7 étel, amitől rossz ízű lesz az anyatej: érdemes őket kerülni
Szoptatás idején jobb, ha az anya ezeket az ételeket kihagyja az étrendjéből.
Az anyatejben minden szükséges vitamin, tápanyag és védelmi funkciót betöltő, immunrendszert erősítő alkotóelem megvan, amire csak szüksége lehet a babának. Mégis, ha az anyatejes táplálást a természet lehetővé teszi, fontos ügyelni valamire.
Az édesanya táplálkozása nemcsak az anyatej összetételére, de annak ízére is hat. Egyes ételek hatására az anyatej kellemetlen ízű lehet a baba számára, így nem szopizik szívesen, elutasíthatja a próbálkozást.
Ételek, italok, amiktől rossz ízű lesz az anyatej
Ha a baba elutasítja a szopizást, az anyatej íze is lehet az ok. Mindeközben a gyermekorvos, esetleg a szoptatási tanácsadó véleményét is fontos kikérni, hiszen ez csak egy opció, és más is okozhatja, ha nem eszik a baba. A következő hét étel elkerülését, mint alap-elővigyázatosságot, érdemes észben tartani.
Mentatea - a mentatea megfigyelések szerint keserűvé teheti az anyatejet. Különösen igaz lehet ez akkor, ha a vízbe túl sok teafű került, vagy túl sokáig ázott a filter.
Retek - a retektől ugyancsak keserű lehet az anyatej, ez sem a legjobb választás tehát az anya részéről.
Fokhagyma - a fokhagyma patthelyzetet teremt, hiszen tejtermelést serkentő hatása van, viszont az anyatej ízét is megváltoztatja. Nem minden baba reagál rá elutasítóan, érdemes tenni egy próbát. A fokhagyma markáns jellegét egyébként a benne lévő alliin és az allináz enzim közösen adja. Amikor a fokhagymát felvágják, az alliin az enzim hatására alakul allicinné.
Fűszeres ételek - a túl sós, borsos, csípős fűszeres, erős paprikás ételek nem tesznek jót az anyatej ízének, kerülendők, de az ízes, illatos, nem kellemetlen fűszerek, mint a kömény, a bazsalikom és a curry, állítólag finomabbá tehetik, más, de kellemes ízt adva az anyatejnek.
Spárga - mivel a spárgában van egy kénes vegyület, melynek lebomlása kénes szagú melléktermékeket eredményez, ahogy a vizeletén, úgy az anyatej illatán is érződik a spárga fogyasztása. Ez esetben tehát inkább a szaglása, mint az ízlelése rettenti el a babát a szopizástól. Érdemes inkább kerülni a spárgát, és más zöldségeket enni.
Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Nagyon zsíros ételek - A túl zsíros ételek fogyasztása után az anya szervezetében megemelkedik a lipáz enzim szintje. Ez az anyatejbe kerülve is bontani kezdi annak zsírtartalmát, és ez szappanos ízűvé teszi az anyatejet.
Vöröshagyma - a markáns hagyma íz az anyatejben is megjelenhet, ám, ahogy a felnőttek körében sem mindenki rajong érte, a babának sem feltétlenül fog ízleni. Érdemes óvatosan fogyasztani.
Azt is jó tudni, hogy az anyatejen keresztül minél több ízt ismertet meg az anya, annál inkább fejlődik a baba ízérzékelése, ezzel együtt pedig az agya is. A túl markáns, a felnőtt számára is a kellemes és kellemetlen határán billegő ízeket érdemesebb hanyagolni. Egyes ízeket pedig, mivel a babák sokak tapasztalata szerint örömmel fogadják, akár még a szopizni vonakodó babáknál is be lehet vetni, mintegy csaliként. Ilyen lehet a vanília.
Csodás képek a szoptatásról
Maradva a szoptatásnál, következzen néhány fotó, melyet anyákról és babáikról készítettek ezekben a bensőséges percekben.
Csodálatos képek a szoptatásról: még mindig nem értjük, hogy lehet ez tabu
Nézegess képeket!
Elolvasom