Így is meghálálhatod védőnőtök szolgálatát: tavasszal jelölheted az év védőnőjének
2019-ben is megválasztják az év védőnőjét.

vedono
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Idén tavasszal is szavazhatnak a szülők az év védőnőjéről. A védőnők az édesanyák első számú szakértő támaszai a babájukat érintő kérdésekben. Áldozatos munkájukkal a kismamák terhességének első pillanatától kezdve segítik a gyermekek fejlődését, ezzel megkönnyítve a családok mindennapjait.

Erre az elhivatott szakmára szeretné felhívni a figyelmet a Magyar Védőnők Egyesülete és a Sudocrem közös pályázatában, melynek keretében a szülők jelölhetik és szavazhatják meg a közönségdíjas szakembert.

A védőnők több mint száz éve segítik a családokat a gyermek fogantatásától kezdve a babaváráson, az újszülött érkezésén és a közösségbe kerülésén át egészen az iskolaérettségig. Az ő szakmai segítségük és tanácsaik hozzájárulnak a gyermekek megfelelő fejlődése mellett a státuszvizsgálatok elvégzéséhez és a betegségmegelőzéshez.

Ki lesz a közönségdíjas?

A családokat segítő, áldozatos tevékenységet a Magyar Védőnők Egyesülete - MAVE - 2011 óta az Év Védőnője díjjal ismeri el.

A kategóriák jelöltjeit szakmai zsűri bírálja el, de immár három éve a közönség szavazatai alapján is díjaznak egy védőnőt. Az elismerést az kapja, akire a Sudocrem Facebook-oldalán futó applikációban a legtöbben szavaznak.

- A díjra olyan szakembereket lehet jelölni, akik cselekedetükkel hozzájárultak az egészséges magzati fejlődés támogatásához, a gyermekek egészséges fejlődéséhez, vagy akár a mindennapi védőnői munkájuk során olyan elhivatottsággal végezték feladataikat, melyben rendkívüli odaadással, tudományos igényességgel és holisztikus szemlélettel segítenek a hozzájuk fordulóknak - hívta fel a figyelmet a pályázaton való részvételre, jelölésre Csordás Ágnes Katalin, a MAVE elnöke.

Azt is hangsúlyozta, hogy a védőnői szolgálat nem csupán napi nyolc óra munkából áll, hiszen sokszor munkaidőn kívül is keresik a szülők a védőnőjüket. Így számukra ez egy életforma, mellyel segítenek és támogatnak családokat, és megelőznek gyermekbetegségeket. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Arról, hogy mitől lehet igazán jó egy védőnő, az elnökasszony így vélekedett:

- Elsőként talán az empátiát említeném, az ember- és partnerközpontú gondozást. De fontos az előítélet-mentesség, a szociális és interkulturális érzékenység is, no meg a nyitottság a gondozott-szakember kapcsolatában. Másképp megfogalmazva: tolerancia, segítőkészség, felelősségvállalás, megbízhatóság, pontosság, önállóság, és természetesen a döntéshozatali képesség. Roppant fontos, hogy a gondozott családok biztonságban érezzék magukat a védőnői ellátás során. Ezzel a díjjal is szeretnénk felhívni a Védőnői Szolgálat értékeire és tevékenységére a figyelmet, egyúttal nagy öröm lenne számunkra, ha minél több fiatal nő választaná ezt a szép hivatást.

Milyen védőnők segítik a szülőket?

A védőnők segítséget nyújtanak a legfontosabb életszakaszokban: a gyermekvárás alatt, az újszülött fogadásakor, a családi élet kialakításánál, támogatják a családokat a gyerekek óvodába, iskolába menetelénél. Jelen vannak mind az alap-, mind a szakellátásban.

  • A területi védőnők a várandósok és gyereket nevelők körében, az iskolavédőnők az oktatási intézményekben végzik munkájukat.
  • A kórházi védőnők jellemzően a szülészeteken, újszülött osztályokon dolgoznak, és a várandós, gyermekágyas anyák ellátásában, a szoptatás segítésében, az anya és újszülöttje hazabocsátásának előkészítésében, az egészségnevelésben vesznek részt.
  • Az ÁNTSZ szervezetében működő Családvédelmi Szolgálat munkatársai védőnői képesítéssel rendelkező szakemberek. Feladatuk többek közt az oktatási intézményen kívüli családtervezési ismeretek terjesztése, a nehéz helyzetben lévő várandós anyák segítése, támogatása, illetve a terhességmegszakítás előtti és utáni tanácsadás.
  • A működést szakmai felügyeletet ellátó vezető védőnők segítik.

Most itt az alkalom, hogy minden anya és apa meghálálja védőnője áldozatos munkáját azzal, hogy jelöli őt az Év Védőnője díjra. Ezt a MAVE honlapján vagy a Sudocrem hivatalos Facebook-oldalán futó applikáció segítségével tehetik meg. A jelölési időszak április 30-ig tart, ezt követően pedig indul a közönségszavazás, mely május 31-én zárul le. 

A jelölési lehetőség ezen a linken található.

A szavazóapplikáció erről a linkről érhető el.

Forrás: Magyar Védőnők Egyesülete.

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük