Több benne a C-vitamin, mint a citromban, és a gyerek is szereti - Mi az?

Változatosan fogyasztható, finom és rendkívül egészséges zöldség. Tudd meg, melyik!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Számodra is újdonság lehet, hogy a burgonyafélékhez tartozó fehér paprika C-vitamin-tartalmát tekintve kiemelkedik a zöldségek és gyümölcsök közül.

A fehér paprika tehát amellett, hogy finom, rendkívül egészséges is. Eredetileg dél-amerikai növény: bár ott ősidők óta termesztik, hazánkba a 16. században, a törökök által jutott el. Következzenek jótékony hatásai.

Magas C-vitamin-tartalom

Bár sokan hiszik, hogy a C-vitamin táplálékkal való bevitelére a citrom, illetve általában a citrusfélék a legalkalmasabbak, a paprikában jóval több van belőle. 100 gramm fehér paprikában 170 milligramm C-vitamin található. Egy darab paprika elfogyasztása fedezheti a napi C-vitamin-szükségletet. Érdekesség, hogy a harmincas években Szent-Györgyi Albert ebből a zöldségből állította elő a C-vitamint, amiért Nobel-díjat kapott.

Magas tápértékű

Nemcsak C-vitaminban, de más tápanyagokban is bővelkedik a lédús, nagyjából 90 gramm víztartalmú, így hidratáló hatású fehér paprika. 100 gramm paprikában 55 milligramm foszfor, 165 milligramm kálium, 16 milligramm magnézium, 30 milligramm B2-vitamin, 12,3 milligramm kalcium, 9,8 milligramm vas van. Mindemellett 1,2 gramm fehérjét és 0,3 gramm zsírt tartalmaz.

Sokoldalú zöldség

Az ízletes paprikát sokféleképpen lehet fogyasztani. A gyerekek kedvére lehet tenni aranyos szendvicsekkel, illetve túróval töltött paprikával, de főzéshez is nagyszerű. Töltött paprikaként, mártásokhoz, salátákhoz, pörköltekhez összetevőként, de savanyítva is remek - utóbbi formájában teljes C-vitamin-tartalmát megőrzi, ezért is érdemes télre eltenni belőle.

Ételek a fejlődő szervezetnek

A vitaminbevitel a gyerekek számára különösen fontos. A következő galériában remek tápanyagforrásokat találsz.

Ezt is szeretjük