Ne kerüljön a tányérra? Persze, könnyű azt mondani! - legyinthetnek sokan a címet olvasva, és valóban nehéz is lenne egészében kiirtani a következő ételeket a család étrendjéből. Nehéz, de nem lehetetlen. Mégis, már azzal sokat teszel a gyermeked egészségéért, ha megpróbálod minimalizálni azoknak az alkalmaknak a számát, amikor ezekből eszik. Elmondjuk, melyik miért árt.

Konzerv májkrém
Egyszerűen elkészíthető szendvicsek, idő és pénz megtakarítása, tartósság és - jó esetben - finom íz. Ezek szólnak a konzerv májkrém mellett, ám sajnos a konzerv májkrémnek nagyjából egyharmad része zsír, koleszterinnövelő hatású, tele van tartósítószerrel, ráadásul minél olcsóbb, annál gyanúsabb lehet, hogy a termék normális húst nem látott. Milliószor jobb döntés a konzerv májkrém helyett házi májkrémet készíteni, friss máj és fűszerek felhasználásával. Kattints ide egy receptért!

Sült krumpli
A krumpli a második kenyér - szokták mondani, és valóban gyakorta is kerül a magyarok asztalára. Érdemes azonban változatosabban készíteni, nemcsak mindig sütve, hiszen a sült krumpli transzzsírforrás. A transzzsírok növelik a vérben az LDL, azaz a rossz koleszterin szintjét, emelik a gyulladásos fehérjék jelenlétét, és a szívizomnak sem tesznek jót.

Olajban sült tészták
Nemcsak a sült krumpli, hanem az olajban sült tészták is transzzsírforrások. Érdemes tehát minél ritkábban rábólintani a gyerekkedvenc fánkra, különösen, ha azt vastag cukormázréteg borítja. A gyomrot terhelő olajos tészta, a transzzsírok, az égbe szökő kalóriamennyiség és a magas cukorbevitel együtt ugyanis kész méreggé teszik a szervezet számára.

Péksütemény
A péksütemények ugyan nagyon finomak, és egyszerűen tálalható reggelinek számítanak a sietős reggeleken, mégsem érdemes a gyereknek túl gyakran adni őket. Lassítják az emésztést és hizlalnak, hiszen összetételük két fő eleme a finomliszt és a cukor. Szánjatok pár extra percet a reggelikészítésre: adj inkább teljes kiőrlésű kenyérből készült szendvicset vagy zabkását a gyereknek!

Bolti dzsemek
Ugyan a hagyományos házi lekvárokban is sok cukor van, még mindig százszor jobb választásnak bizonyulnak, mint a boltban kapható verziók. A gyári dzsemek ugyanis gyakorta rengeteg zselatin, cukor, aroma és színezék hozzáadásával készülnek, minimális gyümölcs hozzáadásával. Ha tehát lekvárt teszel a gyerek elé, az legyen házi, ám ezen alkalmakat is érdemes csökkenteni, tekintettel a magas cukortartalomra.
Így add a sütőtököt
A sütőtök isteni csemege csak megsütve is, de sokkal változatosabban fogyasztható ennél. Sütemény, leves és egyéb finomságok is készíthetőek vele. Kattints cikkünkért, és inspirálódj!
Nemhogy megeszi, kérni fogja: így add a sütőtököt a gyereknek
Nézegess képeket!
Elolvasom