémvázas megoldás amellett, hogy masszív, akár a következő lurkónak is jól jöhet.

Játékok, amelyekkel órákig elvan a gyerek

Bár olykor belefér, hogy a gyerek nyakig festékes legyen, vagy jókora rumlit csináljon, áldás egy-egy olyan játék, ami nem koszol, mégis kreatív, és akár még fejleszti is őt.

8 játék, amivel órákig elvan a kisgyerek: nem drágák, nem koszolnak, de szórakoztatóak

Nézegess képeket!

Elolvasom

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük